Ce concluzii au tras experți militari americani dupa ce au vazut parada militară de la Moscova? Vor opri sistemele rusesti S-400 avioanele americane F-35? Care este slăbiciunea armelor rusești demonstrată în războiul sirian? Pe cine vrea sa sperie Kremlinul?
La aceste și alte întrebări răspund experții militari americani Stephen Blank, fost profesor al Colegiului Militar al Armatei Statelor Unite, și Michael Kofman, fost expert Pentagon, actual analist CNA Corporation.

În timpul paradei militare de 9 mai, din Piața Roșie de la Moscova, serviciul de informații ”Russia Today” lauda armele defilate, spunand ca sunt cele mai moderne. Spre exemplu, RT ne asigura despre sistemele de apărare aeriană S-400 ca nu exista echivalent în lume.

Acest punct de vedere nu este împărtășit însă de toți. Expertii din SUA afirma ca foarte putine aeronave din Rusia sunt echipate cu sisteme electronice similare celor folosite de avioanele militare ale Occidentului de peste 20 de ani. Ceea ce înseamnă că aparatele rusesti nu sunt capabile sa asigure bombardamente de precizie, provocând pagube colaterale considerabile. Pe de alta parte, lansarile demonstrative cu rachete de croazieră de pe nave din cadrul Flotei caspice a arătat că Rusia poseda în sfârșit armele pe care armatele occidentale le-au primit în urmă cu mai mult de douăzeci de ani. Una dintre cele mai interesante arme rusești – racheta S-400 nu a fost inca folosita, motiv pentru care nu ofera date pentru evaluarea calităților de luptă. Totodata, există dovezi că israelienii au găsit cheia pentru neutralizarea sistemelor S-300. Ei au desfașurat exerciții militare, folosind rachete S-300 din Cipru.

Cu alte cuvinte, o parte din ceea ce s-a văzut la parada de la Moscova reprezinta ultimul cuvânt în materie de tehnologie militară din anii 90. Totusi, acelasi tanc „Armata“, mandria complexului militar rusesc – arata mai mult a produs imaginar, care din cauza costului ridicat este pur și simplu imposibil de produs în Rusia sau în altă țară.

Stephen Blank despre parada de 9 mai

Expertul Stephen Blank crede ca parada rusa de 9 mai, ca si cea sovietica de pe vremuri, are două segmente de public: intern și extern. Potrivit organizatorilor, publicul ar trebui să vada în aceste imagini confirmarea faptului că Rusia este o putere militară, a cărei arme sunt cele mai bune din lume și așa mai departe. Pentru ruși – este cea mai mare dovada a succesului lui Putin în restaurarea forței militare a țării și a respectului pentru Rusia în lume.

”Dar eu nu cred că aceste parade sunt capabile să inducă în eroare elita politică și militară rusă în ceea ce privește eficiența reală a ceea ce ni se arata la parada. De exemplu, toate lansarile de rachete Proton” au fost anulate din cauza defectiunilor descoperite. Construcțiile navale în Rusia sunt într-o stare groaznică. Există, desigur, cateva tipuri de arme moderne și eficiente, de exemplu sistemele de rachete S-300, S-400. Dar, în linii mari, ceea ce vedem la parada sunt minciuni clasice sovietice”, sustine Blank.

– În opinia dumneavoastră, este demonstrarea puterii reale sau o fanfaronadă menita capitalelor occidentale?

– Occidentul nu este monolitic. Acolo există diferite segmente de public. Dar militarii occidentali au un respect sănătos pentru armata rusă. Nu există nicio îndoială că ea este acum într-o formă mai bună decât în ​​urmă cu un deceniu, este mult mai bine echipata și cu arme mai moderne, ceea ce reprezintă o amenințare pentru vecinii ei și chiar pentru Occident. Rusia dispune de sisteme puternice anti-aeriene, piese de artilerie, unele tipuri de rachete, de exemplu, „Iskander“, rachete anti-navă, submarine, arsenalul nuclear. Dar, în general, armatele occidentale sunt superioare celei din Rusia în ceea ce privește calitatea și cantitatea de arme moderne. Și rușii sunt conștienti de asta. Când au auzit că Moscova intenționează să plaseze „Iskander“ în Kaliningrad pentru a contracara o amenințare inexistentă, unii analisti au perceput asta foarte simplu: puterea mafiota de la Kremlin a recurs la metode mafiote de intimidare. Ea uită că aceste rachete pot fi distruse cu ajutorul loviturilor aeriene, ca centrele lor de comandă pot fi nimicite de pe mare. Fiecare armă are slăbiciuni, de care vor profita adversarii.

