În timpul audierilor în fața Curții Internaționale de Justiție a ONU de la Haga, în procesul „Ucraina împotriva Rusiei”, diplomații ruși au prezentat în calitate de probe inclusiv știri false distribuite de presa de propaganda a Kremlinului.

Astfel, rușii au înregistrat la Curtea de la Haga un document cu 600 de pagini. În documentul respectiv este inserat printre alte fake-uri si un link spre stirea trucata de televiziunea rusa cu discursul lui Poroșenko de la Odesa, în noiembrie 2014.
În redactarea propagandistilor rusi discursul presedintelui Ucrainei suna astfel:
„Copiii noștri merg la școli și grădinițe, iar ai lor vor sta prin subsoluri. Așa vom câștiga războiul”.

Și se pare că rușii nici măcar nu au încercat să caute discursul original, deoarece acesta exista pe Internet. În special, pe site-ul StopFake. Știrea trucata a circulat mult timp în rețea și este unul dintre multele exemple de fake rusesc.

De fapt, așa cum reiese din textul integral al discursului, Poroșenko a vorbit nu despre amenințari la adresa locuitorii din teritoriile ocupate, ci că militanții separatisti îi forțează pe localnici să trăiască în condiții inumane, lipsindu-i de viitor.

O atenție deosebită a fost acordată unui alt fals „clasic”, în care rușii au acuzat Ucraina de utilizarea armelor chimice interzise – bombe cu fosfor. Cu acest scop au prezentat si un video

În urmă cu trei ani, mass-media rusă a reclamat utilizarea bombelor cu fosfor de catre armata Ucrainei, dar evenimentele ulterioare au infirmat acuzațiile.

Nici așa-zisele autoritati separatiste, atunci sau ulterior, nu au putut prezenta vreo dovadă a utilizării bombelor cu fosfor.

Mai mult chiar, în interceptarea discutiei telefonice a liderului separatist Andrei Purghin cu un interlocutor necunoscut din Rusia, ăprimul recunoaste că nu există niciun semn al utilizării bombelor cu fosfor.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Fake-uri vechi de trei ani – prezentate de Rusia la procesul de la Haga

  1. bogdan spune:

    Oricum indiferent ce grohaie godacii lumea civilizata cunoaste adevarul ! Godacii se ingroapa in minciuni singuri…

  2. Catun spune:

    Rusia merge pe strategia propagandistica. Daca o minciuna este repetata la nesfarsit exista sanse mari sa fie acceptata sau cel putin sa arunce urme de indoiala si confuzie asupra adevarului. Ei vor sa ne faca sa nu mai stim ce sa credem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top