Accidentul produs la începutul lunii august lângă Severodvinsk (regiunea Arhanghelsk, nord-vestul Rusiei) nu are nicio legătură cu Tratatul privind interzicerea totală a testelor nucleare (Comprehensive Nuclear Test-Ban Treaty – CTBT), a declarat luni Aleksei Karpov, reprezentantul permanent (interimar) al Rusiei pe lângă agenţiile internaţionale cu sediul la Viena, citat de agenţia de presă RIA Novosti.

‘Testele efectuate pe o platformă militară în 8 august lângă Severodvinsk au fost legate de dezvoltarea armelor pe care noi suntem obligaţi să le creăm ca una dintre măsurile de represalii în legătură cu retragerea unilaterală a SUA Tratatul privind rachetele antibalistice (ABM) în 2002’, a declarat Karpov la cea de-a 53-a sesiune a grupului de lucru al Comisiei pregătitoare din cadrul CTBTO.

El a insistat asupra faptului că accidentul de la baza Nenioksa (30 km de Severodvinsk) nu are nicio legătură cu posibile teste nucleare, deci nu cade sub incidenţa CTBTO.

În acest context, diplomatul rus a amintit de documente internaţionale care stipulează dreptul statelor de a lua măsuri pentru protejarea confidenţialităţii oricăror informaţii legate de activităţile civile şi militare şi de rezultatele obţinute în timpul activităţilor de control.

În urma incidentului, potrivit acestuia, nu există niciun pericol pentru viaţa şi sănătatea oamenilor. ‘Fondul radiaţiilor este unul firesc, normal’, a spus diplomatul rus, susţinând că ‘nici vorbă de vreo catastrofă ecologică, aşa cum încearcă să prezinte lucrurile unele media, nici în zona incidentului, nici în afara acesteia’.

Săptămâna trecută, ministrul american al apărării Mark Esper a apreciat că accidentul din regiunea Arhanghelsk are legătură cu încercările Rusiei de a dezvolta noi arme nucleare.

În pofida asigurărilor oficialilor ruşi, Agenţia de meteorologie din Rusia (Rosghidromet) a anunţat luni că a detectat izotopi radioactivi de stronţiu, bariu şi lantan în probele de aer examinate după misteriosul accident pe o platformă militară la începutul lunii august în regiunea Arhanghelsk.

Accidentul din 8 august, soldat cu cel puţin 7 morţi, a provocat o scurtă creştere a nivelului de radiaţii în oraşul Severodvinsk din apropiere. Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat ulterior că incidentul s-a produs în timpul testării a ceea ce el a numit noi sisteme de arme promiţătoare.

Norul de gaze radioactive inerte care s-a format ca urmare a dezintegrării izotopilor se află la originea vârfului de radiaţie înregistrat imediat după accident la Severodvinsk, potrivit Rosghidromet.

Nu se ştie foarte clar ce a testat armata rusă la 8 august pe platforma maritimă în Marea Albă. Potrivit serviciilor de informaţii americane ar fi vorba de racheta de croazieră cu sistem de propulsie nucleară ‘Burevestnik’ (‘Albatrosul’, SSC-X-9 Skyfall, în codificarea NATO). Experţi militari, citaţi de bisăptămânalul independent rusesc Novaia Gazeta susţin însă că a fost o rachetă balistică de mare adâncime ‘Skif’.

Citând experţi, portalul independent rusesc Meduza înclina luni să acrediteze totuşi varianta testării rachetei de croazieră ‘Burevestnik’ în baza noilor date făcute publice de Rosghidromet. Accidentul a fost precedat de o reacţie în lanţ de fisiune, ceea ce înseamnă că a implicat aproape sigur un reactor nuclear. Datele Agenţiei de meteorologie ruse se încadrează perfect în versiunea exploziei unei rachete cu un motor nuclear de tip ‘Burevestnik’, conform publicaţiei menţionate. 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Explozia de la Severodvinsk: Oficialii ruși contrazic rapoartele propriior instituții

  1. Natalia spune:

    Politicienii rusi sunt cei mai mincinosi politicieni din cati exista. Nu poti avea incredere in niste politicieni care mint si care nu respecta nici un tratat international pe care ei insisi l-au semnat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top