ISISPe fondul atenției intense a mass-medie la adresa problemei trimiterii rușilor în Donbas, unde continua razboiul intre separatistii pro-rusi si fortele armate ucrainene, jurnaliștii au observat o activitate suspecta a serviciilor secrete ruse si în ceea ce priveste plecarea în masă a cetățenilor ruși in Irak și Siria

Nu este vorba doar despre adeptii gruparii extremiste „Stat Islamic” (ISIS), precizeaza Novaya Gazeta (NG).

Din 2011, sute de cetățeni ruși au plecat să lupte în Siria. De mai mulți ani, pe teritoriul acestei tari se desfasoara un război civil devastator între guvern și opoziție; între alawiti (adepții Islamului siit) și grupurile de sunniti radicali, scrie cotidianul rus NG.

Deși ISIS este în prezent cea mai puternica grupare terorista de pe teritoriul Irak și Siria, nu toti musulmanii din Rusia sunt dornici să se alăture Statului Islamic. Judecând dupa dosarele penale deschise impotriva islamistilor rusi care s-au intors din Siria si Irak, originarii din Rusia lupta şi de partea gruparilor inamice ISIS.

Un exemplu este „Jaish Al-Muhadzhrin Val-Ansar”, grupare formata inițial din originari din fosta URSS. În principal, gruparea include caucazieni, ceceni și luptatori din Dagestan. În același timp, Rusia nu recunoaște aceasta organizatie drept terorista.

Jurnalistul NG a vizitat Novosasitli, un sat din raionul Hasaviurt al Daghestanului, de unde, din 2011, au plecat să lupte în Siria 22 de persoane (populatia satului este de 2.500 de locuitori). Cinci dintre cei 22 au murit. Alti cinci s-au întors și împotriva lor au fost intocmite dosare penale  („pentru participarea la formațiuni armate pe teritoriul unei țări străine în scopuri contrare intereselor Federației Ruse”).

Seful satului, Akhyad Abdullayev, in mod constant trebuie sa aplaneze conflictele dintre săteni si islamistii care se ascund prin paduri (militanti), dar si intre fortele de securitate si locuitorii satului, pe care agentii si politistii ii considera „militanti”.

La intrarea în sat era o bariera, care despartea simbolic spațiul jurisdictiei ruse de teritoriul unde se aplica legea islamica – Shariah. Bariera a fost distrusa cu violenta de polițisti. „Acum, acestia nu pot obtine nici macar un pahar de apa in sat” – spune corespondentul. Dupa acest incident, politia nu s-a mai aratat in sat.

Dupa nivelul de amenințare teroristă, satul Novosasitli este pe locul al treilea, după Gimry şi Balakhani. Aceste așezări reprezinta dureri de cap pentru serviciile speciale locale. La un moment dat, autoritatile au incercat se legalizeze salafismul: în Daghestan au început să vorbească despre o noua ramură a Islamului. Dar situația în sat, unde exista un tribunal Shariah și se aplica pedepse cu bataia cu bete, nu a fost radical schimbata.ceceni

FSB si „Coridorul Verde” spre Siria

Abdullayev a făcut o listă a celor care au plecat să lupte în Siria incepand cu 2011. Un număr de săteni au avut copiii trimisi in scoli religioase in Siria, apoi acestia au plecat la război. Ca urmare, unii părinți i-au urmat. Au fost si unii dintre militantii locali care au decis astfel să scape de forțele de securitate, de urmărirea penală sau de complici.

NG scrie ca, de multe ori, islamistii din gruparile militare lcoale erau trimisi in Siria dupa discuții cu agentii FSB-ului local.

„În satul nostru există o persoană, un negociator, el, împreună cu mai mulți agenti FSB au trimis la jihad în străinătate pe cativa dintre liderii islamisti locali. Lupta islamistilor locali si-a mai redus din intensitate in ultimii ani. Ei vor să lupte – foarte bine, dar nu aici. Nu este o afacere, sau slăbiciune, e un fel de operațiune speciala exclusiva, pe care am salutat-o. Dar atunci când pe acest „canal verde”au inceput sa fuga in Siria si adolescentii, m-am opus”, spune Abdullayev.

