Membri ai familiei președintelui rus Vladimir Putin și angajați ai Serviciului Federal de Securitate (FSB) au fost implicati în spălarea de bani la scară largă prin cea mai mare bancă din Danemarca – Danske Bank, scrie ziarul danez Berlingske, cu referire la un raport trimis conducerii băncii din Copenhaga încă din decembrie 2013.

În raport se susține că schema frauduloasă a fost utilizată la filiala din Estonia a băncii. În vara anului 2013, conducerea sa „a aflat că unul dintre clienti – o companie înregistrată în Regatul Unit, numită Lantana Trade LLP – a furnizat informații false autorităților britanice despre rapoartele sale financiare”.

În special, compania a raportat o cifră de afaceri foarte scăzută și a fost înregistrată ca inactivă, în ciuda fluxurilor zilnice de milioane care au trecut prin conturile bancare.

Conform raportului citat, compania a efectuat și „plăți suspecte”, iar banca nu a obtinut informații despre „cine erau beneficiarii finali”.

Divizia băncii din Estonia a început o anchetă împotriva Lantana Trade LLP. De asemenea, a început să studieze activitățile a aproximativ 20 de companii asociate, care transferau adesea sume mari de bani între ele prin intermediul conturilor deschise la Danske Bank Estonia.

Raportul arata: „se pare că s-a constatat că printre ei (beneficiarii finali) erau și membri ai familiei Putin și FSB”.

Berlingske a decis să verifice informațiile din raport și a contactat mai multe surse familiarizate cu subiectul. Din cuvintele lor reiese că aceste informații se referă la „un anumit grup de oameni, din care face parte omul de afaceri Igor Putin, care este văr al președintelui rus, dar și oameni strâns legati de conducerea de vârf a FSB“.

Mai târziu, în același an, in divizia din Estonia s-a descoperit o relație clară între societățile din grupul Lantana și banca „Promsberbankom“, a spus una dintre sursele Berlingske, fost angajat al Danske Bank Estonia.

„Danske Bank Estonia i-a contactat imediat pe reprezentanții ruși ai Lantana, pentru a solicita informații despre identitatea proprietarilor, dar, potrivit mai multor surse, această solicitare a ramas fara raspuns“ – scrie publicatia, menționând că angajații băncii au început să primească amenințări.

Curând după aceea, Danske Bank Estonia a decis să închidă conturile Lantana și a catorva zeci de companii asociate.

Informațiile publicate de ziarul danez au fost preluate de către mass-media occidentale.

Astfel, britanicul The Guardian scrie că managerilor estonieni de la Danske Bank le-a ”picat fisa” cu privire la legătura dintre Lantana si „Promsberbank” dupa ce au aflat ca managerii de top ai Promsberbank erau concomitent si reprezentanți ai Lantana.
Unul dintre membrii consiliului director al Promsberbank a fost Igor Putin (foto), vărul președintelui Rusiei, iar acționar principal – bancherul Alexander Grigoriev, care, în conformitate cu OCCRP (Centrul pentru studiul corupției și criminalității organizate), are legaturi cu FSB. Un al actionar principal era Alexei Kulikov, arestat în 2016 și acuzat de „fraudă la scară largă”. Acum, Grigorev și Kirillov se afla în închisoare.

„Promsberbank“ s-a prăbușit în 2016, când a fost dezvăluita dispariția a 3 miliarde de ruble. Contul Lantana în Danske Bank, deschis la sfârșitul anului 2012, a fost activ timp de 11 luni. Potrivit ziarului, valoarea tranzacțiilor zilnice a totalizat milioane de euro … Cu toate acestea, scara totală a fraudei este încă necunoscută. Potrivit investigatorului Burke Fileas, care se ocupă de investigațiile financiare internaționale, aceasta ar putea ajunge la un total de 2,2-3,3 miliarde de dolari.

Autorul reamintește că toți cei trei ruși „au fost implicati  și în scandalul Deutsche Bank, care a recunoscut că filiala sa din Moscova a fost implicata, în intervalul 2011-2015, în “tranzacții tip oglinda“. Schema ilegala permitea clientilor VIP din Rusia sa converteasca ruble în dolari prin intermediul unor entități juridice asociate, care „cumpărau” și „vindeau” hartii mobiliare cu valoare similara.

Totodata, Grigoriev se face responsabil și de o altă schemă de spălare a banilor, numită ”Spălatoria globală”. Prin intermediul acesteia, între 2010-2015, din Moscova au fost transferate in bănci occidentale cel puțin 20 de miliarde $. Banii au trecut prin banci din Moldova și Letonia, iar Igor Putin a fost membru al consiliul de conducere al institutiei bancare implicate in aceste transferuri ilegale – “Russki zemelyni bank“.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (5 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

3 Responses to Familia lui Putin și FSB – suspecți într-un dosar de spălare de bani prin Danske Bank

  1. ANTIPUTIN spune:

    Sunt o parte din banii lui Putin, pt batranete. N’o sa se bucure de ei😀

  2. bogdan spune:

    Na ca se apropie si de porcii din neamul Pitikului ! Nasol moment pt Cel Mai Mare Pitik Din Lume !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top