Lev GudkovDirectorul „Levada-Center”, doctorul în filozofie Lev Gudkov, comentând cu privire la includerea organizației sale în lista „agenților străini”, a declarat că practica Ministerului rus al Justiției și a altor institutii, care limitează relațiile oamenilor de știință ruși cu știința mondială, va duce la degradarea Rusiei și la o transformarea ei într-o „rezervație de oamenii săraci și agresivi”, se arata în scrisoarea lui Gudkov, publicat vineri, 9 septembrie, pe site-ul „Levada Center”.

„Pentru țara noastră, care zeci de ani a fost rupta de condițiile de dezvoltare a științelor sociale moderne, aflata într-o poziție de profunda provincie intelectuala, înseamnă perspectiva menținerii în continuare a conservării arhaismului științific și a degradării. Neînțelegerea acestui fapt ne amenință nu doar cu izolaționism și  reducerea cronică a capitalului uman și social în țara noastră, dar și transformarea Rusiei într-o rezervație a unei populații sărace și agresive, care se hrănește cu iluziile reconfortante ale superioritatii și exclusivitatii naționale”- scrie filozoful.

„Această politică de discreditare și distrugere a ce este mai bun în societatea civilă rusa, nu doar ca este o rușine pentru țară, dar, mai important, duce la suprimarea surselor sale de dezvoltare, la stagnare și în mod inevitabil la o degradare totala – morală, intelectuală și socială –  la apatie, dezintegrarea statului și societatii”- continuă autorul.

Potrivit lui Gudkov, includerea „Levada-Center” în lista „agenților străini” este o campanie ostilă pentru discreditarea unei echipe de cercetare independente, ceea ce va face imposibilă efectuarea de anchete sociale, pentru ca în Rusia expresia „agent străin” este perceput ca un sinonim pentru „spion” și „sabotor”, iar în mai multe regiuni ale Rusiei angajaților instituțiilor de stat le este interzis să comunice cu „agenți străini”.

Gudkov a spus că programul de suprimare a tuturor organizațiilor sociale și academice independente a fost prezentat în publicațiile sale de catre Institutul de Studii Strategice al Rusiei (institutie patronata de Presedintia Rusiei, până în 2009 a lucrat sub egida Serviciului de Informații Externe al Federației Ruse – SVR – n.r.). În raportul sau – „Metodele și activitățile tehnologice ale centrelor rusești și străine de cercetare, precum și a instituțiilor de cercetare și a universităților care primesc fonduri din surse externe”, din februarie 2014, centrului „Levada” îi este atribuit: „culegerea de informații pentru dezvoltarea de metode și instrumente de influență asupra situatiei sociale și politice din țară”, „transferul catre Departamentul de stat al SUA a bazei de date a activiștilor regionali din opoziție, care să conțină toate informațiile necesare pentru recrutarea în continuare a „activului protestatar”, „impactul asupra procesului politic și a opiniei publice, prin manipularea sensurilor în timpul sondajelor de opinie publică, supraestimarea sau subevaluarea unor parametri” etc.

Gudkov a declarat că acuzațiile „doar la prima vedere par a fi delirul unor marginali  sociali sau paranoia pensionarilor KGB”. „În realitate, în spatele acestui nou val de  spionomanie, care reproduce cele mai urâte practici totalitare, sunt interese destul de reci și cinice ale puterii, proprietatii și controlului ideologic”.

„Este inacceptabila prezumția de vinovăție în cazul cooperării oamenilor de știință ruși și activiștilor societății civile cu oameni de știință străini și organizații din strainatate ca având caracter anti-patriotic și ostil față de țara noastra”, – scrie Lev Gudkov.

În anii 2013-2014, centrul Levada a refuzat să primească subvenții de la fonduri externe, a încetat să participe la activități cu organizațiile internaționale și să execute ordine comerciale de marketing și alte anchete. Dar, în 2016, după modificările la legea privind ONG-urile, „termenul de finanțare externă a fost definit ca fiind orice flux de fonduri din străinătate, inclusiv finanțarea activităților sociale prin fonduri interne, în cazul în care acestea se află în străinătate”. Acum, potrivit lui Gudkov, „fondurile din străinătate, primite ca plata pentru activități pur comerciale”, sunt de asemenea considerate ”penale”.

Directorul „Levada Center” consideră că „acest tip de represiune” nu ameninta doar sociologia, ca fiind zona cea mai scumpă a studiilor sociale și umanitare. „Se va termina cu sociologia – vor începe cu istoria, economia, genetica, fizica si alte științe, la fel ca în epoca lui Stalin,” – a prezis Gudkov și a avertizat că „consecințele acestor atacuri vor fi resimțite pentru urmatoarele două sau trei generatii”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (16 voturi, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Related Posts

33 Responses to Filosoful Lev Gudkov prezice transformarea Rusiei într-o „rezervație de oameni săraci și agresivi”

 1. nada spune:

  Ia uitati-va aici mai ticalosilor ca sa vedeti ce a ajuns SUA voastra azi,

  • Catun spune:

   Mars cu Rusia si SUA ta godacule. Nu va ajunge Siberia?

  • bogdan spune:

   Nada Hui se vede ca ai trecut prin Filipine ! o prostie debitata de un bolnav pe un canal religios -„The Truth Channel” cu sediu in Filipine asta numesti tu demonstratie ?! Vai mama ta de inapoiat ! Nu e destul ca ai doar un singur neuron functional dar mai e si fermentat…

 2. Liviu spune:

  Intrebare penibila .Cate ONG pro Ru.

 3. ANTIPUTIN spune:

  Nada, esti trol sau robot
  Ça prea esti nerod
  Te trag de cercel
  Ca esti cam purcel
  Sa grohai nitel…
  Chiar cu porcul mare
  Calca totu’n picioare!

