no visaBelarus se pregateste de liberalizarea regimului de vize cu UE. Ar fi a 9-a fosta republica sovietica care face acest lucru pentru turistii europeni. Dupa regimul de vize in relatia cu UE putem judeca astazi gradul de deschidere al republicilor din fosta URSS, nivelul libertatilor si al democratiei in general.

Țările baltice și Moldova – fără vize reciproc

Lideri în această competiție tacită sunt de aproape zece ani cele trei țări baltice – Letonia, Lituania și Estonia. În 2004 ele au aderat la Uniunea Europeană și, în același timp, au demarat procedura de intrare în spațiul Schengen. La sfârșitul anului 2007, au devenit membri cu drepturi depline Schengen și de atunci, milioane de europeni fără nicio restricție pot vizita, trai sau munci la Vilnius, Riga și Tallinn.

Republica Moldova incearca sa nu ramana in urma balticilor. În 2006, Chișinău a anulat vizele pe termen scurt pentru cetățenii din țările UE. Masura a fost facuta în mod unilateral, si desi inca de atunci prim-ministrul Moldovei, Vasile Tarlev a declarat că se așteaptă la o masura similara din partea UE, abia din 2014 Chișinăul a obtinut, în cele din urmă, mult așteptata abolire a regimului de vize cu UE.
Condițiile generale ale regimului fără vize din UE cu cetatenii țărilor terțe permit străinilor să locuiască pe teritoriul Uniunii Europene nu mai mult de 90 de zile la fiecare șase luni și nu oferă drept de munca. Pentru a munci, cetateanul are nevoie de o viza speciala. Norme similare se aplică și în ceea ce privește europenii care vin în Moldova.

In ceafa Moldovei sufla Georgia și Ucraina. Kievul a anulat vizele pe termen scurt pentru cetățenii UE chiar înaintea Chișinăului – în 2005. Tbilisi a facut o mișcare similară în 2006. În decembrie 2015, Comisia Europeană a recomandat introducerea regimului fără vize pentru ucraineni și georgieni. Acest proces nu este încă finalizat, dar dacă va avea succes, Ucraina si Georgia vor beneficia de acelasi regim ca si Moldova.

Regimuri fără viză – unilaterale și selective

În 2012, Kârgâzstan a abolit vizele pentru cetățenii din 44 de țări în care PIB-ul pe cap de locuitor este mai mare de șapte mii de dolari. Această listă include, printre altele, toate țările din Uniunea Europeană și spațiul Schengen.

În 2013, o decizie unilaterală de a elimina vizele pentru cetățenii UE a fost adoptata și în Armenia. Atracțiile armene pot fi vizitate până la 180 de zile pe an.

Dar Kazahstanul, care tot a decis sa elimine vizele pentru europeni, a abordat această problemă în mod foarte selectiv. Astfel, în perioada iulie 2015- decembrie 2017, vizitatorii din 12 tari europene pot intra întara si sta nu mai mult de 15 zile. De acest drept nu se bucura românii, doar cetatenii belgieni, maghiari, olandezi, spanioli, italieni, germani, norvegieni, suedezii, britanici, finlandezi, francezi și elvețieni.

În general, pretul unei vize pentru ceilalti europeni variaza intre 15 euro (tarile baltice), pana la 40 de euro (bulgarii).

Numai cu viza

Restul tarile din fostul spatiu URSS cer bani ca sa e vizitezi tara. Cele mai ieftine ”destinatii” pentru cetățenii UE sunt cele din Tadjikistan – 25 $ pentru 45 de zile.

Un pic mai scumpe sunt vizele în Azerbaidjan și Rusia – 35 de euro. În Azerbaidjan, excepție de la acest tarif fac danezii, irlandezii, islandezii și elvețienii, care trebuie să plătească pe viza 60 de euro.

În Rusia, cetatenii irlandezi și britanici platesc £ 50 pentru același serviciu.

În Turkmenistan viza costa 40 $, iar în Uzbekistan, cetățenii UE vor trebui să plateasca 60 $.
Cele mai scumpe vize sunt in prezent in Belarus. Cetatenii UE trebuie sa achite 60 de euro pentru a intra in tara. Letonii, lituanienii, polonezii și estonienii au ceva mai mult noroc, pentru ei tariful a fost fixat la 25 de euro.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top