mesianismul cop 1„Ce înseamnă acel intraductibil „suflet rus”? Pentru rus nu există moderaţie. Rusul este ontologic un extremist. Extremist în bine, cu o inimă mare, darnică, plină de generozitate, dispreţuitor faţă de cele materiale. Totodată e crud, capabil de cele mai mai barbarii… Puşkin, Gogol şi, mai ales, Dostoievski au creat acest spirit care năuceşte şi astăzi Europa. Pentru că Europa nu a înţeles şi nu va înţelege niciodată mentalitatea rusească. Vorbele lui Dostoievski, „Noi avem geniul tuturor popoarelor, dar avem în plus geniul rusesc, aşadar, noi vă putem înţelege, în timp ce voi nu ne puteţi înţelege”, au devenit un laitmotiv al Rusiei, indiferent dacă s-a petrecu
sub ţari, sub liderii comunişti sau sub cei postconflictul rece. „Noi vă putem înţelege, voi nu” este una din bazele panslavismului, alături de celebrul dicton al călugărului Filofei din Pskov: „Moscova este moştenitoarea marilor capitale ale lumii: Prima Romă a cazut sub păgâni; a Doua Romă a căzut sub turci; Moscova este a Treia Romă, iar a Patra nu va fi niciodată”.
Sufeltul rus şi mesianismul ortodoxiei ruse sunt, fără îndoială, fabuloase. Încântă, te incită şi te seduc. Nu degeaba, căutând un „surplus de suflet”, Franţa şi, mai ales, francezii sunt leşinaţi după tot ce este rusesc. Marele actor francez Gerard Depardieu şi-a luat cetăţenie rusă şi s-a autoexilat în ţara lui Puşkin.
Dacă aş fi fost francez, puteam şi eu să fiu exuberant în faţa Rusiei. Român fiind, îmi pot permite doar să o admir cu răceală, cu un ochi critic. Pentru noi, românii, priviţi ca o simplă haltă pentru că suntem aşezaţi în drumul spre Constantinopol, apropierea de Moscova nu a fost benefică.
Rezultatul? 13 invazii ruseşti, iar Rusia a devenit „duşmanul nostru natural”, după cum a denumit-o celebrul om politic Take Ionescu.
Mă doare, dar nu pot vorbi despre Rusia în termenii în care o face Depardieu, deşi poate mi-aş fi dorit. Francezii n-au o Basarabie şi o Bucovină, n-au sute de mii de români îngropaţi în Siberia, n-au simţit dragostea muscalului şi nici cravaşa sa civilizatoare”, scrie Florian BICHIR într-o nouă apariţie editorială „Mesianismul rus şi chipurile sale”, Editura Militară, 2016, volum care va fi lansat de autor miercuri, 15 iunie, la Cercul Militar Național.
„Florian Bichir face dovada unor calităţi de analiză şi interpretare remarcabile, care îl îndreptăţesc pe deplin să acceadă la statutul de autor consacrat în ştiinţe politice şi relaţii internaţionale” scrie în prefaţa lucrării Col. dr. Petre Otu,  Preşedinte al Comisiei Române de Istorie Militară.
Florian Bichir (n. 29 iulie 1973) este un istoric şi scriitor român, doctor în ştiinţe politice, doctor în teologie. Absolvent al Colegiului Naţional de Apărare (C.N.Ap.). În martie 2012, a fost ales de Parlamentul României membru al Colegiului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), cu rang de ministru secretar de stat.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (5 voturi, media: 3,20 din 5)
Încarc...

Related Posts

3 Responses to Florian Bichir reflectează despe „Mesianismul rus şi chipurile sale”

 1. rsumy spune:

  Cațavencii [04 feb 2015]: Scurta viață fericită a lui Florian Bichir

  Florian Bichir pare o nălucire a bigotismului țărănesc din vremea ciumei lui Caragea, dar el există în carne și oase. Barba-i răsfirată și fruntea cu început de hidrocefalie întregesc fizionomia unui călugăr rus lovit frontal de mărfarul de Novosibirsk. Bichir e produsul propriei legende obscurantiste în care joacă rolul ortodoxului stilist rugat de Dostoievski să omoare babe în ziarul Libertatea. Din biografia lui oficială înțelegi că a făcut o sumedenie de studii cu profil călugăresc, că și-a dat și urmează să-și dea doctorate în materia celor sfinte, dar și că a parcurs toate acele inițieri laice (SNSPA și Colegiul Național de Apărare) de care au parte acoperiții statului modernizat.”

  Continuare pe http://www.catavencii.ro/scurta-viata-fericita-a-lui-florian-bichir/
  🙂

 2. putin spune:

  Gerard Depardieu a ajuns in rusia in incercarea de a scapa de impozitele din Franta. Pe drum a facut o halta in Belgia, cerand autoritatilor belgiene sa-l exonereze. Cum el voia sa devina o exceptie de la lege, nu s-a putut. Asa a ajuns el in rusia, incercand sa scape de fisc!

 3. dalex spune:

  Trufia este un pacat. Rusul este lipsit de smerenie, fapt care il scoate din sfera crestina.
  A treia Roma, daca ar fi, s-ar dovedi un Imperiu al Diavolului – ingerul cazut a fost pedepsit da Creator tocmai pentru pacatul TRUFIEI.
  Asa ca sa ne mai lase Rusia cu panortodoxia !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top