Janis KlugeDespre anularea vechilor reguli de joc dintre oligarhi și Kremlin şi cercul închis în care a intrat economia Rusiei, într-un interviu DW cu economistul german Janis Kluge.

Kluge este un expert al economiei ruse la Universitatea din WittenHerdecke. Teza sa de doctorat este dedicată investițiilor străine în Rusia. Pe Internet, el ţine blogul Russianomics, pe care a fost unul dintre primii experți germani care a comentat cazul lui Evtusenkov„.

DW i-a cerut să împărtășească punctul său de vedere cu privire la arestul la domiciliu al cunoscutului antreprenor rus și ancheta legata de compania de petrol Bashneft” pe care o controlează.

DW: Dosarul Evtusenkov” este tot mai des comparat cu cel al lui Hodorkovski. Care credeti ca sunt similitudinile si diferenta?

Janis Kluge: La arestarea lui Mihail Hodorokovskogo au contribuit, în opinia mea trei factori. În primul rând, cel politic a sprijinit opoziția și l-a criticat în mod deschis pe Putin. În al doilea rând, supararea personala a lui Putin Hodorkovski a spus in public ca acesta ar fi responsabil pentru corupția din țară. În al treilea rând, interesele economice. Acum, în cazul lui Vladimir Evtușenkov, eu pot vedea doar acest al treilea factor economic. Evtușenkov a subliniat întotdeauna se ocupă exclusiv de afaceri și orice om de afaceri trebuie să fie loial guvernului. El a fost un oligarh model din acest punct de vedere. Arestul la domiciliu ne spune regulile jocului, care în ultimii 14 ani au adus siguranta oligarhilor, au fost anulate.  O diferenta izbitoare totusi: Uniunea Industriașilor și Antreprenorilor din Rusia i-a luat foarte activ apararea lui Evtusenkov. În cazul lui Hodorkovski au tacut.

Daca vechile reguli nu mai functioneaza, ce înseamnă asta pentru afacerile din Rusia?

Janis Kluge: Eliminarea vechilor reguli, care spuneau ca daca un oligarh este cuminte in raport cu puterea, atunci nu este atins, nu înseamnă că au aparut reguli noi. Rezultatul este o stare de incertitudine, riscurile cresc, iar aceasta stare are un impact negativ asupra afacerilor si a increderii investitionale.

Cât de mult a insemnat faptul ca Vladimir Evtușenkov a fost relatii strânse cu fostul primar Moscovei, Iuri Lujkov?

Nu cred aceste relații au jucat acum vreun rol.

Dar ce spuneti despre supoziţia ca in spatele problemelor lui Evtusenkov ar fi seful Rosneft”, Igor Sechin, care tinde sa absoarba grupul Bashneft?

Conform rapoartelor mass-media, inca cu un an în urmă, interesul pentru cumpărarea Bashneft” a fost expirmat de NNK, companie independentă de petrol și gaze. NNK este condusă de Eduard Hudaynatov, în trecut președinte al Rosneft” si care are legături strânse cu Igor Sechin. putin secin

Ulterior, Vladimir Evtușenko a declarat ca ar dori sa listeze o parte din acțiunile Bashneft” pe Bursa din Londra. Acest operatiuni reprezinta, de obicei un fel de plasă de siguranță împotriva preluărilor ostile. La acea vreme, Hodorkovski, de asemenea, a vrut să atragă investitori străini. Cu toate acestea, la începutul acestui an, o anchetă împotriva Bashneft” a impiedicat planurile de listare pe piețele externe. Apoi au aparut stiri ca si Rosneft are intentia unei absorbtii. Eu cred un astfel de interes din Parte Rosneft a existat de mult timp.

Credeti că este vorba despre o simpla expansiune a unei companii controlate de stat, sau despre strategia Kremlinulu de a subordona un număr cât mai mare de companii petroliere private?

Cred că asistăm acum la consecințele inevitabile ale regimului politic impus în Rusia. Regimul Putin” se bazează pe centralizarea completă a puterii. Acest lucru conduce la subminarea instituțiilor de stat, cum ar fi si sistemul juridic. Din cauza acestui fapt, afacerile private incep sa functioneze mai rău, fapt care, la rândul său, crește dorința lui Putin de a le gestiona manual. Putin nationalizează din ce în ce mai multe afaceri si le pune sub controlul celor in care are încredere. Astfel se subminează și mai mult instituțiile statului de drept, performanța economică continuă să scadă, ceea ce duce la un nou ciclu de naționalizari și mai multa centralizare. In acest cerc vicios a nimerit acum Rusia.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top