Transnistria-2Republica Moldova trebuie să renunțe la concesiile unilaterale pentru a avansa pe calea rezolvării diferendului transnistrean și a opri imixtiunea tot mai pronunțată a Rusiei în regiune, potrivit expertilor citati de Radio Chisinau, transmite Agrepres.ro.

Aceștia consideră necesar ca SUA și UE să treacă de la simpli observatori în cadrul formatului de negocieri privind diferendul transnistrean la statutul de mediator. De asemenea, ei apreciază oportun ca Federația Rusă să fie considerată parte a conflictului în scopul de a diminua riscurile de securitate la adresa Republicii Moldova, care s-au amplificat în ultimul timp.

În același timp, aceștia insistă ca autoritățile moldovene să convingă Kievul că de asistența energică a acestuia în dosarul transnistrean depinde propria poziție în Donbas, deoarece Rusia va folosi precedentul din Transnistria, dacă va reuși să se impună, și împotriva Ucrainei.

Nu în ultimul rând ei propun ca România să fie inclusă în formatul de negocieri „5+2” în calitate de mediator, pe lângă UE.

Președintele Comisiei parlamentare pentru securitate națională, Veaceslav Untilă, consideră că fără implementarea acestor inițiative persistă pericolul subordonării procesului de negocieri intereselor Federației Ruse sau chiar blocarea acestuia pentru o perioadă îndelungată.

La rândul său, directorul executiv al Institutului de Politici Publice din Chișinău, Arcadie Barbăroșie, a estimat că autoritățile moldovene nu ar trebui să se lase influiențate de presiunile partenerilor occidentali, care în ultima perioadă insistă asupra federalizării Republicii Moldova.

Aceste inițiative intervin pe fundalul tensiunilor în creștere între cele două maluri ale Nistrului, mai ales după declarațiile făcute recent de așa-numitul ministru de externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, potrivit căruia negocierile nu vor duce niciodată la rezultate dacă nu se va ține cont de ‘voința’ exprimată de populația regiunii la referendumul din 2006 privind independența „autoproclamatei republici” și apropierea de Rusia.

Pe de altă parte, șeful delegației transnistrene în cadrul Comisiei Unificată de Control, Oleg Beliakov, a amenințat autoritățile de la Chișinău, afirmând că în regiunea transnistreană este pregătită o escadrila rusă de elicoptere ca „răspuns la planurile Republicii Moldova de a semna o înțelegere cu România și Ucraina” privind protecția spațiului său aerian, potrivit Radio Chișinău.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top