vama UcrainaFMI a avertizat că Ucraina se confruntă cu un deficit de finanţare de 15 miliarde de dolari şi a cerut guvernelor occidentale ca banii să fie alocaţi în următoarele săptămâni pentru a se evita un colaps financiar, se arată într-un articol apărut miercuri în publicaţia britanică Financial Times (FT).

FMI a promis Ucrainei un ajutor financiar internaţional de 27 de miliarde de dolari sub formă de împrumuturi, din care 17 miliarde vor fi furnizate de instituţie, în schimbul unor ample măsuri de restructurare economică.

„Nu va fi uşor pentru Ucraina, nu au mai rămas prea mulţi bani acolo”, a afirmat un oficial implicat în negocierile dintre autorităţile de la Kiev şi reprezentanţii UE şi FMI.

Alte surse au apreciat că deficitul de finanţare vine în urma declinului de 7% al PIB-ului Ucrainei şi a colapsului exporturilor către Rusia, cel mai mare partener comercial al ţării, ceea ce a dus la ieşiri masive de capital şi la reducerea semnificativă a rezervelor valutare ale Băncii Centrale ale Ucrainei.

De la începutul programului de asistenţă financiară, în aprilie, Ucraina a primit finanţare de 8,2 miliarde de dolari de la FMI şi alţi creditori internaţionali.

Pierre Moscovici, comisarul european pentru afaceri economice şi financiare, impozitare şi uniune vamală, a anunţat că Bruxelles-ul ia în considerare un nou program de asistenţă financiară pe lângă cei 1,6 miliarde de euro (două miliarde de dolari) pe care i-a promis deja Kievului. Guvernul ucrainean a solicitat UE încă două miliarde de euro.

Dar ministrul italian de Finanţe, Pier Carlo Padoan, a afirmat că UE va acorda finanţare suplimentară Ucrainei numai dacă autorităţile de la Kiev vor face ‘un efort mai puternic’ pentru implementarea reformelor.

Premierul ucrainean Arseni Iateniuk a dat asigurări că Executivul este pregătit să adopte măsuri nepopulare, cum ar fi reduceri masive de cheltuieli şi sporirea competitivităţii ţării.

Săptămâna trecută, oficialii Băncii Centrale a Ucrainei au anunţat că rezervele valutare au scăzut în noiembrie la nouă miliarde de dolari, de la 16,3 miliarde de dolari în mai. Şi rezervele de aur ale Ucrainei s-au înjumătăţit.grivne

În prezent o misiune a Fondului Monetar Internaţional se află în Ucraina pentru a discuta cu autorităţile despre aplicarea unor reforme economice profunde.

În recesiune neîntreruptă de peste doi ani, Ucraina este în pragul falimentului, fiind minată de o gravă criză economică, de căderea monedei naţionale, de corupţia endemică şi de costul ridicat al conflictului armat din Est.

FMI trebuie să deblocheze o nouă tranşă de 2,7 miliarde de dolari pentru Ucraina, după cea de 4,6 miliarde de dolari deja plătită. Aceste fonduri sunt cruciale pentru autorităţile ucrainene, care trebuie să plătească datoria pentru gaz Rusiei şi să găsească o soluţie pentru penuria de cărbune care ameninţă ţara odată cu venirea iernii.

Şi UE a acordat Ucrainei în 3 decembrie a doua tranşă de 1,6 miliarde de euro (două miliarde de dolari) din programul de asistenţă financiară convenit în martie.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top