piata targ RusiaÎn cercurile guvernamentale din Rusia, de ceva timp, a aparut un nou cuvânt magic – ”importzamescenie”, adica substituirea importurilor cu productie locală, sau ”prin noi înșine”, cunoscuta doctrina liberala a Romaniei începutului de secol trecut.

Potrivit ziarului Frankfurter Allgemeine, acest nou cuvânt magic este folosit foarte des de premierul rus Dmitri Medvedev. Totul a început în urmă cu doi ani, „când, din cauza conflictului ucrainean, Rusia a declansat cea mai mare criză de politică externă de dupa prăbușirea Uniunii Sovietice”. Pe scurt, consecutivitatea evenimentelor a fost urmatoarea: Rusia a ocupat Crimeea si a declansat razboi nedeclarat si ascuns impotriva Ucrainei. Occidentul a adoptat sanctiuni economice si politice impotriva Rusiei. Moscova a tinut sa spuna ultimul cuvant si a adoptat propriile sanctiuni impotriva Vestului, impunand embargoul alimentar. Pentru o serie de industrii si activitati economice, care in Rusia depind de importurile occidentale, Kremlinul a cerut substituirea importurilor, pentru a consolida astfel industria rusă.

În principiu, initiativa ar fi fost laudabila daca nu era o nevoie reala. Cu toate acestea, daca progresul putea fi pur și simplu declarat si apoi cumparat pe bani publici, Uniunea Sovietică probabil nu s-ar fi prăbușit, scrie Frankfurter Allgemeine.

Dupa introducerea embargoului asupra produselor agricole și alimentare occidentale, ceea ce a ramas pe rafturi, în mod constant a devenit tot mai scump din cauza căderii rublei. Dupa ce s-a prăbușit și prețul petrolului, Rusia s-a vazut cu veniturile subțiate drastic. La acel moment, aproximativ 70 la suta din companiile rusești într-un fel sau altul aveau nevoie de produse străine.

Anul trecut, Rusia a cheltuit aproximativ 74 de miliarde de ruble pentru substituirea importurilor. Ca urmare, cererea de produse fabricate in Rusia a crescut, din cauza căreia au crescut și prețurile. In afara de asta, preturile au crescut si speculativ, pe fondul disparitiei competiției occidentale.

Cu toate acestea, dupa doi ani de importzamescenie, în economia rusă continua sa se lase asteptate schimbările structurale. Din contra, investițiile în sectoare precum agricultura și procesarea produselor alimentare, care primesc un sprijin special de la stat, au scazut cu aproape o zecime. Desigur, producătorii cresc productivitatea în limitele capacitatilor de productie existente, dar evita o dezvoltare și expansiune reala. Explicatia este simpla: investițile in marirea capacitatior se vor recupera peste ani, iar antreprenorii se tem ca ar putea pierde. „Este greu să-ti faci un plan de afaceri avand ca punct de plecare politica economica potențial șubredă a Kremlinului – scrie ziarul german. Mai ales ca Rusia a avut în mod tradițional probleme cu productivitatea și lipsa investițiilor.fabrica furata

Kremlinul are dreptate cand spune că Rusia are nevoie urgentă de modernizare și dezvoltare a industriilor de bază, pe care si le poate permite o țară cu astfel de resurse vaste –  ex. prelucrarea metalelor sau prelucrarea produselor alimentare. Printre altele, în aceste zone ar putea aparea IMM-uri, care acum sunt relativ puține în Rusia. În același timp, nu este vorba ca acestea sa ocupe poziții de lideri la nivel global, ci strict despre existența unor astfel de întreprinderi.

Protecționismul in sine, care genereaza restricțiile la import și achiziții în favoarea promovarii producătorilor autohtoni, aduce însă doar un profit temporar, crede Frankfurter Allgemeine. Mai mult, încercările de a ”cultiva” cu ajutorul sprijinului financiar productia deînalta tehnologie, care este deja prezentă pe piața mondială, – este o întreprindere costisitoare și consumatoare de timp, si mai ales limitată numai la piața internă. Pe termen lung – paguboasa.

Pentru ca in tara sa existe multe întreprinderi prospere, este necesar să li se dea spațiu pentru derularea afacerilor. Întreprinzatorilor nu ar trebui să le fie teamă să investească în dezvoltarea companiei, chiar și atunci când nu primesc sprijin special de la stat. Nivelul general al riscului de afaceri în Rusia ar trebui să fie mult mai redus. El sufera acum din cauza lipsei statului de drept, birocrației și coruptiei exasperante și a dezordinii din economie, scrie ziarul german. Pentru ca în Rusia sa se producă o schimbare, Kremlinul trebuie să intervină în activitățile aparatului de stat și de guvern și sa reduca numărul de birocrați și politicieni.

Cu toate acestea, cinicii ar putea spune că Moscova mai degrabă va retoroceda Crimeea, decât sa produca astfel de schimbări, subliniază Frankfurter Allgemeine.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (7 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top