OPECScăderea preţului la petrol va stimula avansul economiei mondiale, dar prezintă riscuri pentru statele producătoare, inclusiv Rusia, a afirmat, luni, la Washington, directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, acesta fiind primul comentariu al oficialului FMI după declinul de 18% al ţiţeiului înregistrat luna trecută, potrivit Bloomberg.

Pentru Rusia, scăderea reprezintă „o ameninţare semnificativă, care se adaugă fragilităţii şi vulnerabilităţii economiei, iar ei ştiu asta. Rămâne de văzut care va fi reacţia”, a declarat şeful FMI, la o conferinţă organizată de Wall Street Journal.

Un declin de 30% al preţului ţiţeiului are ca rezultat o sporire de 0,8% a avansului celor mai importante economii şi probabil de 0,6% pentru SUA, a explicat Lagarde. Deşi exportatorii sunt afectaţi, „per total reprezintă un câştig net”.

Petrolul şi gazele naturale reprezintă 68% din exporturile Rusiei şi 50% din bugetul său federal. Moscova a pierdut anul acesta aproape 90 de miliarde de dolari din rezervele sale valutare, echivalentul a 4,5% din PIB. Rubla rusească a coborât, luni, la un nou minim istoric în raport dolarul, trecând pentru prima dată în istorie pragul de 50 de ruble pentru un dolar, pe fondul scăderii preţului petrolului şi al sancţiunilor economice impuse Rusiei de statele occidentale.
Christine Lagarde
Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis, săptămâna trecută, să menţină plafonul oficial de producţie la 30 de milioane de barili pe zi pentru următoarele şase luni, ceea ce a determinat o cădere a preţului barilului de ţiţei Brent până la cea mai scăzută valoare din ultimii patru ani.

În ultimele cinci luni, preţul ţiţeiului Brent a coborât cu aproape 25%. Luni, la bursa ICE Futures din Londra, cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în luna ianuarie a crescut cu 2,39 dolari, ajungând la 72,54 dolari.

De asemenea, la bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol light sweet crude cu livrare în luna ianuarie a scăzut luni cu 2,85 dolari, ajungând la 69 de dolari.

FMI ar putea fi solicitat să sprijine statele mai mici dependente de exporturile de ţiţei, a anunţat directorul general al FMI.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top