putin kadirovÎn Cecenia se acutizeaza situatia conflictuala în toate domeniile vieții – de la religie la politică și economie, drept și ordine publică. Stabilitatea fragilă în regiune se menţină datorită relațiilor personale ale șefului republicii Ramzan Kadîrov cu președintele rus Vladimir Putin, dar aceasta relatie s-ar putea schimba, se arata în raportul publicat marţi de Vedomosti – „Cecenia: strainatatea internă” – semnat de de International Crisis Group (ICG) – o organizație non-profit care monitorizeaza regiunile problematice.

În document se precizeaza că în cazul unei schimbari în echilibrul politic de la Moscova,  situatia din Cecenia ar putea exploda. Pierzand sprijinul lui Putin, Kadîrov va ajunge în centrul mai multor conflicte pe scară largă.

Potrivit experților, pentru a evita consecințe potențiale ale unui astfel de scenariu pentru Kremlin, Putin ar putea lua măsuri înca acum, limitand superputerile „infanteristului” sau Ramzan Kadîrov.

Motivele contradicțiilor

Potențialul de conflict este în creștere deoarece la vremea repsectiva nu a fost soluționat politic conflictul din Cecenia – demobilizarea foștilor combatanți a fost formala, acestia ulterior fiind trecuti în structura locală a Ministerului de Interne, în subordinea directă a lui Kadîrov. Ca urmare, forțele de securitate federale sunt nemulțumite de lipsa de control asupra Ceceniei și sunt dispusi să întreprinda acţiuni pentru eliminarea lui Kadîrov.

În orice caz, semne de nemulțumire au rabufnit cu ocazia investigarii asasinării lui Boris Nemțov. Reamintim, anchetatorii federali încearcă sa ajunga la fostul ofițer al batalionul cecen „Sever” Ruslan Geremeev, suspectat de implicare în aceasta crima. Inițial, anchetatorii ar fi plecat in Cecenia pentru a-l interoga pe Geremeev, insa actiunea acestora a fost impiedicata de intervenția personală a lui  Kadîrov, care a afirmat ca Geremeev este nevinovat si nu a permis anchetarea sa.

kadîrov si cecenii luiRecent, șeful Ceceniei a anunțat că Geremeev a fost nevoit să părăsească Rusia. Marți, agenția „Rosbalt” a scris că suspectul ar fi revenit din Emiratele Arabe Unite în Cecenia.

Situația lui Geremeev demonstrează puterea nelimitată a lui Kadîrov în Cecenia şi faptul ca acestea nu se fereste sa se impotriveasca în mod deschis structurilor de la centru.

Economie – corupție și controlul puterii

O situatie precara si în economia Ceceniei, care se bazează în mare parte pe perfuziile bugetare de la Moscova. Lipsa de control asupra chletuirii banilor publici si distribuția fondurilor guvernamentale federale creează condiții pentru corupție la scară largă, mai scrie „Vedomosti”.

La sfârșitul lunii mai, o organizație publică sustinuta de Mihail Hodorkovski „Open Rusia”, a lansat filmul „Familia”, care dezvaluiemodul in care Kadîrov și clanul său se imbogatesc din „sistem complex de tribut” construit în Cecenia odata cu venirea sa la putere. Potrivit autorilor filmului, fiecare cecen este obligat sa contribuie lunar cu bani la Fondul Ramzan Kadîrov, care astazi totalizeaz fonduri uriașe. Autoritățile cecene neaga această afirmație.

Ideologia și drepturile omului

Grupul Internațional de Criză analizeaza şi un alt conflict care se prefigurează în Cecenia – în domeniul ideologic. Kadîrov dezvolta simultan tema naționalismului cecen, patriotismului rus, a putinismului și islamizarea forțată în rit sufit, cultivand în paralel cultul personalitatii sale.Ramzan Kadyrov

Nemultumiti cu politica lui Kadîrov sunt salafiţii, naționaliști și cecenii (urmasii lor) care au fost victimele deportărilor staliniste.

În Cecenia încă nu au fost investigate crimele forțelor federale, răpirile de persoane, cazurile de tortură în care ar fi putut fi implicate forțele de securitate cecene. Legea rusă nu are niciun efect în Cecenia, judecătorii sunt sub presiune din partea autorităților, guvernul cecen promovează principiul responsabilității colective ale rudelor teroriștilor etc.

Situatia conflictuala se va acutiza cat timp Vladimir Putin va fi binevoitor cu Kadîrov, mai arata raportul ICG. Şeful Ceceniei stie asta şi nu pierde nicio ocazie de a-şi arăta loialitatea necondiționată fata de șefului statului.

În luna decembrie a anului trecut, aproximativ 15.000 de membri ai fortelor de securitate cecene s-au adunat pe stadionul din Groznîi pentru a jura credinta Rusiei si lui Putin.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top