Ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametşin, a declarat, duminică, că se arată îngrijorat faţă de „Strategia de integrare a minorităților etnice din Moldova 2015-2020”, unde limba rusă nu are statut special de limbă de comunicare între etniile din R. Moldova, deși acest lucru e prevăzut în legea privind funcționarea limbilor pe teritoriul țării, informează găgăuzinfo.md.
„Nu este oare acesta încă un semn că în perspectivă se planifică revizuirea actului legislativ care garantează acest statut special limbii ruse?” s-a întrebat retoric diplomatul rus.
Potrivit lui Muhametşin, deși 23,8% din populația Republicii Moldova, în afară de cea din regiunea transnistreană, o reprezintă minoritățile etnice, acestea nu sunt reprezentante în organele puterii centrale și nici nu au posibilitatea de a se exprima.
La rândul său, preşedintele Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, Alexandru Tănăse declara în urmă cu aproximativ o lună că vorbirea în limba rusă pe teritoriul moldovean este un act anti-constituţional.
”Reieșind din faptul că Parlamentul a declarat în 1991 Rusia stat agresor pentru că ne-a atacat și ne-a ocupat Transnistria, decizia Curții Constituționale este fără echivoc, tranșantă și unilaterală: discuțiile în limba rusă sunt considerate atentate la siguranța națională și se interzic. Pentru că suntem oameni, nu ruși, le dăm voie alolingvilor să învețe în 2 luni o limbă omenească, normală, de exemplu româna, engleza, dar nu hămăiala lor. Cine nu se va conforma risca amenzi drastice”, afirma Alexandru Tănase.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
Da’ limba română, ca şi limbă de comunicare între diferitele etnii, nu este bună?
În altă ordine de idei: ce nume de rusnac veritabil are ambasadoru’ lu’ peşte!
Auzi la el: Farit Muhametşin. Ha! 🙂