De-a lungul ultimilor ani, de cand a inceput razboiul din Siria, activitatea militantilor islamisti din nordul Caucazului s-a diminuat simtitor. Acest lucru este confirmat de oficialii de securitate, de experți, de activiști pentru drepturile omului şi locuitori. Forțele de securitate care contribuie la trimiterea islamistilor locali pentru a lupta de partea teroriștilor, slăbind astfel miscarile teroriste locale, nu au luat in considerare însa efectul secundar al acestei strategii: tendința se răspândeste nu numai în Caucaz, dar și în alte regiuni ale Federației Ruse, în plus, cei care se intorc reprezintă acum un risc crescut pentru Rusia, ținând seama de experiența dobândită.

În noiembrie, 2013, cu un an înainte de recunoașterea oficială a organizației teroriste ISIS, președintele rus Vladimir Putin a semnat un nou amendament la Codul Penal, care practic pune capat intoarcerii voluntarilor islamisti. Noile modificări condamna la 10 ani de detentie pentru participarea la formațiuni armate pe teritoriul altor țări.musulmani Rusia

În exodul locuitorilor din Daghestan în Siria există, de asemenea, şi un fond ideologic. Cea mai comuna explicatie este data de un citat din Hadithul Profetului Muhammed despre războiul sfânt în Sham (Siria). Esența este urmatoarea: fiecare adevărat musulman care nu va lua parte la războiul sfânt, care vizează crearea unui califat, nu va putea ajunge în rai. Hadith-ul circula pe Internet de la începutul războiului din Siria, iar cenzura rusa – Roskomnadzor – nu a restricționat accesul la resursele de unde poti face cunoștință cu acest material ideologic.

Avocatul unuia dintre voluntarii islamisti care s-a întors din Siria spune despre profeție ca este „vaga și, prin urmare, manipulativa, ca orice alt Nostradamus sau Vanga”. „Cineva crede, cineva nu. Clientul meu, de exemplu, a crezut cu adevarat că îşi poate salva sulfeltul numai prin participarea la războiul sirian. El a strans bani și a plecat in Siria, bine cel puțin ca nu si-a luat si familia dupa el, cum au facut multi altii…”, – spune avocatul.

El a negat convingerea larg răspândită că războiul este o sursa de imbogatire. „Ei a cheltuit propriii bani, banii rudelor. Dar ca cineva sa se intoarca om bogat. Aşa ceva inca nu am văzut”, – a spus avocatul.

De asemenea, acesta a povestit traseul clientului sau in Siria: ” Cu trenul de la Mahacikala la Baku, apoi cu autocarul Baku-Istanbul, de la Istanbul la Trabzon, și deja acolo transferul se face cu microbuze direct la granița cu Siria”. „Zona de frontieră gri, pe care Turcia o controleaza ermetic, se refera daor la partea de intrare in tara, dar turcii permit iesirea libera a tuturor doritorilor”- a spus avocatul.

În plus, avocatul a povestit de ce clientul său a fost dezamăgit de războiul de partea teroriștilor: se pare ca, în rândurile lor exista homosexuali. „În tabăra militară a clientului meu acesta a identificat doi homosexuali. El s-a plâns comandantului, a invocat propaganda oficiala a ISIS: orice delict pe teritoriul Califatului este suprimat, poliția morala pedepseste aspru pentru fumat și alcool, homosexualitatea este pedepsită cu moartea. Comandantul a spus: „Nu este treaba ta. Cand trebuie, îi voi ucide”. Clientul meu a fost dezamăgit și s-a întors acasa. Acum este in puscarie. Razboiul sfânt a fost pentru el ca in cunoscutul banc:.. platesti pentru intrare o rubla, pentru iesire – două ” – a concluzionat avocatul.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top