Ministrul finlandez de externe, Timo Soini, a declarat că guvernul său are dovezi privind bruierea de către Rusia a semnalului sistemul global de poziționare (GPS) în timpul exercițiilor militare ale NATO ”Trident Juncture”, scrie verkkouutiset.fi.

„Pentru noi, cazul este clar. Avem dovezi și acționăm pe baza lor … Finlanda nu acționează pe baza zvonurilor”, a declarat ministrul în parlament, unde a prezentat Comisiei pentru afaceri externe un raport cu privire la acest subiect.

„Nu vom dezvălui aceste detalii rușilor pentru moment, am spus că avem dovezi și le-am prezentat, ei le-au contestat, dar acest lucru nu schimbă problema”, a adăugat el.

Potrivit ministrului, „Finlanda va continua să acționeze astfel încât să nu se repete pe viitor astfel de incidente și, dacă descoperim, vom verifica și vom informa”, a subliniat ministrul de externe.

Finlanda a cerut Moscovei să renunțe pe viitor la încercările de a bruia sistemul GPS, în caz contrar ar putea sa apara „incidente nedorite”, a spus Soini.

Anterior, Ministerul Afacerilor Externe din Finlanda a declarat că consideră  credibile datele furnizate de Norvegia în cazul problemelor de funcționare a sistemului GPS, transmite Interfax. Acest lucru a fost anunțat la mijlocul lunii noiembrie de către Ministerul Apărării al Norvegiei, care i-a acuzat de militarii rusi de acest sabotajul radioelectronic.

Ministerul a declarat că știe „că interferențele (în sistemul GPS) au fost înregistrată în perioada 16 octombrie – 7 noiembrie și că au fost generate de forțele rusești dislocate pe Peninsula Kola”.

Căderea semnalului GPS nu a condus la incidente în timpul exercițiilor militare ale Alianței Nord-Atlantice. Cu toate acestea, bruiajul a fost atât de gravă încât unii piloți NATO au ramas fara GPS. Totusi, acest lucru nu a afectat siguranța zborului, deoarece piloții folosesc nu numai sistemul de navigație prin satelit, ci și cel de navigație la sol.

În plus, blocarea semnalului GPS reprezintă o amenințare și pentru zborurile aeronavelor civile. Pe 2 noiembrie, presa norvegiană a scris că în provincia Finnmark a picat GPS-ul la un avion de pasageri în aflat in zbor. În acel moment, aeronava se afla nu departe de frontiera rusă și aeroportul Kirkenes. În același timp, caderea GPS nu a afectat siguranța zborului: eroarea unuia dintre sistemele de navigație nu este grava în sine, decat dacă problemele apar și la sistemul de rezervă. Atunci avionul poate orbi.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Related Posts

One Response to Finlanda a prezentat dovezi că Rusia a bruiat semnalul GPS în timpul exercițiilor NATO

  1. bogdan spune:

    Pai cel mai simplu mod este de a vedea in acelasi timp daca semnalul de pozitionare prin Satelit este pierdut si de la sistemul GLONASS rusesc ! Orice chinezarie de aparat gps are la momentul actual 2 receptoare inerne : pt sistemul GPS(USA) si pt sistemul porcesc GLONASS ! Deci daca semnalul de la GLONASS care este si mai slab ca intensitate si calitate exista iar cel GPS nu, atunci este clar ca exista bruiaj ! Este greu de crezut ca godacii vor bruia in acelasi timp si propriul semnal satelitar…Deja situatia este echivalenta cu o prestare de razboi ! In momentul cand ataci forta militara a unei tari sau a NATO chiar si radioelectronic legal este echivalent cu un atac militar !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top