salam belarusMisiunea FMI, care și-a început activitatea la Minsk pe 21 septembrie, a prezentat raportul în care descrie situația economică din Belarus, scrie publicatia ”Belorusî i rînok”.

Raportul Fondului atrage atenția asupra faptului că, în anii 2015-2016, economia Belarusului va fi influentata de „deprecierea monedei naționale, scăderea salariilor și creșterea șomajului”.

Totodata, FMI se așteaptă la o scădere în continuare a PIB-ului țării în 2016-2017.

„Fără reforme structurale, o ușoară creștere (0,5%) este posibilă numai din 2018”, – spun expertii FMI.

Previziunile Fndului mentioneaza ca, până în 2021, piata de  consum din Belarus va crește foarte lent, iar în 2016 va fi chiar mai redusa decat in anul precedent.

„Vor scadea investițiile și rezervele internaționale. Datoria publică va continua să crească până în 2019 și apoi va intra încet în declin. În acest an și în cel urmator bugetul va inregistra deficit. Conform previziunilor, cresterea preturilor de consum va fi de circa 13% în 2016, iar în urmatorii doi ani creșterea prețurilor de consum va mentine rata inflatiei la un nivel de două cifre”, – remarca experții organizației.

Principalul factor de risc în această situație este „lipsa de reforme structurale, precum și incertitudinea cu privire la domeniul obligatiilor cvasi-fiscale”.

Potrivit experților FMI, Belarusul trebuie să pună în aplicare un program ambițios de reforme structurale, în special în sectorul întreprinderilor de stat, pentru a crește eficiența acestora, sa îmbunătățeasca calitatea managementului și sa reduca presiunea asupra bugetului de stat.

FMI a subliniat că în cazul în care guvernul din Belarus decide reforme structurale, în primul an de dupa aplicarea acestora se va inregistra o mică scădere a PIB-ului, iar apoi va atinge o crestere de 4,5% (în anii 2020-2021).

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to FMI prognozează o criză economică prelungită în Belarus

  1. bogdan spune:

    Oare nici un troll nu-si pune intrebarea de ce republicile foste URSS ce au aderat la UE au dezvoltare si crestere economica sustinuta an de an si cele ramase in asa zisul CSI au cadere economica in continuare ? Oare nu-si dau seama ca oricine sta pe langa kremlin are „o mare dezvoltare economica” ?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top