”Vladimir Putin cred că își zmulge părul din cap. Cu patru ani în urmă, în doar câteva săptămâni el putea declanșa război și ocupa mare parte din Ucraina. Crezând că ucrainenii sunt o națiune „artificială” condusă de „fasciști”, el se aștepta ca țara vecină să se prăbușească fără să fie nevoie de o invazie rusă. Iata că astăzi, ucrainenii îi demonstrează contrariul și dorința de a scăpa definitiv de influența Rusiei. Invazia militară poate fi singurul lucru care să stopeze acest proces inevitabil. Cu toate acestea, un razboi la scara larga cu Ucraina este foarte riscant, deoarece poate duce la dezintegrarea însăși a Rusiei”, crede Alexander Motîly, profesor de științe politice la Universitatea Rutger din Newark, într-un articol pentru Atlantic Council.

„Ce poate să facă Putin? El se afla între ciocan și nicovală. Un război mare sau mic este posibil, chiar daca nu este în interesul Rusiei, pentru că Putin se agață de el ca înecatul de un pai pentru a-și păstra propria legitimitateă. Ca toți dictatorii incapabili și nepopulari, Putin probabil simte că un război cu Ucraina i-ar putea distrage pe ruși și să-și salveze regimul”, scrie expertul.

Cu toate acestea, nu-i va fi ușor să lupte cu Ucraina. În ciuda faptului că armata rusă deține arsenal mai mare decât al celei ucrainene, forțele armate ale Ucrainei nu mai sunt slaba și nepregatita armata din 2014, când doar 6.000 de soldați erau capabili sa sustina lupte. Invazia pe scară largă a contingentului de 80.000 de soldați ai Rusiei și a celor 500 de tancuri pe care le-a desfășurat de-a lungul frontierei ucrainene va duce la un masacru sângeros în care vor muri zeci de mii de ucraineni și ruși. Occidentul va răspunde prin extinderea livrărilor de arme către Ucraina, impunând sancțiuni dure, eliminând Rusia din sistemul SWIFT și distrugând proiectul Nord Stream-2.

Chiar și mai rău, șocul resimțit de economia și societatea rusă va forța probabil elita să se mobilizeze împotriva lui Putin. Populația poate iesi la proteste în masă. În opinia autorului, regimul lui Putin nu este cu siguranță unul stabil. El se bazează pe o coaliție bizară de grupuri situaționale de interese: consilierii săi, forțele de ordine/armata-serviciile, oligarhii și crima organizată. Niciunul dintre aceste grupuri nu are interesul să-l salveze pe Putin. Ei participa la joc de dragul banilor. Și așa cum se întâmplă de regula în lumea mafiei, când sistemul își pierde puterea, toți fug de pe navă și își întorc armele împotriva fostului patron.

Dispoziția populației ruse nu este chiar atât de constanta, așa cum o arată și protestele recente împotriva deciziei Kremlinului de a crește vârsta de pensionare. Rușii au vrut să ocupe Crimeea, deși știau că menținerea peninsulei sub ocupație înseamnă un cost pe termen lung pe care economia rusă posibil să nu-l poata suporta. Entuziasmul inițial al rușilor pentru ocuparea părții de est a Donbasului s-a evaporat, pentru că au înțeles că regiunea este o „gaura a iadului inutilă” care doar le golește portofelele.

Nimeni in Rusia nu este gata să exclame că ”regele este gol”. Dar numărul analiștilor ruși serioși, care cred că Putin conduce țara spre impas, este în creștere. Problema este agravată de faptul că Putin a făcut ceva prostesc, hotărând să extindă forța bruta a Rusie în Siria și Africa, punând Federația Rusă în situația similară cu cea a URSS-ului în epoca lui Leonid Brejnev. O economie care nu este capabilă de inovare, în stare de stagnare, a cărei dimensiune este insignifiantă în comparație cu cea americană, nu poate susține o politică externă agresivă. Rusia, ca și URSS, este un stat fragil, slab și umflat, care se poate dezintegra în urma unui șoc. Iar un mare război împotriva Ucrainei poate fi un astfel de șoc.

Putin crede cu siguranta că Rusia este puternică și stabilă. Probabil crede că toate problemele cu care s-a confruntat în ultimul deceniu au apărut din cauza ghinionului sau a unei intervenții sinistre a Occidentului în starea naturală a lucrurilor. Perspectiva că un „război victorios” să se transforme în dezastru – este dincolo de percepția sa. Dimpotrivă, vocile, care îi soptesc dulce la ureche îl pot chiar convinge că a început „ofensiva răului” și că Rusia trebuie să loveasca prima.

„Nu știm cum va reacționa bătrânul dictator rus. Putem indica o lungă listă de greșeli pe care le-a făcut încercand să mențină Ucraina în sfera rusă de influență. Politica greșită și proastă a lui Putin a dus la începutul Maidanului, le-a dat putere ucrainenilor și le-a consolidat identitatea națională, i-a determinat să întreprindă reforme dureroase și să caute modalități de integrare cu Occidentul.

”Ucraina modernă este, în mare măsură, un produs secundar al prostiei lui Putin”, spune autorul. El admite că nu se poate respinge posibilitatea unei invazii masive rusești în Ucraina din cauza acumulării mari de forțe armate la granița ucraineană, a imprevizibilitatii și înclinației lui Putin de a face greșeli.

