GazpromPoziţia gigantului energetic rusesc au slabit în ultimii zece ani, iar un rol esențial în slabirea companiei l-au jucat deciziile strategice ale managementului, scrie Financial Times (FT).

„Zece ani în urmă, afacerile companiei ruse Gazprom erau înfloritoare. Avea cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume, iar Moscova era la mustaţă de a prelua conducerea pe 6 luni a G8″. Laitmotivul ales [de președinția sa] a fost ” securitatea energetică”. Se părea că Gazprom se află în poziția ideală pentru a deveni o alternativă de încredere fata de furnizorii din Orientul Mijlociu. Apoi compania a tăiat gazul livrat Ucrainei”, sustine publicatia.

„Zece ani mai târziu, evenimentele de atunci arata ca a fost un „eminent” sabotaj împotriva sieşi. Mai ales după ce Gazprom, în anul 2009, din nou a recurs la acest pas, fapt care a afectat aprovizionarea cu gaz a UE si a lovit rău în reputația sa de partener de incredere, pe care a cultivat-o inca din epoca sovietică. Totodata,  a făcut Europa să realizeze că Rusia utilizeaza energia ca pe o armă”, afirma FT.

Potrivit lui Chris Weafer, angajat al firmei de consultanta din Moscova Macro-Avisory,  „oamenii au văzut că Gazprom se comportă ca o extensie a politicii externe și nu ca o companie independenta. Ei au fost afectati de acest lucru, si sunt afectati până acum”.

Se pare ca Moscova era sigura că Occidentul va da vina pentru cele întâmplate pe Kiev, care a refuzat să accepte o creștere semnificativă a prețurilor. Europa și SUA din contra, au văzut în acest lucru o răzbunare pentru „Revoluția portocalie” care a avut loc în Ucraina în 2004. Pentru prima dată de la încheierea Razboiului Rece, Rusia plasa geopolitica deasupra intereselor economice.

Suspendarea livrărilor de gaze către Ucraina a condus la faptul că autoritățile UE au început sa se preocupe de crearea unei piețe energetice unice, de diversificarea aprovizionării și reducerii dependenței de Rusia.

Recent, Ucraina a renuntat sa mai cumpere gaze naturale direct din Rusia, iar acest lucru se explică doar parțial prin declinul industrial survenit de după evenimentele din 2014. UE s-a angajat să promoveze sursele de combustibil alternativ, cu entuziasm mult mai mare decât în ​​cazul în care Gazprom s-ar fi comportat diferit.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (5 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top