Volumul economiei subterane din Rusia s-a ridicat anul trecut la 20,7 trilioane de ruble, sau aproximativ 20% din PIB-ul țării, scrie RBC, citând o evaluare preliminară a ”Rosfinmonitoring” (Serviciul de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor).

Cifra depășește cheltuielile întregului buget federal pentru 2019 (18 trilioane de ruble) sau este de trei ori mai mare decât veniturile anuale ale ”Gazprom”.

”Rosfinmonitoring” susține că volumul economiei subterane continuă să scadă în Rusia. Potrivit serviciului, în 2016, sectorul ascuns al economiei a reprezentat peste 28% din PIB, iar în 2017 a fost de 20,5%. Expertii RBC consideră însa că scăderea ponderii economiei subterane în 2017 s-a datorat în fapt unei modificări a metodei de calcul.

Evaluarea efectuată de serviciile de informații financiare diferă de cifrele Rosstat, care vorbeste despre o cota si mai mica, de aproximativ 16% din PIB în 2017.

Într-un studiu privind dimensiunea economiei subterane în anii 1991-2015, realizat de catre Fondul Monetar Internațional în 158 de țări ale lumii, nivelul din Rusia al economiei subterane era evaluat la 33,7% din PIB, fiind comparabil cu Venezuela și Egipt – 33,6%, respectiv 33,3%.

Raportul ”Rosfinmonitoring” nu oferă  metodologia evaluarii, notează RBC. Dar, în mod tradițional, agenția include în economia subterană importurile gri, evaziunea fiscală și vamala, plata salariilor „la plic” etc.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to Estimări oficiale: Volumul economiei subterane din Rusia – 20% din PIB

  1. bogdan spune:

    Are Godacia economie ?!? Asta e cea mai tare gluma…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top