putin moldovaDupă eșecul loviturii de stat din Republica Moldova, de pe 14 ianuarie 2016, există semne că Rusia a schimbat strategia în ceea ce privește această țară, se arata in ultima analiza a grupului de experti Da Vinci AG.

Conducerea militară și politică a Federației Ruse renunţă la planul desfășurarii unor operațiuni speciale împotriva autoritățile publice de la Chișinău și îşi mută atentia spre jucatori politici locali, sprijinind schimbările politice interne din Republica Moldova pe plan aparent legal, – remarca expertii.

Analiștii ne reamintesc că, la data de 4 martie, Curtea Constituțională a Moldovei a anulat decizia de schimbare a legii de bază a Republicii din 5 iulie 2000. Instanța a declarat nule toate modificările făcute de Parlament, care au vizat introducerea procedurii de numire a președintelui prin votul deputatilor. Astfel, Curtea Constituțională a reinstaurat in Republica Moldova alegerile prezidențiale prin vot popular direct.

„În ciuda faptului că revenirea la votul popular direct va promova stabilitatea politică în țară, există riscul venirii la conducerea republicii a unui președinte pro-rus, ceea ce va permite Kremlinului să lanseze scenariul schimbarii vectorul politicii externe a Moldovei”, – spun analistii Da Vinci AG.

dodon kremlin

Igor Dodon

Potrivit studiilor sociologice publicate dupa 14 ianuarie 2016, „de cel mai mare sprijin din partea populației Moldovei se bucura liderul socialistilor pro-rusi Igor Dodon”. „Rivalul său în alegeri va fi șeful Platformei DA Andrei Nastase, al carui angajament real fata de cursul pro-european este discutabil”, – se arata in analiza.

„Conform estimărilor noastre, Federația Rusă consideră ca prioritate punerea în aplicare a scenariului, potrivit căruia președintele pro-rus al Republicii Moldova inițiază semnarea unui document analog „Memorandumului Kozak”, în cadrul reintegrării Republicii Moldovenești Nistrene nerecunoscute în Republica Moldova”, – prezice Da Vinci AG.

Aminitm că „Memorandumul Kozak”, propus în 2003 spre semnare presedintelui de atunci – Vladimir Voronin –  prevedea transofrmarea Moldovei în „federație asimetrică”, cu Transnistria și Găgăuzia având statut special și puteri de veto asurpa deciziilor/legilor nedorite de autonomii. Totodata, prin memorandum, Republica Moldova se angaja să respecte neutralitatea și să demobilizeze armata, precum și sa permita Rusiei dreptul de a ţine trupe în Transnistria timp de 20 de ani, în calitate de „garant al soluționării conflictului”.

„Despre existența și susținerea unui astfel de scenariu vorbeste indirect şi Declarația OSCE adoptată la Belgrad, la 6 decembrie 2015, potrivit căreia Transnistriei i se propune un statut special în componența Moldovei”, – se arata in analiza.

Potrivit Da Vinci AG, elemente ale federației pot fi prezente de facto şi într-un stat unitar. „La un moment dat, lobby-ul pro-rus a stabilit statutul special al Republicii Autonome Crimeea, în componenta Ucrainei, care este stat unitar. Prin urmare, pentru a atinge interesele Moscovei nu este necesară o recunoaștere formală, constituțională, a federalizarii Republicii Moldova”, – spun expertii.

Conform previziunilor Da Vinci AG, reintegrare a 0,5 milioane de locuitori ai Transnistriei în Moldova, care are o populatie de 3,5 milioane, ar avea o serie de implicații politice.

Printre acestea:

păstrarea și întărirea contingentului rus din Transnistria;

blocarea aspirațiilor euro-atlantice ale Chișinăului;

organizarea alegerilor parlamentare și locale, ținând cont de voința populației Transnistriei, ceea ce va conduce la o majoritate pro-rusa în parlament;

inițierea de catre Parlament a schimbărilor în politica externă, cu declararea integrarii in structurile Euroasiatice etc.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top