petrol ieftinProducţia de petrol a Rusiei a crescut anul trecut cu 0,6%, la 526 milioane de tone, în timp ce exporturile de ţiţei au scăzut cu 5,7%, la 221,59 milioane de tone, transmite agenţia de presă TASS.

Declinul exporturilor vine ca urmare a majorării producţiei rafinăriilor din Rusia cu 5,2% în 2014, la 288,96 milioane de tone.

Exporturile de ţiţei prin conductele companiei Transneft au scăzut anul trecut cu 4,2%, la 176,255 milioane de tone.

Petrolul şi gazele naturale reprezintă 68% din exporturile Rusiei şi 50% din bugetul său federal. Sancţiunile impuse Rusiei de statele Occidentale din cauza rolului Moscovei în criza din Ucraina vizează în special sectorul energetic rusesc, prin restrângerea exportului de tehnologie şi interzicerea accesului la finanţare pentru companiile ruseşti.

Anul trecut, cotaţia barilului de petrol a coborât sub 57 de dolari, pentru prima dată după luna mai 2009. La bursa ICE Futures din Londra, cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în luna februarie a scăzut vineri cu 0,91 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 56,42 dolari.

Analiştii susţin că preţul petrolului este influenţat şi de evoluţia slabă a monedelor şi economiilor emergente, principalul motor care stă la baza creşterii cererii mondiale de petrol.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top