ErdoganDoborârea avionului Su-24 rus de către forțele aeriene ale Ankarei a făcut ca Turcia să fie scoasă din jocurile siriene iar kurzii să-i zburde în coastă.

Bombardamentele ruse din nordul Siriei au mutat constant epicentrul războiului de-a lungul coridorului de la nord de Alep, prin care turcii furnizează ajutoare și provizii grupărilor de rebeli pe care le sprijină.

O campanie tot mai intensă de bombardamente ruse în Bayirbuçak, regiune din nordul Siriei, lângă orașul strategic Azaz, a vizat cu precădere rebelii și civilii turkmeni, sprijiniți de turci, și convoaiele turcești care îi aprovizionau.

Ankara îi susține pe rebelii care luptă împotriva regimului Assad și urmărește crearea unei zone-tampon pentru sirienii care au fugit din calea luptelor, îngreunând astfel eforturile Damascului de a elibera Alep. Dar acțiunile recente ale Rusiei periclitează grav planurile Turciei, potrivit unei analize a Business Insider.

O altă componentă a strategiei Turciei în Siria, de a restrânge acțiunile Unităților de Apărare ale kurzilor (YPG), riscă și ea să fie zădărnicită, în urma campaniei Rusiei.

În septembrie, Vladimir Putin s-a oferit să-i ajute pe kurzi să-și consolideze cuceririle teritoriale din nordul Siriei, prin stabilirea unei legături între orașul Kobane, ocupat de kurzi, și Afrin. Acest lucru se poate realiza prin înaintarea kurzilor spre vest, trecând Eufratul – „linia roșie” pe care Turcia a stabilit-o pentru YPG – și ocupând Azaz, controlat acum de rebeli.

După doborârea avionului de luptă rus, Putin pare să se țină de cuvânt în legătură cu promisiunea de a-i înarma și sprijini pe kurzi, cel mai mare dușman regional al Turciei, și tăind liniile de aprovizionare ale turcilor către Alep, ocupat de rebelii susținuți de Ankara.

Fabrice Balanche, de la Washington Institute for Near East, scria într-o analiză publicată weekendul trecut despre importanța strategică a coridorului Azaz:

„La începutul lunii, Moscova a livrat arme pentru 5000 de luptători kurzi din Afrin, în timp ce forțele aeriene ruse au bombardat un convoi de camioane care a trecut frontiera din Turcia în Siria la Bab Al-Salam. Pozițiile rebelilor de la nord de Alep au fost și ele lovite, pregătind terenul pentru o ofensivă a YPG.”

Rusia a negat însă că țintește și alte poziții decât pe cele teroriste.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top