Experții Bellingcat au obtinut noi informații despre deplasarea sistemului de rachete „Buk” de la Donețk spre Snejnoe, in ziua doborârii aeronavei de pasageri MH17. Importanta noilor imagini este explicata pentru DW de fondatorul proiectului Eliot Higgins.

BUK

În dimineața zilei din 17 iulie 2014, ziua in care a fost doborât avionul de pasageri MH17, un sistem de rachete anti-aeriene „Buk” se deplasa de la Donețk spre est, pe drumul N17 catre Torez și Senjnoe, sustin jurnalistii investigatori ai grupului Bellingcat. Concluziile acestora sunt bazate pe imagini de satelit Google Earth publicate de Google. Aceste imagini dovedesc deplasarea „Buk” pe teritoriul controlat de separatistii din Donbas și expun minciunile Ministerului rus al Apărării, afirma expertii Bellingcat. DW a cerut fondatorul proiectului, Eliot Higgins, sa explice semnifcatia noilor date.

DW: Dl Higgins, vă rugăm să ne spuneți în ce masura datele publicate de Bellingcat dovedesc ca sistemul „Buk” a fost in miscare în ziua accidentului avionului MH17?

Eliot Higgins: Google Earth a actualizat recent imaginile sale de satelit – imaginile  arhivate arată zona din jurul orasului Donețk pe 17 iulie 2014. Acest lucru este important, deoarece știm că sistemul de rachete „Buk”, care are legatura cu atacul asupra avionului MH17, s-a deplasat prin zona incepand cu ora nouă locală.
Pozele au fost facute de satelit pe la 11:08 – in ele se vede un „Buk” tras de camion într-un convoi, care se deplaseaza spre est de Donețk. In plus, avem un film facut aproape în același timp. Poziția coloanei coincide cu cea din video, la fel și elementele mediului înconjurător, toate confirma 100% ca sistemul anti-aerian era transportat spre est, pe 17 iulie 2014, la ora 11:08.

Dovada voastra se bazeaza partial pe umbra de pe sol lasata de „Buk” de pe imaginea de satelit. Cât de convingătoare este proba?

– Umbra pe sosea care apare in imaginea de satelit repetă conturul „Buk”-ului de pe camion. Mai mult decât atât, contururile sunt similare și pe video. De asemenea, este interesant faptul că imaginea de satelit a capturat o suprafata mai mare, inclusiv baza aeriană de la nord de Donețk, aflata sub controlul autorităților ucrainene.

Ministerul Apărării rus a arătat alte imagini de satelit cu aceeași zonă, spunând că acestea probeaza deplasarea unui transport de la baza ucraineana. Imaginile de pe Google Earth resping aceste afirmații, pentru ca în fotografiile prezentate de Ministerului rus al Apararii sunt vizibili arborii care nu apar pe fotografiile Google. Moscova insista că imaginea a fost făcută pe 17 iulie, dar imaginile Google Earth arată că acei copaci nu mai erau acolo la data respectiva. Prin urmare, se dovedește că Ministerul rus al Apărării a mințit în legătură cu data imaginilor sale de satelit.

– Ați trimis deja concluziile anchetatorilor olandezi?

– Da. Ei monitorizează îndeaproape munca noastră. Le-am trimis descoperirile noastre, astfel încât să le poată cerceta. Ei sunt foarte interesați de noile imagini de satelit. Am găsit și fotografiile câmpului la sud de Snejnoe de unde – credem noi –  a fost lansata racheta. Avem poze din 16 iulie, cand câmpul este încă intact, precum și din 21 iulie,cand câmpul este deja brazdat de urmele camioanelor.

– Constatările dvs. permit cu certitudine absolută afirmatia cu privire la prezența „Buk” în zona respectiva în ziua accidentului aviatic?

– Ca sa presupunem ca totul este un fals, ca toate aceste imagini de satelit sunt trucate, ar trebui să credem într-o conspirație pe scară largă. Cu toate datele disponibile în prezent ar fi absurd să vorbim despre falsificarea fotografiilor. Există oameni care ar putea susține că acestea sunt falsuri, dar ei au anumite teze pe care trebuie sa le promoveze.
Avem imagini video, imagini de satelit, hărți, toate coincid cu schema temporala – și toate acestea au acces deschis. Totul indica faptul că „Buk” a fost mutat în acea zi spre locul din care, cel mai probabil, a fost lansata o rachetă spre MH17.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (5 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Fondatorul Bellingcat: Noile imagini de satelit dovedesc minciuna armatei ruse

  1. Catun spune:

    Respect rusesc fata de familiile celor 300 de oameni din avion. A fost o eroare, nu au fost precauti. Dar in loc sa recunoasca aceasta ei vor sa nege invazia Ucrainei. Acesta-i pretul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top