Fondatorul Bellingcat și autorul anchetei accidentului aviatic MH17, Eliot Higgins, într-un interviu cu Janna Nemțova, e explicat de ce acordă atât de multă atenție Rusiei, cine îl sponsorizează și ce l-a șocat în corespondența cu Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse.

higgins

Pe 15 iulie 2014, britanicul Eliot Higgins a înregistrat blogul Bellingcat. Numele este o analogie cu o fabulă medievala „Bell the cat” („Clopotel pentru pisica”) despre un șoarece care și-a propus să agațe de gâtul pisicii un clopoțel, pentru a fi avertizat din timp când pericolul este aproape. Astăzi, expresia în engleză înseamnă „sa-ți asumi responsabilitatea într-o acțiune extrem de riscantă”. Două zile mai târziu, în estul Ucrainei, a fost doborât zborul MH17, iar Higgins s-a apucat de investigarea cauzelor accidentului avionului de pasageri. Investigația i-a adus faima echipei Bellingcat la nivel mondial: Higgins si colegii sai au fost primii care au demonstrat pe baza datelor culese din surse deschise că responsabilitatea pentru accident o au separatiști pro-ruși și că  avionul a fost doborât cu o racheta ruseasca de tup „Buk”.

Janna Nemțova: De ce investigația MH17?

Eliot Higgins: Inainte de acest eveniment, eram implicat în cercetarea războiului civil din Siria: mai ales atacurile cu arme chimice și bombe butoi. În vara anului 2014, a avut loc accident de avion în Ucraina, și de îndată Rusia și Ucraina au început să se acuze reciproc. Ambele părți au lansat două versiuni opuse a ceea ce s-a întâmplat. Dar adevarul este unul, și am fost curios să-l aflu.

– Au încercat să va contacteze macar o data autoritățile ruse?

– După acizatiile lor că noi cooperam cu ucrainenii și folosim informații false, ne-am adresat direct Ministerului rus de Externe. Le-am cerut să furnizeze dovezi. Și au răspuns. Pe parcursul corespondenței noastre a devenit clar faptul că MAE rus  practica pe scara larga plagiatul, folosind ca probe opiniile publicate pe conturile in limba rusa din LiveJournal. Am fost șocați și de răspunsului lor, dar și de faptul că au furat materialele publicate de către alte persoane în rețelele sociale și le-au declarat ca fiind munca lor. Apropo, răspunsul a venit într-adevăr de la Ministerul rus al Afacerilor Externe, am verificat.

– Și de ce au început toate astea?

– Nu știu. Părea o clounada totala. Raspunsul lor nu avea niciun sens.

– Recent, echipă comună de anchetă a prezentat rezultatele investigațiilor în cauzul prăbușirii MH17. Autoritățile ruse nu au văzut în raport suficiente dovezi că responsabilitatea pentru prăbușirea avionului o poarta separatiști pro-ruși și că „Boeingul a fost lovit de o rachetă Buk din Rusia. Cum comentati?

– Rezultatele investigației noastre sunt în deplină concordanță cu ceea ce a fost anuntat de echipa comuna de anchetă pe 28 septembrie 2016 – și anume, că racheta lansata spre avion a fost adusa din Rusia. Dar anuntul s-a facut la o conferință de presă. Deci nu era un proces. Mulți oameni cred că faptele prezentate sunt toate dovezile disponibile. Dar, sunt mult mai multe dovezi.

– De ce nu se fac publice?

– În principal, pentru ca pun în pericol siguranța martorilor. Vă pot asigura: avem dovezi suplimentare foarte substanțiale, inclusiv numele celor responsabili, dar acum nu le putem publica. Echipa comună de anchetă dispune de toate aceste informații.

– Ancheta a demonstrat că complexul Buk a fost livrat în Ucraina din Rusia, și că după lansarea rachetei a fost trimis înapoi în Rusia. Știți cine a dat ordinul?

– În cele din urmă responsabilitatea pentru trimiterea echipamentului militar în Ucraina o are comandamentul forțelor armate rusești. Este greu sa dam un nume acum, dar echipa comună de anchetă detine o serie de înregistrări cu negocieri, și printre acestea, probabil, va fi identificat cel care a solicitat lansatorul și cine a aaprobat cererea.mh17-memorial

– Autoritățile ruse spun ca chiar daca au fost separatiștii, Moscova nu este responsabila pentru ei. Aveti vreo dovadă că Ministerul Apărării este implicat direct  în doborârea „Boeingului”?

– Din punct de vedere legal sunt mai multe perspective. Acum există o plângere a rudelor victimelor MH17 depusa la CEDO. CEDO examineaza plângeri împotriva statelor, nu a indivizilor. Acuzarea Rusiei poate fi facuta doar de CEDO.