De fapt, tocmai pentru că invazia nu are niciun sens pentru Rusia, ea ar putea să aib loc. Nu mai puțin probabile sunt și posibilele încercări ale Moscovei de a deschide coridorul terestru spre Crimeea sau sa ocupe teritoriile din Donbas aflate sub controlul Kievului.

Problema unor astfel de scenarii este evidentă. Pe de o parte, atacurile limitate nu vor ajuta la întărirea legitimității și popularității lui Putin. Pe de altă parte, chiar și o ofensivă limitată ar fi foarte riscantă. Ucraina va riposta. Și Occidentul va răspunde cu asprime. După respingerea atacului, trupele ucrainene pot continua să bombardeze teritoriile ocupate de Rusia. Ca urmare, o invazie limitată se poate dezvolta foarte repede într-un război de durata și epuizant. Toate consecințele unui astfel de scenariu sunt descrise mai sus. Din nou, argumentele raționale nu au vreo influență asupra lui Putin. Decizia sa de a ataca sau de a nu ataca Ucraina nu va depinde de raspunsul la intrebarea daca este bine sau nu pentru Rusia, ci daca este bine pentru el personal.

„Nu pot evita comparația cu ultimii ani ai lui Hitler. Chiar și atunci când Germania era cotropita din toate partile, contrar logicii el continua sa creada în victorie. Singurul lucru care l-a oprit a fost forța brută”, spune articolul.

Morala politicii față de Rusia sub conducerea lui Putin este evidenta. Ucraina trebuie să se înarmeze și să fie în alerta, si sa nu aibă niciodata încredere în autocratul rus sau în cei din anturajul său. Dar, în același timp, ea ar trebui să rămână deschisi unui acord realizabil cu adevarat. Ucrainenii trebuie să continue ceea ce au făcut în ultimii ani: să faca reforme, să crească din punct de vedere economic și să rămână o țară democratică. Occidentul, la rândul său, trebuie să sprijine Ucraina în mod neabătut. Pentru că este singurul lucru care se află între democrațiile occidentale, iraționalul Putin și prăbușirea Rusiei.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (4 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

14 Responses to Expert: ”Ucraina modernă este, în mare măsură, un produs secundar al prostiei lui Putin”

 1. Ramona Georgescu spune:

  Ucraina moderna.Este vident o contradictie in termeni.

 2. carstea spune:

  Este un articol care manipuleaza, sau incearca sa manevreze opinia publica ca si cand Ucraina ar reprezenta o mare forta.
  In fata Rusiei nimeni nu este o forta. Nu o spun eu, ci istoria Rusiei.
  Pentru cei care urmaresc acest site ar trebui sa fie atenti la China. China o sa blocheze USA, majoritatea fortelor sale vor fi dirijate in Pacific.
  Atunci Europa va ramane fara sprijin american si dl. Putin va ataca…..sau poate, va ataca inante!?

  • rsumy spune:

   Roma a rezistat 1.000 de ani.
   Sper că și USA va urma exemplul.

   Rusia = benzinăria.
   China = manufacturierul.

   „Intelighenția” e în altă parte, băieți…
   🙂

  • mocanu dan spune:

   Muskovia fara Ukraina nu mai este imperiu,fara ei nu mai au istorie,poate chiar ukrainienii sa aibe pretentii in viitor la tot sudul moskoviei care e de fapt al lor oricum atacarea UKRAINEI a reprezentat cea mai mare infringere a lui Putinica…China care e cu ochii pe Manciuria Moskovita+alte teritorii furate de porci(Vladivostocul e pamint Chinez) va sari siea pe stirvul imperial…Ce ziceai ca le suge chinezii la SUA??uite ca au cedat de foame si acum stau in orice pozitie vrea chevrolet.

  • bogdan spune:

   Cand ai PIB de nivelul Spaniei realizat din vanzare de materii prime nu vei fi niciodata o forta ! Eventual o capra raioasa ce tine coada pe sus…Inapoiatilor…

  • bogdan spune:

   Cu ce sa blocheze China pe USA in Pacific ? Pai USA detine 22 de portavioane din care 12 nucleare si inca 3 bucati in constructie ! Per total doar ele pot transporta avioane de lupta aproape cat are are Rusia si China la un loc ! Si cateva sute invizibile radar ! China are un amarat de portavion sovietic cumparat de la Ucraina care nu are nici macar catapulta si poate transporta maxim 35 de avioane moderne – dar nu prea poate lansa avioane decat goale si putine modele fara catapulta ! Iar al doilea portavion abia acum il lucreaza ! Portavioanele USA pot transporta aproape 100 de avioane fiecare ! Peste cate sute de ani va putea China sa ajunga din urma USA ? Propaganda si prostia sunt una realitatea e alta…

  • bogdan spune:

   P.S. – De cand si pana cand porcii sunt domni ? Deoarece vad ca va domniti intre voi…

 3. rsumy spune:

  Și uite așa se dărâmă mitul „geniului” Putin !

  De fapt, analizând rezultatele acțiunilor sale, Marele Pitik e un Mare Prostănac…
  🙂

  Excelent articol !

 4. bogdan spune:

  Corect articol ! Dar nu poate prevedea ce va face Pitikul Nebun !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top