Oleg Viughin a deținut funcția de prim-vicepreședinte al Băncii Centrale a Federației Ruse, iar astăzi este președintele Consiliului de Supraveghere al Bursei de la Moscova. Totodata, alături de Gerhard Schröder, se află în consiliul de administrație al companiei Rosneft. Într-un interviu acordat publicatiei austriece Die Presse, Viughin vorbește despre manipularea datelor în Rusia, posibila creștere a prețului petrolului la 200 de dolari și rezerve de miliarde pentru război economic.

Jurnalistul a menționat că Rosstat a majorat în mod repetat estimările sae pentru creșterea PIB-ului în 2018, la final raportand o creștere de 2,3%, mult mai mare decât se aștepta. „Este cu adevărat alarmant  când serviciul de statistică corectează adesea cifrele”, a comentat Viugin. „În plus, nu spune de ce o face, iar atunci când cifrele sunt corectate în sus, sugerează că probabil face un serviciu cuiva creand o imagine bună. În cele din urmă, serviciul este subordonat Ministerului Economiei, care este responsabil de creșterea economica”.

Potrivit expertului, în acest sens este ciudat faptul scaderii veniturilor reale ale populației. „Dacă te uiți la comerț, vom vedea o ușoară creștere – dar știm că acesta este stimulat de acordarea intensivă de credite”, a spus expertul. Cu toate acestea, nu există dovezi suficiente pentru a spune ca exista o manipulare a statisticilor în Rusia, este prudent Viughin.

Vorbind despre intenția lui Vladimir Putin de a obtine o creștere a economiei rusești, depășind media creșterii economiei mondiale, expertul a subliniat că „în condițiile actuale din Rusia, acest lucru va fi destul de dificil”.

Decizia de a dezamorsa situația economică prin creșterea vârstei de pensionare, Viughin o consideră „departe de problemele reale”. „Principala problemă constă în productivitate”, crede el. „Unele sectoare sunt foarte productive și nu rămân în urma Occidentului, însă în sectoarele industriale mari, controlate de guvern, productivitatea este mai mică, este nevoie de mai multă concurență și mai puțin monopol. Dar forțele care ar dori aceste schimbări sunt slabe”.

Jurnalistul a atras atenția asupra faptului că Rusia „economisește bani”, după cum rezultă din excedentul bugetar ridicat, reducerea datoriei externe, precum și faptul că rezervele valutare ale Rusiei se ridică la 475 miliarde de dolari. Potrivit lui Viugin, aceasta este o „politică macroeconomică în scopuri de apărare”, probabil împotriva posibilelor șocuri externe. „Macropolitica este foarte conservatoare. In plus, guvernul incearca sa controleze banii marilro concerne private, îndemnandu-i sa participe la proiecte guvernamentale. Cu ajutorul cresterii TVA, va primi bani și de la gospodariile private. Acesti pasi pot fi interpretati ca un fel de pregatire pentru aparare, ceea ce, într-un anumit sens, este legat și de un control mai slab asupra armelor nucleare”.

Retragerea Rusiei și a SUA din Tratatul INF „contine practic potențialul unei curse a înarmarilor”, spune Viughin. În prezent, este greu să afirmăm că Rusia acumulează rezerve pentru o cursă a înarmărilor, totuși logica a ceea ce se întâmplă sugerează acest lucru”.

„Desigur, nimeni nu vrea să conduca un adevărat război, dar la nivel economic acesta va exista. Rusia se pregătește pentru un război economic. Aceasta este tendinta. Semnalele sunt de natura sa indice faptul că toți joaca va banque„, a spus expertul.

Răspunzând unei întrebări a jurnalistului cu privire la faptul dacă se teme de sancțiuni dure din partea SUA împotriva Rosneft, Viughin a spus: Rosneft este de mult timp sub sancțiuni, însă acestea afectează doar importurile de tehnologie. Cea mai neplăcută interdicție ar fi cea de export. Dar acest lucru este practic imposibil, deoarece Rusia este un important exportator de petrol pentru Europa și China. În cazul unei astfel de interdicții, prețul petrolului ar urca la 200-300 de dolari pe baril. Ar fi în detrimentul întregii lumi. Uități-vă la sancțiunile împotriva Rusal. Statele Unite probabil ca nu le-au calculat prea bine și au fost forțate să le abandoneze, deoarece prețul aluminiului a crescut brusc”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Expert: Rusia acumulează rezerve pentru cursa înarmărilor și război economic

  1. bogdan spune:

    Despre porci si faptele lor…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top