După întâlnirea lui Donald Trump și Vladimir Putin la Helsinki, elita politica a Washingtonului a fost cuprinsă de mai multe emoții: neîncredere, frică și furie. Dar cea mai importanta dintre ele – un profund sentiment de umilire pentru că președintele american s-a făcut de rușine pe scena internațională, în timp ce presedintele rus „se uita la toate acestea rânjind“, scrie observatorul Financial Times, Gideon Rachman.

Lui Vladimir Putin îi place să pună SUA în pozitie incomoda. Președintele rus consideră că Occidentul „a slăbit și a umilit” în mod constient Rusia timp de zeci de ani si ca SUA acum trebuei sa ”dea socoteală”.

În SUA, ca și în Marea Britanie, Rusia este considerată un stat agresiv care a anexat Crimeea și desfasoara război nedeclarat în estul Ucrainei. Răspunsul Rusiei este că și aliații occidentali au întreprins „acte de agresiune“ în Irak și Libia, și au amenințat direct Rusia prin extinderea NATO la granițele sale, scrie Rachman.

Acuzațiile că Rusia a subminat democrația americană sunt negate de Putin, care la rândul sau acuza SUA că submineaza de mult timp sistemul politic rusesc. Președintele rus nu poate să uite sprijinul deschis pe care Hillary Clinton l-a acordat protestelor anti-Putin de la Moscova din 2011-2012. Aceasta este cauza principala pentru care el a declansat lupta împotriva candidatului prezidențial al Partidului Democrat la alegerile din 2016 în Statele Unite.

Autorul susține că Rusia nu recunoaște niciodată că minte. Linia de apărare a lui Putin este formată din două părți: prima – „și Occidentul minte”, iar a doua  – Rusia este „asediata și, prin urmare, trucurile și minciunile sunt un mecanism necesar de apărare”.

În acest sens, linia oficială a Rusiei este absolut cinică și, în același timp, complet sinceră. Guvernul rus răspândește minciuni despre comportamentul său dar și despre lume.

Rusia crede cu sinceritate că minciuna – ca parte a unei campanii mai largi împotriva ”necinstitului și agresivului Occidentu” – este pe deplin justificată.

Cu același amestec de cinism și sinceritate se comportă și funcționarii ruși. Privind la Putin și la cei apropiați lui, devine clar că toți ei au motive absolut egoiste, crede editorul Financial Times.

„De asemenea, eu cred că Rusia a efectuat o intervenție violentă în Ucraina, a doborât aeronava civilă (MH17), și apoi a otrăvit oameni in Marea Britanie, din care cauza împotriva ei au fost impuse sancțiuni economice“, – scrie Gideon Rachman. În opinia rușilor, impunerea sancțiunilor economice este „o altă dovadă a rusofobiei înrădăcinate în Occident”.

Astăzi, sistemul democratic american are „mari necazuri”, iar președintele american între timp „tratează Rusia ca pe o superputere egală”.

Pentru Putin, acesta este „momentul dulcei răzbunăr”. Pentru liberalii americani ar trebui să fie un motiv de reflecție.

„Mare parte din motivele faptului că în Rusia lucrurile nu merg bine este incapacitatea președintelui rus de a face față problemelor interne. În schimb, el încearcă să dea vina pe țările occidentale pentru toate necazurile“ – scrie Gideon Rachman. Acum, liberalii americani au tendința de a învinovăți Rusia pentru „coșmarul lor numit Donald Trump”.

Dar problemele reale in ambele țări „țin de politica internă a acestor țări”, trage concluzia autorul.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top