Mustafa DjemilevÎnsarcinatul cu problemele poporului tatar din Crimeea pe lângă Președintia Ucrainei, fostul presedinte al Mejlisului tatarilor, Mustafa Djemilev, povesteste intr-un interviu pentru NV despre soarta tatarilor si formele pe care le capata astăzi așa-numitul al doilea val de deportăridin Crimeea.

Vorbind despre deportare este necesar să se facă o comparație cu prima ocupare a Crimeei de către Rusia în 1783. Nici atunci oamenii nu erau incarcati in masa in trenuir si deporati, în primul rand pentru ca inca nu existau trenuri. Dar au creat in schimb condițiile în care oamenii sa fie forțați să-și părăsească patria: liderii erau reprimati, se comiteau asasinate, oamenii erau alungati de pe pamanturile lor, erau impiedicati să trăiască la fel ca înainte, fiindu-le atacate sentimentele religioase și naționale. În cele din urma, poporul nu avea de ales migra în masă. Aproximativ același lucru se întâmplă acum tătarii din Crimeea sunt obligați să facă același lucru.

Prin urmare, facem apel la conaționalii nostri, să treacă si peste această ocupație, să nu plece. Dar oamenii, din păcate, din diverse motive pleaca. Unele sunt obiective, atunci când pur si simplu nu pot să mai trăiască aici. De exemplu, dacă nu obtin cetățenia rusă, ramanerea în Crimeea nu mai este posibila, nu poti lucra, esti permanent amenintat, se efectueaza percheziții. Oamenii obișnuiți cu condiții  mai mult sau mai puțin democratice, pur și simplu simt ca se sufoca. Prin urmare, dorința de a părăsi Crimeea este justificata.

Câți oameni au plecat deja? Atât de ușor renunța la casele lor și pleaca?

Nu, oamenii nu își părăsesc locuințele, lasa pe cineva acasă. Dar in rest iau totul și pleaca. Acum, de exemplu, au început să vină ordine de recrutare în armată. Este clar tinerii noștri nu doresc să mearga in armata rusa. Suntem conștienți de faptul că un astfel de serviciu” are două obiective: sa stranga toată populația tatara de sex masculin din Crimeea si s-o duca in unități militare din Magadan, de exemplu sau Murmansk. Și dacă ei nu vor să se inroleze, sunt urmăriti penal. În acest caz, desigur, pot pleca din Crimeea, sa înceapa serviciul în armata ucraineană. Dar, în cazul în care recruții părăsesc Crimeea și intră în armata ucraineană, familiile lor sunt supuse unor pericole grave. În ultima vreme am observat ca tinerii nu sunt lasati sa plece din Crimeea. Acest lucru creează o situație disperată.
Astazi se raspandesc activ zvonuri despre un posibil recensământ. Acest recensământ are un singur scop sa afle unde și cât de multi tătari sunt in Crimeea. Cu alte cuvinte, probabil este în curs de pregătire o noua deportare.

tatariEste posibil asa ceva?

Da. Pare puțin verosimil ca in secolul XXI sa se poata întâmpla la fel ca în 1944. Dar, pe de altă parte, ieri părea improbabil ca Rusia ar putea invada Crimeea. Dar s-a întâmplat. Deci, nu putem elimina probabilitatea unei  deportari.

Chiar ieri am vorbit cu președintele interimar al Mejlisului, Ahtem Chiygozh. El spune în Crimeea a început o propagandă salbatica împotriva tătarilor. Aceștia sunt acuzați de perturbarea alegerilor [locale]. Pe seama lor se pune participarea foarte scăzută la alegeri, și, în general se da vina pe tătari pentru toate relele.

Mejlisurile regionale, cel central, toate birourile sunt acum închise și interzise sub diverse pretexte.

Se spune tătarii din Crimeea nu opun nicio rezistență și nu luptă pentru Crimeea lor, așa cum luptam noi, ucraineni, pentru estul tarii. Cât de corecta este aceasta afirmatie?

Te referi la rezistență armată? Dacă este așa, merită să ne amintim că, inițial, toate forțele armate ucrainene prezente în Crimeea pur și simplu s-au predat si nici nu le-a trecut prin cap sa lase armele tătarilor. Și la ce va asteptati acum? Că oamenii vor ataca cu bastoane 40 de mii de soldati rusi? Orice astfel de acțiune înseamnă moartea oamenilor. Ei (rusii – n.r.) si asa caută o scuză ca să înceapă pogromuri ale tătarilor din Crimeea.

tatariCum se manifesta acum rezistenta tătarilor din Crimeea?

Incercam sa informam presa despre orice fărădelege din Crimeea, printre tătari sunt active Mejlisurile locale. Încercam să convingem oamenii toată această ocupație este temporara. Acestea sunt sentimentele pe care încercam să le intretinem.

Ieri, la New York, Refat Chubarov a cerut ONU să creeze o misiune specială în Crimeea. Care sunt sarcinile acestei misiuni. Credeti ca va deveni un mijloc eficient de combatere a agresiunii ruse împotriva tătarilor?

Indifernt ce am crea, comisie, comitet, misiune, aceasta nu va lăsată să intre în Crimeea. Prin urmare, nu pot judeca eficienta acestei masuri. Mai mult decât atât, mi-am exprimat opinia ca este nevoie sa intrunim Consiliului de Securitate ONU in problema tătarilor din CrimeeaNu știu dacă va funcționa. Rusia probabil il va boicota. Dar, cu toate acestea, eu cred că ar fi un pas.

Credeti ca mai devreme sau mai târziu situația din Crimeea va replica imaginea în oglindă a rezultatului agresiunii ruse în Cecenia, Ingușetia și Daghestan, unde oamenii au fost forțați să puna mana pe arme?

Există acest pericol. Orice am face, oricat am chema compatrioții noștri să nu cedeze la provocări, nu este întotdeauna posibil să controlezi absolut situatia.

Cum vedeti evolutia tătarilor din Crimeea în viitorul apropiat?

Toate acestea le asociez cu posibilitatea izbucnirii de noi ostilități. Și, imediat, de îndată ce încep ostilitățile pe acest front, se va distruge şi coloana a cincea” care este a tătarilor din Crimeea. Apoi nu va mai fi respectata nicio regula.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top