Andrei Nastase2Protestele antiguvernamentale din Republica Moldova au un specific interesant. La Chisinau acționează împreună forțele pro-europene și cele pro-ruse, conduse de Renato Usatîi şi Igor Dodon.

Şi dacă poziția prietenilor moldoveni ai lui Putin este de înțeles, participarea forțelor focusate pe integrarea europena este surprinzătoare. La urma urmei, miscarea DA (Demnitate si Adevar), condusa de avocatul Andrei Năstase, protestează împotriva unui guvern care pare mult mai de succes în promovarea integrarii în UE decât, spre exemplu, cel ucrainean.

Mai mult decât atât, în Moldova se menţine probabilitatea foarte mare ca în urma protestelor sustinute de DA sa vina la putere forțele pro-ruse, care vor schimba vectorul politicii externe moldovenesti.

Aceste întrebări au fost adresate lui Andrei Năstase – unul dintre liderii platformei pro-europene „Demnitate și Adevăr”. Aceasta este o forță noua în politica moldovenească.

Interviu realizat de EvroPravda.

În primul rând, spune-ne despre asteptarile tale – cum va evolua protestul?

– Sper că va deveni tot mai popular. Deoarece, într-un stat normal,  când în srada ies mai mult de o sută de mii de oameni, un guvern demisionează.

Aceasta este norma pentru un stat liber, democratic şi civilizat.

La noi totul e pe dos – avem un stat capturat. Este capturat de un grup criminal sub conducerea celui mai abil, după Ianukovici, bandit din regiune – Vladimir Plahotniuc.

Despre el ştie deja toată Europa. Despre el ştie deja toată lumea. A început ca o eminenţă cenuşie a preşedintelui Voronin – asa era denumit. Apoi si-a fondat propriul partid, a reusit sa acapareze băncile, instituţiile de stat, justiţia.

Şi iata, recent, pe calea corupţiei, a şantajului, dosarelor penale, el a fost în stare sa realizeze o coaliţie pentru sine însuşi. De la început el a vrut să fie numit prim-ministru şi apoi a fost de acord să fie pus un om de-al lui in functia de premier, pentru ca peste şase săptămâni sa devina preşedinte al Republicii Moldova.

Noi înţelegem că trebuie să-l oprim acum, pentru că pierdem şansa unei schimbări a regimului fără vărsare de sânge. Dupa aceasta, schimbarea va fi posibilă numai ca în cazul lui Gaddafi sau Ianukovici.

– Ce vor face protestatarii dacă decizia Curţii Constituţionale cu privire la nelegitimitatea noului guvern nu va fi în favoarea voastra?

– Nu va fi în favoarea noastră.

Decizia a fost deja luata. Întreaga lume trebuie să ştie că Curtea Constituţională este una dintre instituşiile capturate de acest grup oligarhic. Este motivul pentru care protestam, vrem alegeri anticipate.

– În acelaşi timp, UE şi Statele Unite s-au opus alegerilor anticipate şi sunt gata să lucreze cu guvernul …

– Din cate am înţeles, toţi partenerii noştri doresc stabilitate în ţară. Ei vor dialog cu acea putere care reprezintă poporul.

Din păcate, probabil că nu-şi dau seama că poporul nostru nu doreste să aibă actualul Parlament, nu îl vrea pe Plahotniuc. Oamenii vor alegeri anticipate.

Și partenerii noştri occidentali, şi nu numai ei, dar şi Ucraina, Rusia şi lumea întreagă trebuie să înţeleagă că democraţia trebuie să existe nu numai in America si Europa, dar şi în Republica Moldova. Democraţia se realizează prin alegeri. Când oamenii s-au opus conducătorilor, care i-au înşelat ani în şir, ei ar trebui să aibă dreptul sa-i schimbe.

– Şi la aceste argumente ce va raspund ambasadorii ţărilor europene şi ai SUA?

– Am vorbit cu toţi. Ei înţeleg pozitia noastra şi nu sunt de acord cu metodele actualului guvern. Dar, pe de altă parte, ei nu doresc să se amestece în treburile noastre interne.

Noi le-am cerut sa ne ajute la stabilirea unui dialog normal cu parlamentarii noştri, cu actualul preşedinte al parlamentului, cu primul-ministru. Pentru ca autorităţile sa nu interfereze cu acţiunile noastre. Mai întâi de toate – sa anuleze toade dosarele penale deschise fără niciun motiv împotriva protestatarilor.Andrei Nastase

– Ei (ambasadorii) vin în intampinarea cererilor voastre?