– Dl Blank, Statele Unite ale Americii au acuzat în mod oficial Rusia ca a încălcat Tratatul sovieto-american privind distrugerea rachetelor cu rază medie și scurtă de actiune. Washingtonul inca nu a dat un raspuns. Dar ce înseamna de fapt această acuzație fără precedent?

– Asta înseamnă că de acum înainte nu ne mai putem baza pe acordurile semnate cu Rusia în materie de securitate; că rușii doresc să aibă capacitate de a efectua operațiuni de luptă cu utilizarea armelor nucleare; ca incearca din nou să ia ostatica Europa, așa cum a fost în timpul Războiului Rece, și că, de asemenea, sunt în căutarea unui scut nuclear care sa-i apere de China, cu toate că despre acest lucru nu se spune cu voce tare. Se poate adăuga că, în viitor, niciun acord cu Rusia nu va mai face cat o ceapa degerata, pentru că rușii le incalca fara emotie.

– Cum ar trebui sa raspunde Statele Unite la acest lucru?

– Sfatul meu – putem și ar trebui să luam măsuri diferite, pentru că acest comportament al Rusiei este de veche durata. În primul rând, este necesar să se mărească dimensiunea forțelor  convenționale ale Occidentului în Europa, pentru a putea ajuta în mod eficient țările baltice care se opun Kremlinului. În al doilea rând – este necesar să se reia producția de rachete cu rază medie, care pot fi dislocate în Europa. Al treilea rând – sa se extinda arsenalul de arme nucleare tactice, capitol la care cedam in fata Rusiei. Nu trebuie să uităm că Rusia a încălcat aproape toate acordurile pe care le-a semnat cu privire la controlul armelor, cu excepția ultimului tratat START. Dar restricțiile impuse de acest tratat pot obstrucționa planurile rusilor de modernizare a arsenalului nuclear în anul următor. Să vedem dacă Moscova va respecta si aces acord. În orice caz, trebuie să aratam Kremlinului ca orice încercare de a încalca suveranitatea aliaților NATO nu va rămâne nepedepsita, s-o demostram arătându-ne capacitatea și voința de a recurge la ea.

– Dar totuși trebuie să admitem că o astfel de hotarare demonstreaza Kremlinul, cel puțin în conflictul sirian?

– Și ce au reusit ei sa faca acolo? Forțele lui Assad sunt împrăștiate. La ultima numărătoare el mai avea circa 18 de mii de soldați. Forțele terestre ruse nu vor merge în Siria. Marina rusă și Forțele Aeriene ruse nu vor fi în măsură să mentina Siria sub controlul lui Assad. Cu alte cuvinte, Rusia, în ciuda realizărilor sale semnificative în Siria, este pe punctul de a incepe lupta pentru Assad și Teheran, nu pentru Moscova și Putin” – sustine Stephen Blank.

– Michael Kofman, ce simțiți când vedeți parada tehnicii militare ruse? RT scrie: ”Este cea mai buna din lume, este unica, fara analogie?”

– Pe de o parte, ei spun în mod corect că la parada este demonstrata cea mai moderna tehnologie produsă în Rusia. Dar, pe de altă parte, ca orice țară, exagerează capacitatea de luptă, în special în comparație cu tehnologia care deja incepe sa se invecheasca in armatele occidentale și chiar în China. Este clar că unele lucruri sunt o mare exagerare, iar despre unele spun adevărul.

– Bun. Sa vorbim despre obiectul unei mândrii speciale. Potrivit RT, parada de la Moscova a prezentat sisteme de rachete S-400, care sunt, citez, „cele mai avansate, fara analogie în lume“. Pare a fi un motiv de mândrie autentică?

– Știți, este cel mai modern sistem de sisteme de apărare aeriană. Dar, pe de altă parte, faptul că este cel mai bun in Rusia, nu înseamnă că este eficient împotriva armatei Occidentului, iar oamenii de multe ori uita asta. Pentru că întotdeauna trebuie să punem două întrebări. În primul rând, ea va putea invinge arme higt-tech foarte scumpe și într-o anumită măsură – unice si care sunt disponibile în cantități mari în Statele Unite? De exemplu avioanele cu vizibilitate redusă.

