În Rusia, PIB-ul real pe cap de locuitor va scădea în continuare în următorii 40 de ani față de „standardul american“, se arata în raportul realizat de experții Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) „Perspectiva pe termen lung: scenarii pentru economia globală – 2060“, citat de ziarul „Vedomosti“.

Conform previziunilor OCDE, fără să facă reforme, PIB-ul pe cap de locuitor în Rusia va crește în următorii 12 de ani cu doar 0,7% (din cauza productivitatii reduse a muncii, care este în ultimii ani nu a crescut deloc), iar în anii 2018 – 2030 se va accelera pana la doar 0,5%.

Un alt obstacol este demografia: ponderea populației active din punct de vedere economic și a celor apți de muncă este în declin.

Pentru comparație: în Turcia, datorită unei situații demografice bune, nivelul de trai până în 2060 va crește semnificativ – ajungând la aproximativ trei pătrimi din indicatorul american, scriu autorii. În Rusia, acesta este putin peste 40% față de  „standardul american” și scade ușor.

”Cu acest diagnostic este greu sa nu fii de acord”, a declarat economistul-șef al  „VTB Capital“, Alexander Isakov: ”demografia și productivitatea inhibă cel mai tare creșterea economiei ruse”.

 

După cum remarca autorii raportului OCDE, fără reforme structurale, Rusia și alte țări BRIC vor încetini creșterea PIB-ului global în urmatorii 40 de ani (începând cu anul 2019). Pentru a accelera creșterea, Rusia trebuie să reformeze administrația de stat, să crească durata școlarizării și să reducă taxele comerciale.

Fondată în 1961, OCDE este una dintre cele mai importante organizații economice din lume, fiind adesea denumită „clubul țărilor bogate” sau „NATO financiar”. Principalul avantaj al OECD este prezența unei echipe puternice de experți, care publică anual sute de studii analitice și elaborează recomandări pentru țările membre.

În prezent, organizația include țări precum Australia, Austria, Belgia, Marea Britanie, Ungaria, Germania, Grecia, Danemarca, Israel, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Luxemburg, Mexic, Olanda, Noua Zeelandă, Norvegia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, SUA, Turcia, Finlanda, Franța, Republica Cehă, Chile, Elveția, Suedia, Estonia, Coreea de Sud și Japonia.

Rusia și-a declarat intenția de a adera la OCDE la summitul G8 de la Halifax în 1995. În noiembrie 2007, Consiliul OCDE a adoptat o foaie de parcurs pentru Rusia, care descrie condițiile pentru aderarea țării la organizație. Cu toate acestea, OCDE a suspendat procedura de aderare în martie 2014, din cauza agresiunii Moscovei împotriva Ucrainei.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (5 voturi, media: 4,20 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Experții OECD: În următorii 40 de ani în Rusia va crește rămânerea în urmă față de SUA

  1. bogdan spune:

    Peste 4 decenii oricum Porcia nu va mai exista !

  2. ht spune:

    ei si ??? important este ca nivelul de trai o sa-l ajunga si chiar o sa-l depaseasca pe cel al somaliei uraa putina uraa putina,,,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top