– Din păcate, opţiunile lor sunt limitate. Ei nu pot interveni, cum se spune în treburile noastre interne …

– Cum apreciaţi poziţia actuala a Kievului în soluţionarea crizei?

– Nu pot aprecia. Poziţia Kievului este absolut pasiva. Nu am avut întâlniri cu ambasadorul ucrainean.

Este frustrant acest lucru? Să spunem aşa că, după dezamăgirea fata de poziţia României, UE şi SUA, nu ne mai mira nimic.

Apropo, am putea adăuga că aceeaşi pasivitate manifesta şi Moscova – cel puţin în plan public ei nu şi-au exprimat poziţia cu privire la situaţia noastră.

– Se vorbeste despre afacerile şi chiar prietenia existenta între Plahotniuc şi Petro Poroșenko. Credeţi ca se poate vorbi despre un sprijin informal al lui Plahotniuc din partea preşedintelui ucrainean?

– Nu pot decât să sper că între ei exista doar afaceri.

Ştim cu toții că cei doi au fost parteneri de afaceri. Mai mult decât atât – ştim că această afacere a fost capturata in sistem raider de oamenii lui Plahotniuc. Care este rolul în această poveste a lui Petro Poroşenko – nu ştiu.

Eu sper că toate discutiile despre prietenia lor nu este nimic mai mult decât PR-ul lui Plahotniuc. Pentru că nu poti fi prieten cu un proxenet.

Oricum, nu avem cunostinta despre vreun sprijin politic din partea preşedintelui ucrainean.

Credeţi că este încă posibil sa se rezolve actualul conflict fără vărsare de sânge?

– Este posibil şi necesar. Dar noi trebuie să înţelegem că oamenii nu se vor opri.

În Republica Moldova nu va fi liniste atâta timp cât va exista infractorul numărul unu al Europei (evident ca Nastase îl are in vedere pe Plahotniuc – n.r.). Pana cand nu vom avea o democraţie normală, ca în ​​Europa.

– Dar protestele ar putea duce la opusul celor sperate. Creste riscul venirii la putere a forţelor pro-ruse din Moldova şi o inversare completă spre Eurasia.

– Noi nu ne temem de aceste poveşti de groază geopolitice. Îmi amintesc ca, in 2001, am avut acelaşi lucru.

Comunistul Voronin a venit la putere in calitate de politician pro-rus, iar şase luni mai târziu a schimbat macazul spre integrarea europeană.

Deci, vreau să vă asigur – nu va exista nicio schimbare de vector.

Platforma pe care o reprezint este o structură axata pe integrarea europeană.

– Dar partenerii dvs. se concentrează pe Federaţia Rusă!

– Nu avem parteneri.

– Partenerii de protest.

– Noi cerem împreuna alegeri noi. Nu avem parteneriate sau alianţe – noi suntem societatea civilă care protesteaza. Vrem democraţie. Iar democraţia se realizează prin alegeri.

– În caz de alegeri anticipate şi intrarea în parlament sunteti dispus să va coordonati actiunile, sau sa intrati într-o coaliţie cu partidele actuale pro-europene parlamentare?

– Aceste partide nu vor intra în Parlament. În Parlament vor intra alte partide.

Şi despre parcursul european. Am putea pierde şansa sa cream o nouă coaliţie parlamentară pro-europeana. Acum avem aceasta oportunitate, dar peste un an sau doi, sau trei, o astfel de şansă nu vom mai avea.

Oamenii deja încetează să mai creadă în integrarea europeană. Şi nu din cauza faptului că Europa este rea, ci pentru că politicienii care reprezintă acest vector: Plahotniuc, Filat, Mihai Ghimpu, au jefuit propriul popor.

Ca urmare, ideea de integrare europeană în Moldova a fost foarte mult discreditata.

– Şi totusi, daca partidele vechi vor intra in Parlament – sunteti gata să va alăturati lor? În ce condiţii?

– În condiţiile dezincriminalizarii instituţiilor noastre. Decriminalizarea Curţii Constituţionale şi a tuturor structurilor de stat. Numai pe baza acestor principii. Toţi deputatii pot intra într-o astfel de alianţă.

– Inclusiv forțele pro-ruse: socialiştii şi partidul lui Usatîi?

– Da, daca aderă la aceste principii.

