Master BankÎn 2016, Rusia este amenințata de o criză bancară prelungita, care se va manifesta sub formă de falimente a instituțiilor de credit, fuga deponenților și nevoia de sprijin financiar al bancilor din partea statului. O astfel de perspectivă pesimistă a fost exprimata săptămâna trecută de Centrul de Analiză Macroeconomică și Prognoze pe Termen Scurt (CMASF).

Criza prelungita va insemna episoade de panica recurenta ale deponenților bancilor, infuzii repetate de capital in sistemul bancar din partea statului, totul pe fondul calitatii scăzute a activelor din sistemul bancar, în care activele-problema au o pondere de peste 10%.

Cei mai importanți factori de risc pentru o înăsprire a crizei sunt situația ocupării forței de muncă și creșterea șomajului, in paralel cu devalorizarea brusca si masiva a rublei. curs ruble

În luna septembrie, rata șomajului s-a ridicat la 5,2% din populația economic activă, cu 0,3 puncte% mai mare decât cu un an în urma. Acest factor de creștere a șomajului limitează capacitatea gospodăriilor de achitare a datoriei și favorizeaza aparitia situatiilor de panica a investitorilor privați, cred analistii CMASF. La rândul său, devalorizarea rublei împiedică refacerea solvabilitatii companiilor cu datorii în valută.

CMASF crede că actuala criză bancară sistemică este probabil că se va trasforma într-o criză bancară pe termen lung, de cativa ani.

Prognozele economistilor se bazează pe mai multi indicatori: rata șomajului, rata reala de schimb valutar, raportul dintre datoria externă totală si rezervele valutare, rata de creștere a PIB-ului etc.

Retineti ca prognoza anterioara a CMASF privind economia rusa in mare parte s-a adeverit. Astfel, în conformitate cu evaluarea lor, în 2015, în Rusia urmau sa se inregistreze o serie de scaderi: economia – 6%, investițiile în active – peste 16%, veniturile reale ale populatiei – 6%, în timp ce cifra de afaceri in comerțul cu amănuntul – 7%. De asemenea, economiștii se așteptau la reducerea salariilor reale ale populației în 2015 cu 6,5%. curs rubla

În general, datele oficiale actuale ale Rosstat confirma aceste prognoze.

Potrivit datelor publicate de Rosstat la sfârșitul lunii octombrie, declinul PIB-ului în septembrie 2015,  fata de luna septembrie a anului trecut, a fost de 3,5%, investițiile în active fixe au scăzut cu 5,6%. Salariile reale în țară au scăzut cu 9,7%, iar veniturile reale au scăzut cu 4,3%. În același timp, cifra de afaceri în comerțul cu amănuntul a scăzut cu 10,4%.

Predictiile pesimiste ale viitorului sectorului bancar din Rusia sunt confirmate indirect de numarul licentelor de functionare retrase de Banca Centrala a Rusiei. Pentru comparație: în 2012 au fost revocate 25 de licențe, în 2013 și-au pierdut licențele 36 de instituții de credit, iar în 2014 Banca Centrală a Rusiei a retras 87 de licențe. Această tendință a continuat în 2015 – la începutul lunii octombrie, în Rusia, au fost retrase mai mult de 60 de licențe bancare.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Experţi: Rusia intră într-o criză bancară de lungă durată

 1. yehudy spune:

  draga ivan, rusia se va prabusi din cauze economice: din cauza coruptiei la nivel inalt care a distrus economia rusa!

 2. yehudy spune:

  draga ivan, rusia se va prabusi si se va dezintegra dupa modelul urss: economia in prabusire, cheltuielile militare cresc exponential:)
  draga ivan, istoria se va repeta: rusia (mult mai slaba economic, politic si militar decat fostul urss) se va dezintegra precum s-a intamplat cu urss-ul!
  draga ivan, putin se da mare pe plan mondial si a reusit sa izoleze rusia pe plan economic (din cauze economice rusia se va dezintegra cum a facut urss-ul), militar si politic.
  draga ivan, trebuie sa vezi „the big picture” inainte sa faci pasi agresivi. putin a crezut ca va castiga daca joaca la cacealma, la fel cum a facut hitler.
  draga ivan, hitler a anexat regiunea sudeta din cehoslovaci pe motiv ca erau germani acolo. dar hitler a incalcat dreptul international atunci. dezi hitler a incalcat dreptul international, germania a scapat de razboi la acel moment.
  sa vedem ce a facut putin: a anexat crimeea pe motiv ca sunt rusi acolo. desi putin anexand crimeea a incalcat dreptul international, rusia a scapat de razboiul militar. dar rusia va pierde razboiul economic impus de occident.
  draga ivan, in fiecare zi sua produce mai multe gloante, mai multe obuze, mai multe avioane, mai multe rachete, mai multe portavioane, mai nmulte submarine decat produce rusia.
  apropos, draga ivan, rusia are un singur portavion:)

  draga ivan, sua are un buget militar de 8 ori mai mare decat rusia. si asta se intampla an de an. rusia a aparut acum 24 ani… 8 x24 ani=192
  draga ivan, armata americana este de 192 de ori mai puternica ca armata rusa:)
  pentru actuala armata rusa sua are 192 de armate egale fiecare ca putere cu armata rusa:)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top