– Occidentul acuză Rusia de crime de război în Siria. Cercetarile voaste confirma concluzia că Rusia comite în mod sistematic crime de război acolo?

– Am înregistrat în mod repetat bombardamente de spitale in Siria, pe care Ministerul Apărării al Federației Ruse le neagă tot timpul. Am analizat materialele pe care Ministerul rus la Apărării le-a oferit în susținerea afirmatiilor sale. De exemplu, ei au afirmat că nu au bombardat o moschee – dar in dovada foto au prezentat o cu totul altă cladire.

Un alt exemplu – atunci când au fost bombardate un spital și o școală, Ministerul Apararii a prezentat o fotografie în care nu se vedeau distrugeri, dar pozele erau de dinaintea atacului aerian.

La începutul operațiunilor militare în Siria, Ministerul rus al Apărării a postat filme ale bombardamentelor, unde spunea: „Noi bombardam ISIS”. Am reverificat toate obiectele lovite și am constatat că doar unul se afla pe teritoriul controlat de ISIS.

Între timp, autoritățile ruse și-au schimbat retorica – acum ele folosesc conceptul mai general de ”teroriști” și nu mai oferă informații cu privire la obiectivele atacate. Pe parcursul anului trecut, Ministerul Apărării al Rusiei a livrat un flux continuu de minciuni.

– Dar de ce arunca bombe peste spitale si scoli?

– Mi se pare că Ministerul rus al Apărării minte pentru ca așa vrea. În Occident există mass-media care difuzeaza punctul de vedere rusesc, și mass-media care difuzează punctele de vedere ale guvernelor occidentale. Rezultatul: mulți oameni cred că adevărul este undeva la mijloc. Asta este, puteți să minți cât vreți, pentru că presa va oferi oricum două puncte de vedere, fara sa se deranjează să verifice faptele. În acest context, ancheta pe baza surselor deschise a devenit un instrument foarte puternic.

– Și de ce este Bellingcat așa focusat pe Rusia? Aveți chiar și versiune rusă

-Rusia este o pradă ușoară. De exemplu, Ministerul Apărării face o declarație ca nu a bombardat un spital. Noi verificam acest lucru pe baza datelor deschise, și aproape întotdeauna se dovedește că a mințit.

– Nu suferiți de rusofobie?

– Nu, pentru ca Rusia simplifică mult sarcina noastră. Da, ea e foarte sofisticata în recunoastere, război și înșelăciune, dar este suficient sa se verifice informatia din surse deschise si se dovedeste imediat că minte. Minciuna lansata constant nu te face un mare mincinos. Există o competiție: cuvânt rusilor împotriva cuvântului Occidentului. Când oamenii mă întreabă, de ce continui să vorbești despre Rusia,  răspund: „Cereți Rusiei sa nu mai minta in legatura cu ceea ce se întâmplă în Ucraina și Siria”.Palmyra Siria

– În Rusia, mulți nu cred în independența Bellingcat. Cum va atrageti finantarea?

– Nu cu mult succes. Am avut o propunere privind finanțarea din parte aunui guvern, dar am refuzat. Când am început proiectul, am colectat bani prin crowdfunding. Acum suntem finantati de fonduri independente: vin bani de la Google, de la „Open Society” și alte organizații.

– Anchetele voastre au dovedit că Rusia a comis crime de război în Siria. Separatistii pro-rusi au doborât MH17, dar pana acum nu exista consecințe juridice pentru Rusia. Bellingcat nu si-a atins scopul?

– Nu îmi fac nicio iluzie că o anchetă realizata de o publicație va fi suficienta pentru a-l trimite pe Putin în judecata. Acesta este – un proces de lunga durata.

Noi trăim într-o societate în care minciunile sunt folosite pe scară largă – așa-numita post-truth society. Și nu este vorba numai despre Rusia. Uită-te la Donald Trump. El lanseaza tot felul de prostii și nimeni nu îl taxeaza. Și oamenii îl susțin, pentru că el spune ceea ce crede chiar daca totul este o ficțiune, o prostie absoluta. Dar, am observat că, în ultimii ani, nu numai politicienii și activiști, dar și mulți cetățeni obișnuiți sunt obositi de minciuni. Ei doresc să trăiască într-o lume în care triumfa  adevărul.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Related Posts

5 Responses to Fondatorul Bellingcat: Dacă Rusia nu va mai minte, noi rămânem fără obiectul muncii

  1. unul spune:

    Nadalau , cel mai mare prostitor de aici esti tu .Toata lumea stie ca rusii mint de ingheata apele , crimele lor din Siria , Ucraina si nu numai le vor plati cu varf si indesat .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top