Numărul materialelor de propaganda pro-rusească în spațiul Internet bulgar și în mediile din aceasta țară care atacă într-un mod sistematic instituțiile democratice, activiștii societății civile și împărțirea puterilor în stat a crescut de peste 30 de ori din vara anului 2013 până la finele lui 2016, scrie Europa Libera.

Aceasta este una din principalele concluzii ce se desprins din studiul pe tema „Propaganda antidemocratică în Bulgaria” prezentat de Fundația pentru cercetări umanitare și sociale. Este vorbă de o analiză cu caracter științific, nefinanțată de un anume partid sau organizație politică.

În cadrul cercetării au fost analizate 3.080 de site-uri și bloguri în limbă bulgară și 3.305 articole apărute în opt din cele mai cunoscute medii care formează opinia publică la sud de Dunăre. Sunt menționate printre altele site-urile „Pogled Info”, „Glasove”, „Russia Today” și PIK, ziarele de mare tiraj „Trud”, „Duma” „Weekend” și revista „A-spekto”.

Propaganda antidemocratică crește în intensitate după 2013. Întămplător sau nu aceasta este perioada unor puternice proteste civice împotrivă politicii coaliției între partidul socialist, fost comunist, și partidul etnicilor turci. Timp de câteva luni zeci de mii de persoane au demonstrat zilnic în străzile centrale ale Sofiei.

Autorii studiului constată că pentru propaganda antidemocratică sunt caracteristice mesajele eurosceptice, anti-instituționale, anti-civice, anti-americane și pro-rusești. Într-un mod sistematic sunt respinse principiile democrației liberale.

Astfel de publicații sunt dominate de patru teze de bază: „SUA și NATO sunt hegemoni mondiali”, „UE este dușmanul Europei. Europa moare pentru că este unită”, „Rusia este victima unei agresiuni din partea Occidentului. În pofida acesteia ea progresează. Acțiunile sale militare sunt în interesul păcii internaționale”, „Agenți străini sunt toți care sprijină principiile democrației liberale și cer separarea puterilor în stat”.

Propaganda eurosceptică a crescut de 16 ori în intensitate în perioada 2013-2016. Numărul articolelor cu astfel de conținut a crescut în aceasta perioada de la 109 la 1.841.

Începutul campaniei a fost marcat, în plan extern, de anexiunea Crimeii. Campania a profitat din plin de criza elenă, și a atins maximum după intrarea trupelor ruse în Siria și summituul NATO de la Varșovia din iulie 2016.

Înainte de 2013 mai rar pot fi găsite articole antiamericane și anti-NATO. Numărul acestora a crescut vertiginos de la protestele anti-Ianukovici în Ucraina care au început în noiembrie 2013.

Propaganda anti-europeană și anti-democratică laudă Brexit-ul, unele declarații naționaliste și antieuropene ale premierului ungar Viktor Orban și, în general, toate acțiunile care subminează încrederea în UE și NATO.

Atitudinea față de noul președinte american Donald Trump a fost inițial una pozitivă, urmând linia propagandei ruse. Până la urmă însă criticile la adresa noii administrații americane au crescut în intensitate.

În ultimii trei ani a crescut de peste 23 de ori numărul publicațiilor împotriva clasei politice bulgare, elitei politice și economice, a unor lideri ai partidelor de dreapta și centriste și, în general, cu unele excepții, împotriva acțiunilor societății civile. Din acest punct de vedere propaganda pro-rusească deservește interesele unor partide bulgare de stânga și naționaliste precum Partidul socialist, fost comunist și „Ataka”. Oponenții acestora sunt denumiți „sorosoizi”, „grantajii” [adică membrii unor ONG-uri finanțate din Occident], „toleraști”, „structuri oligarhice”, „vânzători de țară”. Au fost enumerate peste 50 de cuvinte jignitoare folosite pentru a-i caracteriza pe activiștii și politicienii care sprijină principiile democrației liberale.

Ținte ale unor atacuri permanente sunt Bruxelles-ul, „Societatea deschisă”, organizația „America pentru Bulgaria”, așa-zișii „politicieni marionetă ai funcționarilor europeni și americani”, organizațiile societății civile.

Se desprinde tema renașterii și progresului rapid al Rusiei. Aici predomină reportajele nesemnate spre deosebire de criza și apusul Occidentului unde predomină articole semnate.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

3 Responses to Europa Liberă: Propaganda Kremlinului în Bulgaria a crescut de 30 de ori. Care sunt temele preferate?

  1. nada spune:

    Iata ce zice despre aceste probleme un deputat al parlamentului Belgiei care nu este victima propagandei rusesti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top