neonazisti rusiRusia nu a respectat  trei recomandări-cheie ale Comisiei Europene împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) privind combaterea discriminării etnice, făcute în anul 2013, se arata în raportul intermediar al organizației. ECRI sustine ca recomandarile prevad o îngustare a conceptului extremism, simplificarea procesului de obținere a cetățeniei și promovarea propagandei toleranței.

În special, ECRI a cerut Rusiei să reconsidere definiția extremismului în Legea „Cu privire la contracararea activității extremiste” şi s-o aplice numai la „cazurile grave legate de ură și violență”, scrie ziarul „Kommersant”.

De asemenea, ECRI a recomandat Moscovei sa precizeze în mod clar criteriile de declarare drept extremiste a oricăror materiale – texte, ilustratii etc. Înca din 2013 expertii ECRI au subliniat faptul că articolul 282 din Codul penal al Rusiei ( „incitare la ură sau dușmănie”), în practică este aplicat împotriva organizațiilor de apărare a drepturilor omului.

În prezent, în Rusia, sub titlul extremismului sunt judecate cazurile de „schimbare violentă a sistemului constituțional și violarea integrității Federației Ruse”, „justificarea publică a terorismului și a altor activități teroriste, care incită la ură socială, rasială, națională sau religioasă” și „propaganda exclusivitatii” dupa oricare dintre criteriile enumerate anterior. Totodata, extremista este considerata in Rusia si persoana care în mod deliberat face acuzatii false la adresa reprezentantilor autoritatilor.

Noul raport ECRI arată că, în noiembrie 2015, Duma de Stat a Rusiei a interzis verificarile pentru extremism a textelor sacre a 4 cele mai importante religii ale lumii, dar toate celelalte confesiuni netraditionale nu au fost protejate.marsul rusilor

După cum menționeaza Comisia, după publicarea primului raport al ECRI, legea a fost modificata de mai multe ori, noi infracțiuni fiind asimilate extremismului.

Între timp, Duma de Stat crede că motivele exprimate de ECRI pentru modificarea legii privind extremismul nu sunt justificate. Astfel, adjunctul președintelui Comitetului Dumei privind securitate  și lupta anti-corupție, Ernest Valeev, de la partidul putinist Rusia Unita, a declarat că „definiția extremismului în legislația rusă este cea mai obiectiva”. Potrivit deputatului, în recomandările ECRI „este mai multa politica”.

Conform statisticilor oficiale, în 2015, în Rusia, pentru extremism au fost condamnate 554 de persoane. În ultimii ani, autoritățile au început să urmărească penal inclusiv postarea sau repostarea de conţinut pro-ucrainean.

Din 1993 ECRI este responsabilă cu monitorizarea și realizarea de recomandări pentru țările membre ale Consiliului Europei. ECRI ofera consultanță Rusiei din 1996 – după ce aceasta tara a aderat la organizație și a ratificat Convenția europeana a drepturilor omului. Recomnadarile ECRI au titlu de recomandare.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

4 Responses to Europa critică definiţia juridică a extremismului din Rusia

 1. Putin spune:

  Ordine constitutionala in rusia!?! Pai asta este un nonsens. 🙂

 2. Constantin Moldovean spune:

  Comisia asta a homosexualilor europeni recomandă. Ea poate recomanda orice-i trece prin cap. Scopul ei nu-i promovarea drepturilor omului sau lupta contra terorismului. Scopul ei este distrugerea ordinii constituționale în Rusia și – deziderat al Ocultei americane – lichidarea patriotului Putin.

  • unul spune:

   Scopul ei este de democratizare a Rusiei , dar rusii prosti cum sunt si au dovedi-to de atatea ori , nu stiu ce inseamna asta , foarte bine sa se lase manipulati si injositi de criminalul Putin pentru ca-si merita soarta .

  • unul spune:

   Auzi la el , patriotul Putin , nu ar fi mai corect criminalul Putin ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top