ISISISIS este o amenințare pentru lumea întreagă, dar unele state beneficiază de existența sa, scrie Kyle Orton în articolul său de pe site-ul Bild. Expertul think-tank-ului britanic Henry Jackson Society afirma că „ISIS este pentru regimul lui Bashar al-Assad și Putin ca o mană cerească. Existența organizatiei le permite să prezinte situația ca și cum Siria ar avea doar doua variante – organizația teroristă și dictatura lui Assad. În afară de asta, ISIS poate contribui la reabilitarea lui Assad în fața comunității internaționale”.

Atât pentru Damasc, cât și pentru Moscova, opozitia armata și susținătorii săi sunt principalii inamici ai Siriei – prin urmare, sunt supuși distrugerii nemiloase. „Intervenția lui Putin în septembrie anul trecut a dus la întărirea ISIS în unele zone din Alep. Acolo, Rusia a bombardat pozitiile rebele sperând sa le șteargă de pe fața pământului. Este vorba nu doar despre rebelii sirieni sustinuti de americani, care se opun lui Assad, dar, de asemenea, a armatei siriene, singura misiune a careia este lupta împotriva ISIS”.

Într-un sens, spune Orton, Rusia acționează pe teritoriul Siriei ca un fel de „Luftwaffe” al ISIS. Cum altfel să interpetezi faptul că Moscova încearcă să elimine din calea lui Assad orice opoziție, cu excepția ISIS? – se întreabă autorul.ISIS

În ceea ce privește Turcia, aceasta în general este suspectata ca sprijina ISIS. Ce mai adesea aceste acuzatii veneau din partea Rusiei, mai ales in perioada racirii relatiilor. În realitate, Ankara are alte prioritati în cazul Siriei. „Grija principală a Turciei vizează Partidul Muncitorilor din Kurdistan. Totul este atât de grav încât Ankara, cu ceva timp in urma a permis în mod liber luptătorilor străini sa traverseze granița în Siria în scopul contracararii încercărilor kurzilor de a forma un stat în nordul Siriei.

„Mai mult decât atât, – continuă autorul, – turcii consideră pe bună dreptate că regimul lui Assad este o amenințare mai gravă la adresa ordinii regionale decât ISIS, care alimenteaza haosul și brutalitatea dictaturii lui Assad”. Pentru Turcia, un lucru este sigur: atâta timp cât Assad rămâne la putere, ISIS nu poate fi bătută. Ankara aspiră la rolul de lider în regiune, iar situația din Siria complică realizarea acestui obiectiv.ISIS calau

Despre SUA autorul materialului sustine ca chiar din start a încercat să pună în aplicare în Siria un scenariu militar, fără a lua în considerare particularitățile politice ale conflictului. Concentrarea strict pe lupta cu ISIS a dus la prăbușirea tacticii administrației Obama în Siria. În opinia celor de la Washington, principala amenințare pentru Siria este reprezentata de ISIS. Dar nu toți participantii la conflict sustin această poziție, mai ales atunci când alternativa unui Califat este un guvern controlat de Iran – principalul sponsor al terorismului de stat.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (5 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top