stea kremlinPublicatia Financial Times (FT) se indoieste ca vizita de miercuri, la Moscova, a premierului grec Alexis Tsipras va duce la vreo afacere bună pentru Atena.

Premierul grec ar putea fi tentat să refuze să se tina de promisiunile si obligațiile față de creditorii străini, să se retragă din zona euro și să convingă Moscova să-i acorde finantare pe termen scurt, pentru a salva de la faliment sistemul bancar elen. În schimb, Tsipras poate promite Moscovei ca va folosi dreptul sau de veto asupra extinderii sancțiunilor UE împotriva Rusiei. În plus, Atena ar putea boicota conducta trans-Adriatica, prin care UE speră să obțină acces la gazul caspic ocolind Rusia. Se presupune că cea mai lungă secțiune a conductei (500 km) va fi construita pe teritoriul Greciei, sustine FT.

Dacă ar fi totul atât de simplu…

Dar Putin este incapabil să aloce Greciei vreo sumă cat de cat serioasă – consideră FT. Economia rusă este în stare proastă dupa aplicare asanctiunilor, secata de investiții, cu perspective sumbre in ceea ce priveste creșterea economică. Desigur, banii Rusiei nu se vor termina repde în viitorul apropiat, dar rezervele sale valutare sunt reduse vizibil, acest fapt o face şi mai vulnerabila in fata unor noi posibile sanctiuni sau a șocurilor economice.

În al doilea rând, la baza relațiilor dintre UE și statele sale membre se afla tratatele internaționale. Statele membre au drepturi și există un organ judiciar independent pentru protecția acestor drepturi. În cazul unui tratat bilateral cu Rusia, esti la latitudinea Kremlinului. Așa că grecii trebuie sa se intrebe daca sunt dispusi sa se lase la mila lui Putin?

Apoi, daca sancțiunile UE impotriva Rusiei vor fi ridicate, iar relatiile vor reveni încet la normal. Unde va fi acesta noua orientare strategica dintre Rusia și Grecia..?”

În cele din urmă, trebuie luata in vedere si dinamica politică din UE și Consiliul Europei. Da, Atena ar putea exercita dreptul sau de veto in ceea ce priveste reînnoirea sancțiunilor impotriva Rusiei. Dar Atena primeste fonduri de la Uniunea Europeană, iar accentul pe confruntare cu UE ar avea un impact financiar negativ asupra Greciei.

Crededi că UE va continua cu subvențiile către Grecia dacă Atena va fugi din zona euro pentru o relatie privilegiata cu Rusia?

„Deci, despre ce vor vorbi Tsipras cu Putin?, se intreaba autorul FT. Îi sfătuiesc să se concentreze pe teme precum vremea și sportul, iar apoi să se întoarcă repede acasă și să lucreze la strategia economica coerentă a tarii sale. Fără sa viseze salvarea ruseasca”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top