  • ANTIPUTIN spune:

   Putin, porcul mare
   Grohaie cel mai tare
   E’n plina turbare
   Vezi, sa nu te omoare!

  • nada spune:

   Ma cacat de tradator de neam si bestie care instigi lumea la razboi!
   Hahaha ce ma distreaza „atacaurile” si caracterizarile tale la persoana mea, ptr ca tu nu esti un om de care sa tin seama, ci esti o bestie tradatoare de tara muult mai scarboasa ca un vierme de cacat.
   Si cred ca iti dai seama ce mult imi pasa cand un vierme dintr-un cacat ma injura sau imi face caracterizare dupa mintea lui plina de cacat!

   • Catun spune:

    Interesant dictionar ai papusa, dar nu ma refer la vulgaritatile tale pe care ti le permiti cu orcine. La voi patriotismul inseamna tradarea, ocupatia inseamna eliberare, democratia inseamna despotism, legitima aparare inseamna atac, victima inseamna calau etc etc. Sunteti pe invers rau, papusa.

   • rsumy spune:

    @nada,
    Marele Apărător Al Păcii Mondiale

    Care trădător?
    Care neam???

    Nada,
    – care e țara ta?
    – care e neamul tău?

    Ești confuz, intoxicat cu neo-internaționalismul rusnac!
    Vai de tine, om fără identitate…

    PS. Sau poate că ești un nenorocit de arab care și-a făcut studenția în RO, și acum dă cu bâta-n baltă?!
    🙂

    • bogdan spune:

     Nada Hui e un vai mama lui infometat ! Trebuie sa-l intelegem oameni buni ! El doar traieste intr-o grota din Transnistria face foamea si el si godacii lui mici -nu-si cunoaste trecutul-nu are viitor -e ca o frunza in vant ! De asta e asa de frustrat ! Multi dintre noi nu-si pot inchipui in ce nivel preistoric traieste precum nici el nu intelege lumea civilizata…

 4. serban spune:

  Filosoful Lev Gudkov prezice transformarea Rusiei într-o „rezervație de oameni săraci și agresivi”
  Asa a fost Mongolia lui Gingis Han

 5. Catun spune:

  Nada nimenea asta e mai tare si decat doctorii in stiinta. Cand bea. De fapt este mai tare si decat Mama Omida. E Tata Omida. Viseaza ca Rusia va ajunge cel mai bogat imperiu fara oameni de valoare si care gandesc ca Gudkov. Toti dictatorii au tinut tarile lor in saracie si prostie.

  Papusa nu face altceva decat sa confirme ce spune Gudkov: „…transformarea Rusiei într-o rezervație a unei populații sărace și agresive, care se hrănește cu iluziile reconfortante ale superioritatii și exclusivitatii naționale” Cat adevar.

  • nada spune:

   Ma cacat de tradator de neam si bestie care instigi lumea la razboi!
   Hahaha ce ma distreaza „atacac-urile” si caracterizarile tale la persoana mea, ptr ca tu nu esti un om de care sa tin seama, ci esti o bestie tradatoare de tara muult mai scarboasa ca un vierme de cacat.
   Si cred ca iti dai seama ce mult imi pasa cand un vierme dintr-un cacat ma injura sau imi face caracterizare dupa mintea lui plina de cacat!

 6. Radu2I spune:

  Nu-I bai!

 7. Basarabia este si va fi Romania spune:

  Led kudkov prevede prezentul!!!!! Sunt tari rău ăștia din natia davai cias-davaicu davai palton!!!!

  Sălbaticii descreierati prevăd prezentul! Incredibil ce greu este de prevăzut ceea ce vezi in jur!!!!!

 8. bogdan spune:

  Mai sunt voci normale si realiste ! Dar in OLr sunt reduse la tacere opresiv de catre piticul dement si sleahta lui de banditi ce-l incojoara…

 9. putin spune:

  Pai sant deja o „rezervație de oamenii săraci și agresivi”! 🙂

  • bogdan spune:

   Intotdeauna au fost ! Doar ca situatia se agraveaza nu se imbunatateste ! Abia astept sa vad „Maidanul” din Porcie cum il curata pe pitic !

  • Politicale spune:

   Din păcate, ruşii folosesc agresivitatea împotriva vecinilor, ca să-i jefuiască şi să scape de sărăcia în care se bălăcesc!

   • Toni spune:

    Rusii nu sunt betivi? Pe forumul acestei minunate pagini de informare asa scrie. Adica ei bea mult, nu? Si ne ia Basarabia.

    • Radu2I spune:

     Pot sa bea Cat vor! Problema e ca de la betie, si prea multa propaganda ,se cred „civilizatori ” si „eliberatori ” si tabara pe vecini dupa ce-si distrug casa!
     Urmeaza dezalcoolizarea sau putin timp pentru „Analiza la rece ” scuzele si plata pentru stricaciuni.

    • bogdan spune:

     axiomele nu trebuiesc demonstrate…si repetate fara rost ! asa ca fa guitz in alta parte…

    • putin spune:

     Ne-au luat-o deja bolsevicule! 🙂 Actualizeaza-ti datele. Problema nu ca e ca beau, ci ca sant prosti atunci cand o fac. Dealtfel sant la fel si atunci cand nu o fac. Uite cum incearca trolisorul rus sa duca in banal anumite lucruri grave care se spun aici. Inainte avea placa cu aia 5 centi, acum, ca papagalul pe bara, si-a schimbat melodia. Doar ca tot a guitat suna, oricat ar incerca el sa spuna ca e un tril minunat. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top