A doua întrebare este cât de multe astfel de sisteme există în prezent in forțelor armate ale Rusiei. Toată lumea înțelege că noile tancuri „ARMATA“ sunt acum la faza de prototip, ele sunt testate timp de trei ani. Armata rusa a facut comanda de 80 de bucăți. Din 2.300 de tancuri, care sunt în dotarea fortelor armate modernizate ruse, doar 80 vor fi „Armata“. Este un număr nesemnificativ. S-400 este un sistem excelent, dar, în primul rând – sa nu exagerăm capacitățile sale, și pe de altă parte – împotriva cui vor fi folosite aceste sisteme. S-400 este bun daca lupti cu o armata care are avioane de generația a patra. Singura problemă e ca ar putea lupta cu țări precum Statele Unite, care dețin bombardierele din a cincea generație.

– Este cunoscut faptul că în timpul războaielor arabo-israeliene, țările arabe au folosit sisteme de apărare aeriană de productie sovietica. Acestea au eșuat, pentru că, după cum am înțeles, pur și simplu nu au fost in masura sa vada avioanele israeliene. Fie radarele au fost fie distruse, fie au fost ineficiente. S-400 sunt mai eficiente?

– În ce măsura sunt eficiente împotriva Forțelor Aeriene ale SUA? Eu nu le-as face o astfel de publicitate. Faptul că sunt cele mai bune, nu înseamnă că sunt eficiente și pot proteja Rusia. Ciclul modificărilor tehnologice, de modernizare a armamentului este acum de de 10-15 ani. Daca o tara sufera de subdezvoltare în unele industrii-cheie, se schimbă în mod fundamental echilibrul de putere. Pentru a înțelege va dau o comparatie istorică. Daca ne uităm la secolele XV-XVI, o țara  putea pierde cu ușurință 50-60 – 100 de ani de dezvoltare a forțelor armate, dar putea in continuare foaret bine să se arate pe câmpul de luptă si armata ei putea să aibă șansa de a câștiga. Dar toate acestea s-au schimbat undeva de la sfârșitul secolului al XIX-lea. În ciuda faptului că aveți cea mai buna cavalerie din lume, ea nu poate învinge o armata de tancuri.

– Paralela este foarte interesanta. Credeți că sistemul modern de apărare aeriană din Rusia va fi la fel de eficient împotriva aeronaveor de a cincea generație, cum este cavaleria împotriva blindatelor?

– Cred ca da.

– S-400 – este cavaleria?

– Posibil, inca nu știm. Dacă un radar nu vede aeronava, care este proiectata sa fie invizibila, atunci la ce bun aceste sistem antiaerian?

– Michael, Kremlinul foloseste campania siriană pentru a insufla ideea superioritatii armatei sale. Cel puțin atacurile cu rachete asupra unor ținte din Siria, lansate de navele flotilei Caspice, asta au urmarit. Dar există și un alt punct de vedere. Jurnalistul militar american Gary Wetzel trage o concluzia opusă. Analizând acțiunea militară a Rusiei în Siria el sustine ca ”amestecul în razboiul din Siria a arătat că Rusia este cu mult în urma Occidentului“. El afirma despre eșecului Rusiei de a crea propriul sistem de rachete ghidate și bombe de precizie. În ce măsura această evaluare este obiectiva?

– În primul rând, aceasta a arătat că Forțele aeriene ruse sunt cu mult în urma capacităților forțelor aeriene ale SUA, e adevart, încet-încet vin din urma și acum sunt mai pregătite decât forțele aeriane ale NATO în anii 90. Dar oamenii uită că, în timpul războiului de cinci zile din Georgia, în 2008, Rusia a pierdut șase avioane, iar cele mai multe au fost doborâte de propriile anti-aeriene.

– Cu toate acestea, este un fapt clar că Rusia nu are sisteme de ghidare moderne. Sau au, dar sunt moderne doar pentru lumea a treia?

