„Fiecare sărbătoare în familie are propriii scandalagii”, scrie Le Figaro, menționând că evenimentele comemorative de la Paris, cu ocazia sfârșitului Primului Război Mondial, nu au facut o excepție de la regula.

În ciuda dorinței Palatului Elysée de a organiza un eveniment într-o atmosferă de „multilateralism și cooperare internațională”, unii dintre cei șaptezeci de lideri de state si guverne invitați de Emmanuel Macron nu au fost pe aceeasi lungime de unda, notează ziarul.

Primul dintre acești „oaspeți incomozi” a fost Vladimir Putin, care nu s-a alaturat coloanei orficiale a liderilor mondiali și a ajuns separat si ultimul la Arcul de Triumf.

Discursul președintelui francez, care, în numeroase accente lirice a avertizat despre „demonii naționalismului” și despre pericolele unei abordări unilaterale în politica mondială, se „pare că nu l-a atins pe Putin”. Președintele rus, care pune interesele țării sale mai presus de orice – de la Crimeea și Donbas la Siria – și prefera in locul diplomatiei acțiunile unilaterale și în forță, în timpul discursului lui Emmanuel Macron a părut vadit plictisit și indiferent. Potrivit jurnalistului, apelurile la cooperare și de expunere a populismului nu prea l-au înflăcărat pe liderul rus, care sustine în mod deschis partidele europene ostile față de UE.

Cu toate acestea, după cum scrie ziarul, „Putin, care uneori a schitat câte un zâmbet ușor, trebuie să fi văzut cu satisfacție dezbinarea aliaților occidentali”, care a fost evidenta în timpul evenimentelor comemorative. De exemplu, „aspectul nemulțumit” al lui Donald Trump, care a sosit la ceremonie târziu și separat de ceilalti lideri, a fost un semn clar de dezacord între Europa și Statele Unite, fapt care „nu-l putea face mai fericit pe președintele rus”.

Un alt oaspete „dificil” a fost președintele turc Recep Tayyip Erdogan. „De la Siria la criza migrației – naționalismul agresiv al Turciei lui Erdogan contrazice de asemenea principiile pe care Emmanuel Macron le apăra”, scrie ziarul.

În plus, după cum menționează publicatia, Edogan, care a regretat deschis căderea Imperiului Otoman, nu a avut prea multe motive de a sărbători terminarea Primului Război Mondial, care a marcat sfârșitul guvernării de secole a Turciei în Orientul Mijlociu și nașterea Turciei moderne sub conducerea lui Mustafa Kemal Ataturk – figura istorică urâtă de Erdogan. Potrivit autorului articolului, sentimentul general ostil față de Occident l-a ajutat pe Erdogan, în cele din urma, să găseasca în Putin un ”suflet-pereche”, chiar daca cei doi sunt adversari în conflictul sirian.

Unii dintre liderii europeni ale căror țări, într-un fel sau altul, au fost influentate de Primul Război Mondiaj, au preferat să absenteze de la ceremonie. De exemplu, Polonia, care ar trebui sa fie recunoscatoare victoriei aliaților în Primul Război Mondial pentru ca i-au redat independența, și-a organizat propriile evenimente comemorative la Varșovia – nedorind să „asculte prelegeri istorice de la președintele francez”, pe care partidul de guvernământ din Polonia îl consideră un simbol al „europenismului”.

Un alt lider a cărui absență a fost deosebit de vizibilă – președintele Ungariei, Viktor Orban. În afara de motivele istorice evidente pentru boicotarea evenimentului (în componența Imperiului Austro-Ungar a fost de partea celor care au pierdut razboiul în 1918), Orban a avut si motve personale. După cum subliniază ziarul, președintele ungar este unul dintre cei mai hotărâți oponenți ai principiilor pe care Macron le susține pe scena mondială. Dezacordurile celor doi politicieni s-au transformat chiar în dușmănie personală.

După cum notează autorul în concluzie, deși Macron a reușit să adune un număr semnificativ de lideri mondiali la Paris, ceremoniile care au marcat sfârșitul unuia dintre cele mai monstruoase conflicte globale s-au dovedit a fi insuficiente pentru a depăși contradicțiile existente.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

11 Responses to Figaro: Putin, Trump și Erdogan au fost „oaspeții incomozi” la ceremonia de la Paris

  1. Marian spune:

    Stiu ca daca ai o altă parere(omenească) fata de aceste tari”civilizate occidentale” esti considerat un „pericol”.Occidentul il au ca stăpân pe insusi satan de aceea ia ajutat sa ucidă si sa colonizare 3/4 din planetă,iar acum fiara vrea rasplata:homosexualitatea,drogurile;dantzuiala cu dracii de „holoween”.Noi românii nu am fost impreuna cu ei la ucis si colonizat popoare!Pedeapsa Domnului va fi a pentru ei va veni de la rasarit !Poate armata fosie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top