În timp ce autoritățile suedeze se pregătesc să respingă campania de dezinformare a Rusiei în timpul alegerilor, în inima Europei de desfasoara o operațiune complet diferită de influența straina, scrie publicația suedeză Expressen.

O ”miliție” antrenata de ruși, ai cărei membri sunt recrutați din mediul criminal al sârbilor bosniaci, amenință stabilitatea foarte fragilă a Bosniei și Herțegovinei. Acest lucru a fost confirmat de ministrul bosniac al securității Dragan Mektić pentru ziarul The Guardian.

Si Milorad Dodik, președintele Republicii Srpska, nu o ascunde, confirmandu-si retorica separatistă prin înfiinșarea unei armate personale.

Pacea din Bosnia este fragilă. După acordul de la Dayton din 1995, țara a fost împărțită în două părți: federația bosniacă și croată cu populatie preponderent bosniaca si croata din Bosnia și Herțegovina, și Republica Srpska cu populatie sarba. Diviziunea este atât politică, cât și etnică: federația dorește să adere la UE și NATO, iar Republica Srpska priveste spre Rusia.

Mercenari rusi in Republica Srpska

La 9 ianuarie, Republica Srpska a organizat o mare paradă militară, în ciuda faptului că aceasta era interzisă de Curtea Supremă din Bosnia. S-a aniversat proclamarea independenței de către sarbi la 9 ianuarie 1992, fapt care a provocat un război cu 100.000 de victime.

Potrivit unui raport al Serviciul de Securitate bosniac, citat de publicatia Zurnal, scopul președintelui sarbilor bosnieci, care acum își creaza o unitate paramilitara înarmata – este să poata ”opri opoziția sa încearce să împiedice activitatea autorităților”.

”Miliția” sa se numește „Srpska CAST” și este o armată personală a președintelui, care poate fi folosita împotriva oponenților politici înaintea alegerilor din Republica Srpska din această toamnă.

Acelasi raport sustine ca „Srpska CAST” este antrenata în așa-numitul ”Centru umanitar rusesc” situat în Serbia vecină. La una dintre conferințele de presă (Balkan Insight, 15.01.18), un reprezentant al „Srpska CAST” a declarat că organizația se ocupă exclusiv de caritate… un efort stângaci, am zice noi, de a masca scopul real al organizatiei, deoarece din motive neintelese membrii săi vor sa distribuie supă calda pentru cei fără adăpost pozand în uniforme militare.

Toate acestea corespund noului model de comportament al Rusiei: organizațiile pentru drepturile omului de pe teritoriul său sunt ostracizate si etichetate „agenți străini”, iar în străinătate serviciul de informații rusesc activeaza sub sloganuri umanitare.

Serviciile speciale occidentale au avertizat că ”Centrul umanitar” al Rusiei din Serbia este, de fapt, o bază de spionaj rusească.

Influența în Balcani

Strategia de crearea a unor grupuri paramilitare in alte țări, pentru a le putea folosi ca mijloc de presiune, o recunoastem ca fiind caracteristica Rusiei dupa evenimentele din Ucraina, Estonia, Letonia și Muntenegru.

După o încercare eșuată de asasinare a premierului din Muntenegru si lovitura de stat, pentru a face loc astfel unui guvern pro-rus, țările balcanice care doresc sa adere la UE și NATO au obtinut o intensificare a proceselor de integrare. Dar drumul spre aderarea lor la UE si NATO este încă foarte lung, constat ziarul.

În plus, în luna mai, la Sofia, va fi organizat summitul UE-Balcani, primul din ultimii 15 ani. Având în vedere că încă mai crede că Balcanii reprezinta „zona sa de interese”, Moscova va încerca să facă tot posibilul pentru a împiedica integrarea acestei regiuni in structurile euro-atlantice, conchide autorul publicatiei.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (4 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Expressen: Mercenarii lui Putin amenință pacea în centrul Europei

  1. bogdan spune:

    Porci-s peste tot !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top