Coaliția de guvernământ din Estonia a anunțat că nu va ratifica tratatul de frontieră cu Rusia, potrivit declaratiei președintelui Parlamentului Estoniei, Henn Põlluaas.

„Poziția coaliției este că nu vom merge mai departe cu ratificarea tratatului de frontieră”, a spus Põlluaas, citat de TASS. El a adăugat că, chiar dacă acordul de frontieră este ratificat de Duma de Stat, Estonia nu o va face.

„Fără îndoială, nu ar trebui să-l ratificăm. Dacă încheiem un nou tratat de frontieră și abandonăm acele teritorii (teritorii din componenta Rusiei care, conform Tratatului de pace de la Tartu din 1920, aparțin Estoniei), acest lucru va avea consecințe juridice uriașe. În primul rând, vom anula Tratatul de pace de la Tartu. În acest sens, succesiunea noastră va fi, de asemenea, anulată, ceea ce înseamnă o schimbare automată a compoziției cetățenilor noștri. Aceasta este o cale extrem de periculoasă „, a spus politicianul.

Reamintim că la sfârșitul lunii noiembrie 2019, Henn Põlluaas a declarat că Rusia a anexat aproximativ 5% din teritoriul eston și a cerut returnarea teritoriilor pentru a ratifica tratatul de frontieră. „Nu vrem niciun metru pătrat de teritoriu rusesc. Vrem doar ce-i al nostru. Rusia a anexat aproximativ cinci procente din teritoriul Estoniei”, a scris el pe pagina sa de Facebook, menționând că granița estono-rusă este determinată de Tratatul de pace de la Tartu, care se află în registrul tratatelor internaționale în vigoare al ONU.

Põlluaas a reacționat astfel la declaratia directorului celui de-al doilea departament european al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Serghei Beliaev, despre invaliditatea Tratatului de pace de la Tartu. Potrivit politicianului eston, un acord de frontieră nu poate fi semnat decât după ce Rusia recunoaște termenii acordului de la Tartu.

Tratatul de pace de la Tartu a fost încheiat între Rusia sovietica și Estonia în 1920. Conform documentului, teritoriul districtului Peciora din regiunea Pskov și așa-numita Ingermanlandia estoniană (acum parte a districtului Kingisepp din regiunea Leningrad), precum și malul drept al râului Narva (acum parte a districtului Slantsevsky din regiunea Leningrad) au fost transferate Republicii Estonia. După ”eliberarea” teritoriului Estoniei de sub ocupatia nazista, aceste teritorii au fost anexate din nou de Rusia.

În 1991, Consiliul Suprem al Republicii Estonia a declarat nule toate decretelor și rezoluțiilor Prezidiului Consiliului Suprem al RSS Estoniei cu privire la schimbările de frontieră. Autoritățile Estoniei moderne cer revizuirea frontierei existente cu Rusia, în conformitate cu acordul din 1920.

Linia de frontieră estoniano-rusa a fost convenită în 2005 după aproape 11 ani de negocieri. Tot atunci a fost semnat un tratat de frontieră, dar după ce acesat a fost înaintat parlamentului estonian pentru ratificare, deputații au inclus în preambul o referința la Tratatul de la Tartu din 1920. În aceste condiții, Moscova și-a retras semnătura.

Negocierile privind ratificarea acordului au fost reluate la sfârșitul anului 2012. Acordul corespunzător, semnat în februarie 2014 de către miniștrii de externe estonian și rus, trebuie ratificat de către parlamentele ambelor țări pentru intrarea în vigoare.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to Estonia nu va ratifica tratatul privind granița cu Rusia

  1. bogdan i spune:

    Bravo Estonia ! O tara mica dar cu o populatie cu inima mare ! Si curaj pe masura…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top