UEMajoritatea liderilor europeni, mai putin premierul italian, au criticat joi Rusia pentru că nu a respectat acordurile de pace din Ucraina, însă Italia a cerut un nou angajament cu Moscova.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat după summitul UE de la Bruxelles că rebelii proruşi din Doneţk şi Lugansk îşi creează propria „realitate pe teren”, relatează EUObserver.

Rusia şi Ucraina au convenit la Minsk, în septembrie, că autorităţile ucrainene vor organiza un vot regional în zonele de conflict în decembrie, într-o concesie privind descentralizarea puterii. Însă republicile autoproclamate se pregătesc să-şi organizeze propriile alegeri în noiembrie.

Merkel l-a acuzat pe preşedintele rus Vladimir Putin, precizând că săptămâna trecută a promis Uniunii Europene, la Milano, că îşi va folosi influenţa asupra rebelilor pentru a preveni transformarea acordului de încetare a focului într-un conflict îngheţat. Votul din noiembrie „este o contradicţie faţă de ce a spus Rusia: «Nu vrem un conflict îngheţat, o altă Transnistrie. Vom respecta integritatea teritorială a Ucrainei»”, a subliniat cancelarul german.

Liderii UE au convenit asupra unei declaraţii comune care cere Rusiei să îşi respecte obligaţiile. Textul, care va fi publicat oficial vineri, confirmă că UE îşi va menţine pentru moment sancţiunile împotriva Rusiei. „Federaţia Rusă (…) ar trebui să-şi asume responsabilităţile pentru implementarea deplină a acordurilor de la Minsk.

În particular, autorităţile ruse ar trebui să împiedice orice mişcări de militari, armament sau luptători de pe teritoriul său spre Ucraina. Ruşii ar trebui să-şi exercite influenţa pentru a se asigura că separatiştii implementează cu bună credinţă obligaţiile asumate la Minsk”, se arată în declaraţie.

invazia rusaPe de altă parte, premierul italian Matteo Renzi le-a cerut omologilor săi să revină asupra poziţiei faţă de Putin. Renzi a părăsit summitul fără a susţine o conferinţă de presă, dar o sursă din cadrul UE a afirmat că liderul italian „a ţinut un discurs de o jumătate de oră despre necesitatea unui angajament constructiv” cu Rusia.

„Intervenţia lui Renzi s-a desfăşurat chiar rău. Mai mulţi lideri i-au spus deschis că (revizuirea sancţiunilor) nu este subiectul reuniunii”, a declarat un diplomat european, în condiţiile în care ambasadorii statelor UE se vor reuni la sfârşitul lui octombrie pentru a revizui sancţiunile împotriva Rusiei.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top