Pot să vă spun că am avut o astfel de conversaţie cu reprezentanţii acestor partide, şi au fost de acord cu iniţiativa noastră. Am stabilit ca indiferent cine castiga cel mai mult, timp de un an şi jumătate lăsam deoparte disputele geopolitice şi ne angajam într-o cauză comună – deoligarhizarea, decriminalizarea structurilor de stat, inclusiv a celor juridice.

– Eşti sigur că este posibil să se renunţe la geopolitica? Pentru ca Moscova va incepe iar presiunile comerciale, şi va trebui să luati o decizie geopolitica – sa va supuneţi in urma acestei presiuni sau nu, să faceti compromis cu Rusia sau nu. Trebuie sa privim adevarul in ochi.

– Vom avea relaţii bune cu toată lumea, nu doar cu Moscova sau Washingtonul. Vrem să trăim. Aţi înţeles? Nu ca niste sclavi ai unor interese, vestice sau estice, ci ca cetăţeni ai acestei țări.

Moldova este sărăcita. Sub pragul saraciei se afla circa 70% din populatie. Mergeti in satele noastre sa vedeti cum se locuieste acolo.

Vrem să ne integram, dar ce fel de integrare ar putea fi dacă nu suntem în stare să ne ridicam la nivelul ţărilor europene?

Deci, geopolitica o lasam pentru mai târziu.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (5 voturi, media: 3,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

5 Responses to Fără geopolitică! – susţine liderul rebelilor din Chişinău. Andrei Năstase explică de ce este „coleg de baricadă” cu Usatîi şi Dodon

 1. Radu2 spune:

  Probabil si domnul asta vrea sa facă din jumătatea de Moldova furată de ruși Elveția .
  Din fericire pentru elvețieni probabil ca ăștia habar nu au de omul nou sovietic,măreața Rusie ,vecinătatea marelui eliberator de popoare si alte prostii care de fapt sunt aiureli care acoperă furtul,minciuna,Trădarea si alte binefaceri rusești.
  Din partea mea succes si un praz verde!

 2. Catun spune:

  Si care e pana la urma SOLUTIA la coruptia moldoveneasca? Ce vrea domnul Nastase? Sa iasa 100.000 de oameni in strada, sa demisioneze Guvernul, sa se faca alegeri anticipate, sa castige majoritatea tocmai rusii (potrivit sondajelor actuale). Bravii si cinstitii rusi, iubitori de romani! Usatii la guvernare!! Sa rezolve Putin si Usatii coruptia!!! Cel mai cinstit, transparent si sarac presedinte de stat: Vladimir Putin si cel mai curat patriot roman: Usatii.

  Cat timp geopolitica o lasam pe mai tarziu… la fel facem si cu rezolvarea problemei coruptiei. Nastase isi imagineaza ca va rezolva singur acest flagel. Macar Maia Sandu vedea in DNAul romanesc un model. Nastase e ca un caine care latra, fara viziune geopolitica si fara solutii. E un tip ciudat.

  Pe de o parte zice ca e dezamagit de pozitia Romaniei, iar pe de alta parte spera printre altii ca Rusia va intelege nevoia democratica de alegeri in Moldova. Pai ce crede prostul asta despre Rusia si Putin? Dar despre Romania?

  Si nimic despre finanatarea sa, domnul Nastase nu spune?

 3. rsumy spune:

  Interesant.
  Romania este pomenita o singura data in interviu.

  „Vom avea relaţii bune cu toată lumea, nu doar cu Moscova sau Washingtonul. Vrem să trăim. Aţi înţeles? Nu ca niste sclavi ai unor interese, vestice sau estice, ci ca cetăţeni ai acestei țări.”
  Sclavi??? Neutri? Relatii bune cu Moscova?
  Alexei, Toni…. voi sunteti?

  • Gogu spune:

   Aduceti-vaaminte:
   Mircea Snegur: „- sa ne avem ca fratii”, dupa care a intors spatele;
   Petru Lucinski:” Moldova merge pe drumul ei”
   Vladimir Voronin, dupa ce bea cu Basescu, introduce vize pentru romani in RM.
   Si toti ceilalti, nu au vazut cu ochi buni Romania, nu au refuzat niciodata nimic, venit din Romania. Dar niciodata nimic din Romania, nu a ajuns la moldovenii saraci, indiferent de limba vorbita de ei. Mai mult decat atat, s-a facut propaganda de catre toti oamenii politici din Basarabia impotriva Romaniei si a romanilor,iar banii primiti si i-au insusit politicienii indiferent de culoare, pentru ca i-au impartit intre ei si pe cei din Rusia si din Romania si UE. Deci ce putem sa ii cerem si acestui Nastase?!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top