În prezent, un atac armat rusesc asupra Poloniei pare imposibil, deoarece garanția securității Poloniei este dată de prezența trupelor NATO pe flancul estic. „Desigur, din punct de vedere militar, acestea nu sunt forțe impresionante, cu toate acestea, este important că acestea includ și trupe americane. Prin urmare, atacând Polonia, Kremlinul trebuie să aibă în vedere răspunsul SUA. Și ar fi un risc prea mare pentru Rusia”, susține Romuald Szeremietiew, fost ministru adjunct al apărării în Polonia, într-un interviu acordat Do Rzeczy.

Szeremietiew amintește că Anton Cehov a scris că dacă la începutul piesei o arma atârnă pe perete, atunci până la sfârșitul piesei aceasta armă trebui să tragă. „Putin a agățat deja o astfel de „armă” în jocul întreprins de Kremlin și tot timpul demonstrează că poate să tragă din ea. El se laudă că are arme extraordinare, se desfășoară în mod constant exerciții militare și, în plus, rușii sunt permanent  pregătiți de luptă. Recent, Rusia și-a dublat trupele aeropustate, adică soldații care au ocupat Crimeea și despre care s-a spus că ar fi omuleții verzi”, subliniază fostul ministru adjunct. „Prin urmare, obiectivul clar al Kremlinului este posibilitatea de a efectua operațiuni militare pe direcția vestică”, adaugă el.

În același timp, agresiunea deschisă a Rusiei față de Polonia ar putea avea loc numai dacă americanii vor părăsi Europa. Le-ar da curaj rușilor și situația în care Statele Unite ar fi implicate într-un conflict major într-o altă parte a lumii. Astăzi, există trei puncte fierbinți în care Washingtonul poate fi împotmolit: Orientul Îndepărtat – acoloChina își subliniaza ambițiile de mare putere, Orientul Mijlociu – cu un Iran militant și, din păcate, Europa Centrală și de Est, enumera Szeremietiew.

În timpul războiului rece, Statele Unite puteau participa simultan la două războaie mari și unul mic. În prezent nu mai au această capacitate. Prin urmare, dacă vor fi pregătiți de război, atunci numai pe un front. Din această cauză, este posibil ca Rusia să încerce să-i facă pe americani să se implice într-un conflict în Orientul Îndepărtat sau în Orientul Mijlociu.

El explică faptul că Kremlinul nu a decis o agresiune pe scară largă împotriva Ucrainei, deoarece Putin nu este nebun și nu va începe un război despre care știe că il poate pierde. „El acționează rațional, pas cu pas. Desigur, încă nu a rezolvat problema Ucrainei în favoarea sa, dar acest „război cu picătura” se poate transforma în orice moment într-un război deschis care va pune capăt independenței Ucrainei „, susține fostul ministru polonez.

„În plus, Moscova încearcă să subjuge complet Belarusul. Prin urmare, este clar că ea (Moscova – n.r.) se mișcă în mod constant spre Occident. Totul este distribuit secvențial. Rușii au fost mereu agresori răbdători. Hitler a vrut să înghită prea mult dintr-o dată – așa că s-a sufocat. Moscova însă – cândva Stalin, astăzi Putin – este capabila să acționeze moderat, devenind astfel mai eficientă și mai periculoasă. Nu numai militar, ci și politic și propagandistic”, explică el.

Expertul militar atrage atenția asupra simpatiei puternice pro-ruse în Germania și Franța. Cel mai mare vis geopolitic al strategilor de la Kremlin este crearea unei mari alianțe eurasiatice de la Lisabona la Vladivostok, în care granitele sa fie trasate de ruși cu sprijinul Germaniei. Prin urmare, în cazul retragerii SUA din Europa, este ușor să ne imaginăm cum va intra Moscova în aliante cu Berlinul și Parisul, terminandu-i pe cei care o împiedică să creeze blocul euroasiatic. În plus, nu se poate exclude ca dacă SUA se angajează într-un conflict în altă parte a lumii, atunci este posibil ca americanii să aibă nevoie de Rusia ca aliat, nu de un dușman. În această situație pozitia Poloniei va fi foarte dificilă.

La urma urmei, este destul de posibil ca Rusia deja să alimenteze anti-polonismul israelian. Moscova deține toate instrumentele pentru a face rău Poloniei în această privință. Disputa dintre Polonia și Israel, principalul aliat al Statelor Unite, este cu siguranță benefică pentru Kremlin. La urma urmei, astăzi, în Israel, viziunea politica este impusa de evreii ruși, mai apropiati de viziunea Kremlinului asupra trecutului, în care polonezii erau „fasciști și antisemiți”, iar Armata Roșie – ”eliberatoare”.

În plus, Rusia este activă în spațiul cibernetic. Szeremietiew nu are nicio îndoială că agenții ruși de „orice fel” agită spiritele intra-poloneze și arunca gaz pe focul ”războiul polonezo-polonez”. Pe termen lung, este ușor să ne imaginăm o situație în care un conflict intern conduce la vărsare de sânge – chiar și fără implicarea forțelor externe – structurile de stat nu mai funcționează și apoi „rușii, sub pretextul” soluționării „situației din țara vecină, trimit trupe pe Vistula” .

Dar, în ciuda celor de mai sus, Szeremietiew este convins că secolul 21 va fi un secol al declinului Rusiei. În ciuda umflarii muschilor, e se află într-o situație dificilă. Rusia nu reușește să facă față catastrofei demografice. Potrivit lui Szeremietiew, pe acest imens teritoriu, spre care privesc cu jind chinezii, numarului rușilor devine din ce in ce mai mic.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (4 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Fiind un agresor răbdător, Rusia te împușcă în „ultimul act”

  1. bogdan spune:

    Multe prostii spuse in partea finala a materialului !
    1. Nu sunt deloc mari iubitori de godaci cetatenii francezi si germani – sunt iubitori de Libertate si Civilizatie ! Eventual sunt indiferenti la adresa godacilor…
    2. Germania si Franta nu vor renunta NICIODATA cu sau fara USA in Europa la libertate, democratie si pacea din UE pt a se alia cu Porcii inapoiati de la Rasarit si rescriere de frontiere…delirium tremens

  2. Basarabia e Romania spune:

    Serviti-va dragi chinezi…..e pentru toti! Imperiul are mult pamant care apartine Chinei istorice……

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top