Evgheni KiseleffCine este de vina pentru razboiul din Ucraina, Putin sau Ianukovici, se intreaba jurnalistul rus si ucrainenean, gazda emisiunii tv Oglinda Neagra pe postul Inter, Evgheni Kiselev.

Redam mai jos editorialul acestuia de pe Eho Moskvî:

„Dacă Ianukovici nu ar refuzat să semneze în noiembrie 2013, la Vilnius, Acordul de asociere dintre Ucraina și Uniunea Europeană; dacă a doua zi nu ar fi dat ordin de dispersare a mitingului studentilor din centrul orașului s-a dovedit ca, de fapt, bataia copiilor a condus la proteste stradale cu sute de mii de oameni; dacă nu ar fi încercat de mai multe ori sa alunge protestatarii de pe Maidan care, în cele din urmă, s-a încheiat cu un macel sângeros cu zeci de morți și răniți; dacă, la urma urmei, nu era un laș și nu fugea, atunci probabil nu ar fi nimic din toate acestea

Ei bine, în primul rând, istoria, așa cum știm, nu cunoaște modul conjunctiv. În al doilea rând, Ianukovici are întradevăr o mulțime de păcate. El a încercat să construiască un regim autoritar, deși nu a reușit nu avea cojones pentru a zdrobi opozitia, înăbuși mass-media independenta, inchide gura oligarhilor nemulțumiți si sa scuipe complet pe avertismentele Occidentului (asa cum stie sa faca Putin) a reusit doar sa incropeasca un regim instabil, focusat pe coruptie, care s-a prăbușit sub presiunea multimii de pe Maidan. Ianukovici a fost terminat de miopia sa politică, refuzul de a asculta opiniile câtorva consilieri mai destepti ca el, de lăcomie și lașitate. Și alte acuzatii vor veni. Pentru care va răspunde nu doar în fața istoriei, ci chiar si în fața unei instanței de drept comun.

Dar avem suficiente dovezi pentru a-l acuza pe fostul președinte ucrainean că a planuit să predea Crimeea Rusiei, si sa aţâte război în Donbas? Nu sunt sigur.

Dar pe Putin nimic nu l-a împiedicat nimic după fuga lui  Ianukovici si victoria revoluției de pe 21-22 februarie 2014 sa accepte schimbarile care au avut loc în Ucraina orice sentiment de  parere de rau sau dezamăgire ar fi avut ca pe un fapt împlinit. Si ce daca a fost inlocuit regimul din țara vecină. Ce daca au venit la putere persoane pe care nu le poti suporta din punct de vedere politic și personal  , dar va trebui să trăiesti cu asta. Sa construiesti o noua relatie, dacă vrei, un nou joc politic dar în limitele decenței. Adică, să faci ceea ce se face de obicei în politică, dar urmand regulile de drept internațional, dupa care lumea a trăit în ultimii 70 de ani după al Doilea război mondial. Și, cu siguranță nimic nu il provoca pe Putin să anexeze Crimeea și sa atate in mod direct si indirect interventia si razboiul din estul Ucrainei.

Dar a făcut-o.

Sa ne amintim despre decoratia militara rusa inaugurata de Putin – Pentru retrocedarea Crimeei 20 februarie 2014. Cu alte cuvinte, operațiunea sa de ocupare a peninsulei a inceput in ziua in care Ianukovici inca se afla la putere. Putin a făcut-o pentru că a fost, fără îndoială, obsedat de ideea mentinerii Ucrainei în orbita de influență a Rusieiimperiale”

Și apoi există, de asemenea, un alt posibil responsabilOccidentul. Care până acum a pierdut razboiul. Care nu era si nu este pregătit să facă față provocărilor aruncate de regimul Putin. Care nu a fost în măsură să evalueze gradul de amenințare al conflictului din estul Ucrainei.

Occidentul nu este nici acum pe deplin lamurit linia de demarcatie din Donbas nu este doar o altă linie de armistitiu într-un nou conflictul regional, ci este granița care desparte doua lumi, două sisteme de valori, două civilizații. Democrata, liberalismul, Occidentul și muribunda, condamnata, dar cu puternica dorinta de viata si de aceea foarte agresiva lume sovietica.

Iar firavele intelegeri de la Minsk sunt o altă dovadă.

Cineva poate întreba, dar cum rămâne cu responsabilitatea celor care au venit la putere la Kiev, în februarie 2014? Sunt inocenti? Da, desigur, au făcut – imediat după revoluție, și dupa  o mulțime de greșeli. Dar sa-i acuzi de atatarea razboiului este ca si cum ai da vina pe victima unui viol că l-a provocat pe violator.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (5 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Evgheny Kiselev: Cine a provocat războiul, Ianukovici sau Putin?

  1. anca spune:

    deci in telegeti cine a provocat razboiul,nu,nici nu-i greu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top