gunvorUnul dintre cei mai mari traderi de petrol din lume, compania Gunvor a decis sa vanda toate activele detinute in Rusia, scrie luni Financial Times (FT).

Administratia SUA, cea care a introdus compania pe lista de sanctiuni economice, crede ca o parte din actiunile acesteia sunt controlate in secret de Vladimir Putin. Totodata, chiar inainte de introducerea sancțiunilor occidentale, firma era stapanita de un prieten de-al lui Putin” – Ghenadi Timchenko, precizeaza FT.

Gunvor vrea prin vânzarea activelor sale din Rusia nu doar sa reduca riscurile în ochii creditorilor externi, dar, de asemenea, vrea sa stranga fonduri pentru a finanța achiziții din alte regiuni. Traderul de petrol a intrat pe noi piețe abordand acum si comertul cu metale și cărbune.

timchenko

Ghenadi Timchenko

Astfel, Gunvor este aproape de a finaliza vinzarea participatiei sale in compania de cărbune Kolmar. Kolmar este detinuta impreuna cu Volga Resourses. Totodata, Gunvor cauta cumparatori pentru terminalul din UstLuga și, de asemenea, pentru participatia de 50% în terminalul din portul  Novorossiysk.

În luna martie a acestui an, cu o zi înainte de anunțarea sancțiunilor de catre Trezoreria SUA, fondatorul companiei, omul de afaceri rus Gennady Timchenko, având cetățenie finlandeză și drept de ședere în Elveția, a vândut acțiunile sale din Gunvor partenerului suedez Torbjorn Tornqvist, care astfel a ajuns sa detina aproximativ 87% din acțiunile traderului.

Astăzi Gunvor este una dintre cele mai mari companii de comert cu petrolul din lume, titeiul rusesc reprezentând 13% din cifra sa de afaceri.

Gunvor deține terminalul din UstLuga construit pentru exportul de produse petroliere, comert care anterior era realizat prin intermediul terminalelor baltice.

Reamintim, SUA a impus sancțiuni împotriva lui Gennady Timchenko pe 28 aprilie. Acestea includ  interdicția de a intra în Statele Unite și înghețarea activelor sale din SUA. Sancțiunile au lovit şi companiile controlate de omul de afaceri. Inainte ca sanctiunile sa intre in vigoare, Timchenko a reusit sa vanda participatia sa din Gunvor.

putin_wink

Potrivit SUA, Vladimir Putin detine in secret actiuni Gunvor

Ulterior, la începutul lunii iulie, Timchenko a vândut cota sa în terminalele de afaceri de la Aeroporturile Sheremetyevo și Pulkovo. În plus, Timchenko a vandut participatia detinuta in grupul „Russkoe More(circa 30% din acțiuni) ginerelui sau Gleb Frank.

Acum Timchenko este acționar majoritar al Volga Group, unul dintre cele mai mari grupuri de investiții private din Rusia, care detine participatii la 18  companii ce operează pe piețele ruse și internaționale. Activitățile strategice ale grupului reprezinta proiectele energetice, de transport și infrastructură. Veniturile grupului Volga în 2012 s-au ridicat la 116 miliarde de dolari. Printre investițiile majore ale acestuia se numara Novatek, SIBUR, TRANSOIL, Grupa STG.

Timchenko a negat întotdeauna apropierea sa de Putin. La randul sau, Vladimir Putin si directorii Gunvor au negat afirmatia Trezoreria SUA potrivit careia președintele rus ar deține în secret acțiuni ale Gunvor.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top