– Ele sunt moderne în Rusia. Explicatia e simpla – nivelul tehnologiilor armelor de precizie din Rusia este unul primitiv. Ei abia acum, in Siria, încep sa exploreze in materie de arme de precizie. Ei au două probleme fundamentale. Armele de mare precizie pe care le folosesc nu sunt foarte precise. Ei înțeleg asta și trag concluziile corecte. Poate că nu prea vorbesc despre asta, dar ei înțeleg și vad rezultatele – armele de înaltă precizie nu sunt precise. Problema numărul doi – sisteme de ghidare absente. Și aici explicația este simplă: sisteme de înaltă precizie sunt noi, de prima generație.

– În această poveste există un alt aspect important. Într-adevăr, cei care acuză Moscova de atacurile asupra civililor din Siria, au toate motivele sa faca aceste învinuiri? Dacă Rusia folosește un număr neglijabil de bombe și rachete ghidate, atunci, să zicem ca în bombardarea Alepului cu siguranță ca au facut multe victime colaterale?

– Corect. Practic, ei folosesc bombe anti-tanc, dar și bombe cu dispersie, care urmaresc sa faca cat mai multe victime in randul fortelor umane.

– Uitam un pic subiectul Siria. Am auzit multe despre superioritatea tancului rusesc „Armata“. Putem presupune că aceste tancuri sunt superioare celor fabricate in urma cu 20 de ani? Există motive să credem că și acesta va fi inferior celor mai noi modele americane?

– Nu, mostrele noastre sunt mult ramase în urmă. Pentru că noi nu luptam cu tancuri, noi luptăm cu Forțele Aeriene și Marina. Comparăm două armate complet diferite. SUA au o armată care întotdeauna luptă peste ocean, iar Rusia este o putere în Eurasia, partea cea mai importantă a armatei sale este cea terestra. Forțele Aeriene din Rusia si Marina sunt inapoiate.

– Adica tancul „Armata“ reprezinta mândria complexului militar-industrial rusesc?

– Absolut. Dar există o nuanță: ei au creat un tanc pe care nu si-l permit. Marea problema cu tehnologia este ca e costisitoare.

– Tancul rusesc sa fie mai scump ca cel american – glumiti?

– Da este. Asta e ideea, este atât de modern, încât nimeni nu-l va cumpăra. Dar armata rusa este foarte buna mai ales atunci când discutăm despre artilerie. Există mai multe sisteme moderne anti-tanc și așa mai departe. Tancurile existente sunt foarte bune, transportoarele blindate, vehiculele de lupta a infanteriei. În materie de sisteme de rachete – există mai multe sisteme terestre sau anti-nava care îs absolut superbe.

– Michael, după o astfel de descriere, am un sentiment de anxietate pentru aliații NATO din Europa de Est.

– Trebuie sa pui întrebarea: dar noi vom câștiga?

– Dacă e sa credem propaganda rusă, ei spun că vor câștiga.

– Tocmai m-am întors de la Moscova, am urmărit conferinta lui Valeri Gherasimov, șeful Statului Major General. În prezentarea sa părea atât de speriat de capacitatea Statelor Unite de a distruge Rusia cu cele o mie de rachete Tomahawk, in comparatie cu cateva zeci cate are Rusia. Marina noastră cu sistemul ei de apărare aeriană și apărarea anti-rachetă pot doborî tot ce lanseaza Rusia. Capacitatea noastră de a folosi mii de arme de precizie cu rază lungă de actiune este pentru Rusia o problema mare, un cosmar. În al doilea rând, capacitatea noastră de a aplica lovituri aeriene si de pe mare și, în cele din urmă, sa zdrobim toată această tehnica militara prezentata la parada este una foarte reala. De aceea, atunci când ne comparăm cu forțele lor, este clar că ei au unele capacitati de luptă, care sunt similare sau chiar mai bune decât ale noastre. Dar, pe de altă parte, acest lucru nu înseamnă că ei pot rezista fortei nimicitoare a armatelor occidendate.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (7 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

32 Responses to Experții americani despre parada militară de la Moscova: Vor opri rachete rusești S-400 avoanele americane F-35?

 1. cozubas spune:

  Nu vi s-a facut greata de atata propaganda sclavagistoid-americana oameni buni?))))

