donbasAvând în vedere că niciunul dintre Acordurile de la Minsk nu sunt îndeplinite în totalitate, prognozele pentru soluționarea situației din regiunea Donbas sunt dezamăgitoare. Experți consideră că soluția la problema se va cauta timp de cinci ani. Acest lucru este precizat în raportul pregătit de o echipa condus ade un fost functionar al Kremlinului, Alexei Cesnakov.

Potrivit RBC, Cesnakov este un apropiat al consilierului prezidențial Vladislav Surkov, cel care supravegheaza dosarul ucrainean al politicii ruse, inclusiv situația din Donbas.

Experții vad patru căi de dezoltare a situatiei: reintegrarea cu succes a Donbasului, blocarea procesului de negocieri cu rezolvarea conflictului pe termen mediu, inghetarea conflictului pe mai mulți ani, sau reluarea ostilităților.

Una dintre principalele concluzii ale raportului este probabilitatea scăzută de reintegrare a teritoriilor celor doua republici autoproclamate înainte de sfârșitul anului 2016. Practic, aceasta este împiedicată de neaplicarea prevederilor acordurilor de la Minsk.

Prin urmare, cel mai probabil scenariu este înghețarea situației actuale pe mai mulți ani. Este de asemenea posibila reluarea ostilităților, adica scenariul catastrofal, care nu este benefic nici pentru Kiev, nici pentru separatiști. În plus, niciuna dintre părți nu dispun de resurse suficiente pentru o schimbare fundamentală a situației militare în favoarea sa, iar reluarea luptelor va lansa o nouă rundă de confruntare între Rusia și Occident.

Astfel, potrivit experților, negocierile vor stagna, iar conflictul va fi soluționat în termen de trei până la cinci ani. Potrivit autorilor, pentru un astfel de scenariu încep treptat să se îndrepte toți participanții la procesul de reglementare, pentru că acestea are cel mai mic cost în termeni de angajamente politice.

Samuel Charap, expert american la Institutul Internațional pentru Studii Strategice, consideră că pentru Rusia nu este benefic sa separe zonele din Donbas de Ucraina, de aceea Moscova vrea sa neparat ca Ucraina, prin intermediul unei noi constitutii, sa ofere puteri sporite regiunilor pro-ruse. Prin urmare, Kremlinul va continua sa alimenteze sau chiar sa intensifice conflictul, sau va pleda pentru o o situație de „nici război, nici pace.” Charap nu a exclus o escaladare bruscă a conflictului.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top