Europa are nevoie de SUA pentru a baga spaimă în inamici, scrie Die Welt. Doar americanii sunt în măsură să dea un răspuns proporțional cu amenințarea nucleară a Rusiei, considera Oliver Thränert, șeful think tank-ului de pe langa Center for Security Studies (CSS) din Zurich și cercetator principal al German Institute for International and Security Affairs de la Berlin.

În articolul său pentru ziarul german Die Welt, el scrie că dezbaterea despre rolul armelor nucleare pentru securitatea europeană va fi importantă în politica germană în 2019.

În vara acestui an expira Tratatul INF privind eliminarea rachetelor cu rază medie și scurtă și, odata cu el, un element important a bazei securității europene.

Thränert sustine ca Rusia încalca acest tratat prin dezvoltarea și implementarea noii rachete de croazieră SCC-8 (9M729) capabila să transporte încărcătură nucleară. Astfel, Moscova vizează ținte  aflate la mare distanță în teritoriul NATO, inclusiv în Germania.

Cu toate acestea, replica SUA privind desfasurarea în Europa a noilor sisteme de arme nucleare la sol nu este un pas obligatoriu, subliniază autorul. Totusi, Europa trebuie să mențină și să consolideze implicarea sa în potențialul nuclear – adică, desfășurarea de arme nucleare americane pe teritoriul partenerilor europeni ai Alianței și capacitatea de a le folosi în caz de război de la bordul propriilor avioane, crede șeful think tank-ului elvețian.

În același timp, nu trebuie să uităm că printre obiectivele Moscovei se afla si slăbirea politică a Alianței, spune Thränert. Prin urmare, el consideră că este necesar să se declare în mod deschis, clar și detaliat despre toate măsurile militare, să se mențină coeziunea alianței și „controlul armelor pentru stabilizarea intimidarii” – ori de câte ori este posibil.

Din punctul de vedere al politologului, ar fi absolut inadecvat să fugim de subiectul armelor nucleare – după modelul anilor 1980 – de teama unor noi dispute legate de productia de arme. Dimpotrivă, avem nevoie de un dialog clar, care să prevină apariția panicii. Este necesar să se explice că motivul încetării Tratatului INF este încălcarea sa de către partea rusă, afirma Thränert. Acest lucru este necesar chiar dacă administrația Trump nu se dovedeste a fi un susținător al controlului armelor sau al altor acorduri internaționale, insistă el.

Potrivit autorului articolului, cel mai important lucru este să menținem coeziunea alianței. Prin urmare, desi ar fi de preferat sa se evite desfășurarea de noi rachete nucleare americane în Germania și în alte țări europene ale NATO, acest lucru nu poate fi exclusă din start. Este destul de posibil ca Polonia și unele state din Europa de Est sa primeasca cu bucurie sisteme de arme nucleare americane pe teritoriul lor. Dacă Germania se va opune acestor țări, Berlinul se va trezi izolat în NATO, relațiile bilaterale cu Polonia și alte popoare est-europene vor fi racite, iar unitatea NATO va fi amenințată.

Din punct de vedere pur militar, din cauza noilor sale rachete, Rusia alimentează amenințarea asociată cu creșterea potențialului nuclear, spune politologul. În opinia sa, acest lucru nu trebuie neapărat să duca la desfășurarea de noi rachete americane în Europa. Deși administrația Trump are susținători ai acestei idei, discuțiile pe această temă nu au câștigat încă majoritatea la Washington.

Rămâne deschisă chestiunea măsurii în care Congresul Statelor Unite este dispus să finanțeze programele nucleare relevante. Armele nucleare marine ale SUA ar putea submina coeziunea transatlantică, astfel că SUA se gândește să doteze câteva dintre rachetele sale de croazieră cu mici focoase nucleare. În eventualitatea unei crize, acestea vor oferi Washingtonului opțiunile necesare pentru descurajarea dezvoltării nucleare a Rusiei, explică expertul.

De asemenea, trebuie garantata prezenta potentialului nuclear in interiorul NATO – doar asa se poate mentine coeziunea transatlantică si participarea europenilor la planificarea nucleara. Pentru a face acest lucru, este necesar să se efectueze o modernizare care în niciun fel să legată strict de posibila anulare a INF și provocată doar de uzura bombardierelor strategice folosite până acum.

Germania joacă aici un rol cheie. Prin urmare, în timpul viitoarei decizii privind înlocuirea iminentă a avioanelor Tornado în calitate de purtători de arme nucleare americane, nu ar trebui să avem impresia că Berlinul poate să refuze temporar această posibilitate.

După cum menționează autorul articolului, indiferent de discuțiile privind autonomia strategică a Europei, organizarea unei descurajări nucleare convingătoare la nivel strict european este imposibil de realizat. Pentru a contracara amenințarea nucleară rusească, Occidentul are nevoie de un potențial militar mai puternic și mai mobil, și numai Statele Unite pot oferi așa ceva, susține politologul.

Franța și Marea Britanie nu sunt capabile de acest lucru. Între timp, întărirea militară a Europei este necesară – dar Lumea Veche nu se poate disocia complet de America. În caz contrar, Europa nu va putea să se apere în mod eficient de Moscova.

În viitor, va crește continuu importanța apărării antirachetă pentru securitatea europeană. Obiectivul în acest domeniu ar trebui să fie apărarea și controlul daunelor, inclusiv împotriva atacurilor cu rachete rusești, subliniază expertul. Pentru aceasta, este necesar să se renunțe la „mantra NATO” că sistemul de apărare antirachetă nu este îndreptat împotriva Moscovei. Este necesar să se reflecteze în detaliu – și, printre altele, și în Germania – cum poate apărarea antirachetă să mențina securitatea Europei.

Germania este cunoscută ca un susținător activ al controlului armelor. Berlinul trebuie să rămână loial acestei poziții și să o reprezinte în mod activ. Din nefericire, noi negocieri privind limitarea armelor nucleare nu sunt de așteptat în viitor din cauza lipsei de interes a părților americana și rusa, se plânge autorul. Datorită importanței crescânde a Chinei, aceasta țară ar trebui inclusă în negocierile viitoare, însă Beijingul se opune acestui lucru.

Cu toate acestea, supraviețuirea în era nucleara necesită nu numai descurajare convingătoare – controlul armelor este necesar ca instrument politic pentru stabilitate, este concluzia lui Oliver Thränert.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Expert: Europa are nevoie de SUA pentru descurajarea nucleară a Rusiei

  1. bogdan spune:

    Armamentul Nuclear performant USA este NECESAR in Europa si in special in Estul ei unde pericolul invaziei porcilor este mai mare !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top