În urma cu 20 de ani, pe 31 decembrie 1999, Vladimir Putin devenea președintele interimar al Federaţiei Ruse, aminteste Europa Libera, într-un vast material dedicat regimului lui Putin în Rusia.

Fiind în prezent la al patrulea mandat al sau, Putin se confruntă cu o economie în dificultate, sancțiuni occidentale dure, reforme nepopulare ale guvernului și o scădere constantă a susținerii din partea populației.

Cifrele prezentate mai jos ne permit să facem o comparație dintre felul în care arăta Rusia înainte ca Putin să preia funcția și situația din prezent.

POPULAȚIA

Când președintele rus Vladimir Putin și-a asumat funcția, Rusia pierdea în jur de jumătate de milion de oameni în fiecare an. Populația a început să scadă după ce Uniunea Sovietică s-a prăbușit în 1991. Criza demografică a indicat cel mai mic scor al populației în 2008.

În 2013, numărul nașterilor a depășit numărul total de decese pentru prima dată de când Putin a devenit președinte.

Totuși, această tendință s-a menținut pentru doar patru ani, iar Rusia se confruntă din nou cu o scădere a scorului natural al populației.

Conform estimărilor CIA, în 2018 Rusia a fost printre primele 10 țări din lume cu rata cea mai mare de decese la o mie de locuitori.

Pentru a compensa declinul populației, Rusia intenționează să atragă până la 10 milioane de migranți vorbitori de limbă rusă până în 2025, oferindu-le cetățenie.

În pofida acestor eforturi, Organizația Națiunilor Unite estimează că Rusia ar putea pierde până la 15% din populație până în 2050; cele mai pesimiste scenarii indicând o scădere de 44 la sută până la 2100.

Totodata, speranța de viață a bărbaților ruși a crescut cu șapte ani în ultimele două decenii.

Dar chiar și așa, aceasta rămâne cu 10 ani mai mică decât speranța de viață a femeilor ruse și cu 14 ani mai scurtă decât cea a bărbaților japonezi, de exemplu.

ECONOMIA

Rusia a avut de-a face cu o rată a inflației de peste 85 la sută după criza financiară din 1998.

În următoarele două decenii, rata a scăzut semnificativ, însă crizele financiare din 2008 și 2014 au trimis inflația peste 14% și, respectiv, 15%.


Importurile și exporturile Rusiei au crescut constant după ce Putin a devenit președinte, dar au înregistrat două scăderi semnificative: una în 2009, după criza financiară mondială și războiul Rusia-Georgia, iar alta în 2015, după ce cu un an mai devreme Rusia a anexat Crimeea și în consecință s-a ales cu sancțiuni economice dure impuse de Occident.


Ponderea exportului de produse minerale din Rusia a crescut de la 51 la 58 la sută, în timp ce exportul de metale a scăzut de la 19 la 12 la sută. Au crescut de asemenea și exporturile de produse agricole – precum grâu și orz.

Continuarea aici

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 3,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

6 Responses to Europa Liberă: Rusia – după 20 de ani cu Putin

  1. Stefan spune:

    Comentariul dumitale mi se pare a fi al unui rus. Un roman adevarat nu ar sustine tampeniile lui Putin si politica sa expansionista, dupa cate a suferit din partea lor, poporul roman

  2. bogdan spune:

    Vai mama lor de sarantoci, criminali si nespalati…

    • Ioan Savu spune:

      Asteapta ma fraiere pina la sfarsitul anului care a inceput …ca atunci o sa vezi nesplat si sarantosi si chiar si criminali …. cu condita sa ai curajul sa te uiti in oglinda!

      • Stefan spune:

        Comentariul dumitale mi se pare a fi al unui rus. Un roman adevarat nu ar sustine tampeniile lui Putin si politica sa expansionista, dupa cate a suferit din partea lor, poporul roman

        • Ioan Savu spune:

          Poporuul roman a suferit?
          Au ucis rusii cateva milioane de civili romani asa cum au ucis fascistii romani in URSS?
          Nu vedeti ca comentariul Dvs ute a FASCISM

      • bogdan i spune:

        Bai godak inapoiat ! Ai speranta ca porkul Pitik mai prinde sfarsitul anului ? Vai mama voastra de sarantoci… rupti in cur si cu coada pe sus 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top