PassengersÎn 2014, Rusia a anexat Crimeea, dar a pierdut aproape 2 milioane de angajați de înaltă calificare care au decis să fuga dintr-o țara tot mai autoritară, scrie The Strategy Page. În combinație cu scaderea naturala a populației, exodul de creiere ar putea împinge Rusia la întețirea expansiunii teritoriale, considera publicatia.

Din momentul in care Rusia, în 2014, a început „să anexeze o parte din Ucraina”, aproape doua milioane de oameni au părăsit aceasta țară. Mai mult de jumătate dintre cei care au plecat erau straini, care lucrau în Rusia și îi ofereau cunoștințe profesionale. Restul sunt rusi cu o bună educație și cu abilități similare occidentalilor. Cele două grupuri au plecat din dorința de a scăpa de „un regim din ce în ce mai autoritar, intolerant și dezastruos din punct de vedere economic”.

Aproximativ jumatate din cei care au plecat sunt înlocuiti in prezent cu imigranți mai puțin educați și mai puțin calificați din Asia Centrală, Coreea de Nord, China și Caucaz. Numarul acestor migranții din est ar putea fi chiar mai mare, daca intre timp nu ar fi venit criza economica din Rusia, generata de sanctiunile occidentale si prabusirea pretului petrolului. Pentru că guvernul rus pare determinat să-si continue agendă agresiva anti-occidentală, „exodul” de ruși cu înaltă calificare va continua, apreciaza publicatia.

În perioada sovietică, acest tip de migrație era interzis, iar acum tot mai mulți ruși se tem că restricțiile privind libera circulatie ar putea fi reintroduse, pentru că altfel Rusia ar putea pierde un număr critic de forță de muncă de înaltă calificare necesara pentru funcționarea economiei. Unele categorii ”profesionale”, de exemplu membrii fortelor armate si ai ministerului de interne, au deja interdictie de calatorie in strainatate (in special in tarile occidentale).

Timp de secole, Rusia a reprezentat o amenintare demografica pentru populatiile țărilor vecine. Dar de la prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, populația Rusiei a scăzut cu 3%, de la 147 la 142,9 milioane de persoane.alcoolism rusia

„Populatia in rapida îmbătrânire a Rusiei nu doar ca se reduce numeric, dar nici nu mai este potrivita pentru activități economice și militare pe scară largă”. Un procent de 60% dintre ruși sunt persoane în vârstă, copii și persoane cu handicap. Din cele 20 de milioane de barbati apti de munca, circa 1 milion se afla în închisoare, 1 milion în forțele armate, 5 milioane sunt șomeri sau nu se pot angaja din cauza nivelului scăzut de educație sau a sănătatii precare, 4 milioane sunt alcoolici cronici și 1 milion sunt dependenți de consumul de droguri.

Ca și în trecut, Guvernul Rusiei pare hotarat sa rezolve problemele sale demografice pe calea cuceririlor teritoriale, însa multi dintre vecinii sai incearca sa reziste.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (4 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Exodul populației calificate ar putea ”încuraja” Kremlinul la noi cuceriri teritoriale

  1. Radu spune:

    Alexandru, e vorba de 2 mil. intr-un singur an si da, si noi avem aceeasi problema.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top