Țările occidentale consideră ca lumea globala va regresa și va deveni mai puțin sigura dacă anexarea teritoriala va fi percepută ca un instrument legitim al politicii internaționale. ”A gândi altfel înseamnă să dai altora ocazia sa efectueze încercări unilaterale de anexare, sporind astfel riscul de răspândire a conflictelor. Și în această situație nu este despre rusofobie sau despre manifestarea unor prejudecăți anti-ruse, susțin experții în dreptul internațional intervievati de Radio Liberty.

”Oricine a studiat dreptul internațional știe că articolul 2 din Convenția de la Geneva definește un act de agresiune inclusiv invazia unui stat pe teritoriul altuia, chiar dacă această agresiune nu a întâmpinat rezistență”, afirma profesorul Nikolai Gnatovski, de la Universitatea ”Taras Șevcenko” din Kiev.

La rândul său, Dino Critsiotis, profesor de drept și fondator al Centrului pentru Drepturile Omului de la Universitatea din Nottingham, sustine că invazia militară a Irakului sau a Kosovo nu poate fi comparată cu situația din Crimeei. Potrivit profesorului, din punct de vedere militar, în aceste cazuri, nu a fost vorba despre anexarea sau confiscarea teritoriului. Da, a fost utilizata forta – in  conformitate cu dreptul internațional – deși mulți au susținut că această utilizare a forței a fost ilegală. În acest sens, există similitudini cu cazul rusesc, dar nici în Kosovo, nici în Irak, dupa folosirea forței militare nu au urmat cuceriri teritoriale, indiferent de forma”- a spus Kritsiotis.

„În multe cazuri, statul care ocupa teritoriul altui stat refuză să se recunoască ocupant, deoarece consideră că revendicările sale sunt justificate din punct de vedere istoric”, spune juristul britanic. Potrivit lui Critsiotis, „statul nu poate fi si ”suveran” și ”ocupant” în același timp – acești termeni se exlud reciproc”. Dificultatea constă în faptul că participanții la conflict au dat înțelesuri diferite unor termeni precum „anexare”, „reunificare”, „suveranitate”, „ocupație militară”.

Profesorul sustine ca Rusia este un ocupant militar în Crimeea, nu o entitate care și-a restabilit dreptul suveran asupra unui teritoriu. La Moscova, desigur, se gândeste diferit, iar acest lucru nu este ciudat: în majoritatea cazurilor, țările care au săvârșit acte de agresiune militară nu se consideră invadatori. Acesta a fost cazul când Argentina a ocupat Insulele Falkland sau când URSS a intrat în Afganistan. Asa ca Rusia nu considera că intrând in Crimeea a comis o confiscare militară a teritoriului străin – dar legile dreptului internațional indică acest lucru.

Mulți experți în dreptul internațional sunt fermi în evaluările lor: ei prevăd crearea unui tribunal internațional care să investigheze acțiunile Rusiei și consideră că problema Crimeei va fi rezolvată în favoarea Ucrainei, dar toate acestea vor lua mult timp. Spre exemplu, pentru restabilirea suveranitatii Estoniei, Letoniei și Lituaniei, a fost nevoie de o jumătate de secol.

În martie 2014, soldații ruși fără insemne militare au capturat punctele strategice si institutiile autoritatilor de stat din Crimeea. Imediat a avut loc un așa-numit referendum, care în cele din urmă a decis unirea Republicii Autonome Crimeea la Rusia. Rezultatele votului nu au fost recunoscute de majoritatea covârșitoare a țărilor lumii.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Related Posts

2 Responses to Experți: ”Lumea va regresa dacă anexarea de teritorii va fi percepută ca instrument legitim al politicii internaționale”

  1. bogdan spune:

    USA nu arecunoscut niciodata anexarea de catre URSS a Tarilor Baltice ! De ce ar recunoaste acum furtul Crimeei ?

  2. bogdan spune:

    Porcii vor sta sub sanctiuni pana vor pleca din Ucraina ! Vor sa stea acolo un deceniu, doua, trei – bravo lor ! Sa vedem daca-i va tine punga ! In final tot vor pleca deoarece pretul va fi imens !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top