PutiniȚările din fosta Uniune Sovietică nu mai împărtăşesc aceleaşi viziuni şi au aspiraţii tot mai diferite, remarca ziaristii DW, care citeaza ultimul sondaj din cadrul proiectului Comisiei Europene Barometrul de Politicii europene de vecinătate Parteneriatul Estic”.

Sondajele sunt realizate de doua ori pe an în Rusia şi cele șase state membre ale Parteneriatul Estic Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina.

Rezultatele celui mai recent studiu al Barometrului” indica intensificarea diferențelor în ceea ce priveşte evaluarea nivelului de democrație în regiune. Astfel, în Moldova a fost inregistrat cel mai mic procent de respondenți care cred democrația din țara lor funcționează corect 16%; în Ucraina procentul este de 22%, în Georgia 30%.

În țările autoritare, în schimb, evaluarea nivelului democrației este mult mai ridicata. Astfel, democrația din Belarus este vazuta foarte bine de 48 la sută din respondenți, în Rusia 54 la suta, in Azerbaidjan 56 la suta.

Ruptura valorică

Analistul politic rus Andrei Okara explică aceste diferențe prin clivajul în materie de valori. De fapt, această diferență nu este data de diferenta intre valorile europene sau eurasiatice, ci între valorile unei societăți deschise și unei societati de tip închis„, spune expertul într-un interviu pentru DW.

Potrivit acestuia, Rusia a impus un model de valori în care ura fata de societatea deschisă este pe primul loc. Mai mult decât atât, acest model este prezentat ca o opoziție a valorilor crestine tradiționale rusesti și cele ale occidentului degradat, poreclit in Rusia „Gayropa”, explică Okara.

Cu el este de acord jurnalist ucrainean Mykola Ryabchuk. Georgia, Republica Moldova și Ucraina au semnat un acord de asociere cu UE, au toate motivele să se identifice cu lumea democratică occidentală. Rușii însa niciodata nu s-au identificat cu Europa, Rusia a fots totdeauna poziționata ca adversar al Occidentului, explica Ryabchuk.

Propaganda împotriva democrației

Șeful Centrului pentru Transformari Europene din Belarus, Andrei Egorov explica diferența în ceea ce privetse evaluarea democartiei in tarile fostei URSS nu atât prin mentalitățile diferite ale locuitorilor, ci prin percepția  stabilitatii politice: „O evaluare crescuta a nivelului de democrație in Belarus, de exemplu, este de fapt exprisia sentimentului de stabilitate politică.”

putin tvUn nivel inferior de evaluare a democrației în Georgia, Republica Moldova și Ucraina are ca explicatie faptul că mass-media din aceste țări critica în mod deschis sistemul existent. Prin urmare, cetățenii înșiși sunt critici şi percep sau evalueaza diferit mediul politic,  ceea ce nu se întâmplă în statele autoritare.

In afara de asta, Mikola Ryabchuk explica si efectul propagandei de stat în țările autoritare.

„In tarile autoritare propaganda beneficiaza de sol fertil, care a fost ingrasat timp de zeci de ani, spune expertul. El este convins că in Rusia sau Belarus oamenii doresc fie înșelati.  Nu pentru că nu au acces la informații, ci pentru celor mai multi le place să fie înșelati. Aceasta evadare din libertate, potrivit conceptului filosofului german Erich Fromm, are ca explicatie transferul de responsabilitate pe numele dictatorului, Fuhrerului, care devine responsabil pentru tot ceea ce existaspune Ryabchuk.

Cu ajutorul propagandei societatea rusă a construit acuma  conștiință de cetate asediata” este convins Andrei Okara. Acest lucru înseamnă toată lumea ar trebui să se adune în jurul liderului și sa-l urmeze, respingand modelul corupt al falselor valori occidentale spune analistul. Ca urmare, în Rusia și Belarus este implementata auto-izolarea, se creaza o economie autarhică. Politologul numește această evolutie drept o degradare.

De la spatiul post-sovietic la „lumea rusă

În același timp, Andrei Egorov atrage atenția asupra tendinței tot mai accentuate în opinia publică din Belarus: o scădere semnificativă a nostalgiei pentru Uniunea Sovietică.

Astăzi, astfel de sentimente sunt in Belarus la un nivel extrem de scăzut, fata de acum 20 de ani. În Rusia, însă, nostalgia sovietică este inca foarte prezenta”, subliniază analistul.

Egorov insista asupra faptului că, în contextul in care mass-media din Belarus astăzi este dominata de media rusească, atitudinea fata de Uniunea Europeană este negativa. Prin urmare, belarușii se afla intr-un fel de leagăn cu privire la alegerea geopolitica crede Egorov. Dacă în 2008-2010, țara a cunoscut o creștere rapidă a atitudinii proeuropene, acum studiile sociologice arată o scadere dramatica a acestei atitudini.

omuletii verziÎn ceea ce privește Ucraina, Georgia și Republica Moldova, propaganda rusă aici nu mai este în măsură sa previna orientarea lor în direcția Europei, este convins Mikola Ryabchuk.

Acesta este motivul pentru care Rusia a inceput sa trimita mercenari în Ucraina și pune presiuni de natura economica asupra celorlalte țări post-sovietice, în special a celor care au ales calea europeană de dezvoltare subliniază expertul ucrainean.

Clivajul valoric în fosta Uniune Sovietică continuă să se adâncească, iar Rusia, „lumea rusă„, pierde in fata Occidentului în termeni de civilizație.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top