 2. yehudy spune:

  dragi ivani, Romania aplica ceea ce trebuie sa faca orice bstat NATO: buget militar de 2% din PIB 🙂
  in rest, statistica spune totul: la 1 dolar cheltuit de federatia rusa entru armata china cheltuieste 3 dolari iar SUA cheltuieste 14 dolari 🙂
  daca vorbim de economia federatiei ruse vom constata ca federatia rusa se va dezintegra in 2017 🙂

 3. neicanimeni spune:

  oameni buni! treziti-va! hai sa ne uitam la noi in ograda…dupa miliarde de euro investite in aparare ( a se citi in buznarul occidental) de catre noi, unde suntem? rusii ne ocupa in 12 ore!!!!!!! nu construiam mai bine spitale si scoli? asta cu palaria nato…suneti-o la altii mai naivi. rolul nostru este sa intarziem pe cat posibil invazia occidentului de catre rusi. sa lasam nato sa respire un pic si sa se adune! asa facea si stefan cel mare, si mihai viteazul…

  • Radu spune:

   In 12 ore? Asa mult? Vezi ca un coleg de-al tau, troll pro-rus si el, sustinea ca in doua ore ne ocupa. Iar el nu e singurul. Mai era inca unul care prezicea anul trecut ca in 2017 vom fi ocupati deja de rusi. Tot povestea cu NATO, cu palaria sau basca, nu-mi aduc exact aminte. Ai tu argumente sa-l contrazici?!?! 🙂

  • Radu spune:

   Asa facea si Stefan cel Mare cu NATO…am priceput! Acum e totul clar. Tot cu rusii si el… 🙂

  • submarinu spune:

   Asta-i cea mai maire tampenie. Este ca si cum ai spune ca desi ti-e sete mai bine mananci ceva.

  • Val spune:

   Da’ nu mai bine ne dotam armata ca lumea, ca sa va ganditi de doua ori inainte sa va trimiteti voi voluntarii prin concediu pe la noi, asa, sa va stea in gat plimbarile prin teritoriile altora???

  • rsumy spune:

   @neicanimeni din boscheți
   Mai bine te cari tu de-aici, moldo-rusnac spălat pe creier !!!
   Nu mai bine Rusia ar construi școli și spitale decât să dea bani pe arme ineficiente ???

   Ruslocii – rupți în cur de foame, dar cu gura mare…
   🙂

   • bogdan spune:

    pai doar atat le-a mai ramas ! ca ghioraiturile matzelor nu se aud pe net…

    • Ivan spune:

     Psihopatul de serviciu..bogdan ,,caz pierdut”….ai grija sa nu iti puna iarasi camasa de forta…..

     • Catun spune:

      Mincinosule Ivan, iata cum arata un psihopat:

      „Va veni vremea cand, personal, cu mana mea, o sa va tai bucata cu bucata din trupurile voastre imputite, in timp ce o sa ma rugati in genunchi sa va crutz vietile!!!”

 4. Radu spune:

  In „logica” propagandei rusesti, noi trebuie sa fim de acord ca…Ucraina sa ne dea teritoriile inapoi. :)))))))))))))) Daca nu suntem de acord, ca aia vor, dar trebuie sa fim si noi de acord, ca tot omul, nu se da nimic. Troll-ul pentru ca e de acord, devine automat patriot! 🙂
  Asta e replica propagandei ruse data de fiecare data cand cineva, oficial sau nu, cere retragerea armatei ruse de pe teritoriul unui stat, suveran in acceptiunea legislatiei internationale, loc de joaca, in acceptiunea Rusiei.
  Singurul lucru care se cere, de toate partile, in cele doua cazuri, este respectarea independentei unei tari. Iar asta se face pe baza respectarii atat a legislatiei internationale cat si a acordurilor bilaterale. Nimeni nu cere altceva decat respectarea legii. Mai putin trolii nostril, care coboara intr-o epoca istorica ce convine Rusiei, si pe care apoi o iau ca pe un etalon.

 5. Ivan spune:

  Expertul militar ,,panarama Basarabiei”………..ia spune tu esti de acord ca Ucraina sa ne dea inapoi teritoriile romanesti….? hai sa vad si eu ce raspunzi tu …pt ca ceilalti s’au fofilat mai mult sau mai putin…

 6. Basarabia e Romania spune:

  De fapt……sunt cam si Saddam Hussein…..gura mare, batai pe piept caci cand au fost atacati de coalitia internationala nu se vedea pe nicaieri armata irakiana, parca era inexistenta!!!
  Cam asa si astia…gura mare si multa propaganda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top