Acest an va fi dificil pentru Vladimir Putin. Rușii au început să înțeleagă mai bine prețul uriaș pe care trebuie să-l plătească pentru aventura ucraineană a presedintelui, scrie Forbes.com.

putin cel mai tare

Putin şi-a încalcat promisiunea de a asigura creștere economică și prosperitate. El a pierdut Ucraina și Rusia s-a transformat într-un stat paria. Sancțiunile, combinate cu preturile mici la petrol au creat o situație catastrofală în Rusia: nivelul de trai a scăzut semnificativrata inflației a crescut de 2 ori, in timp ce rezervele valutare ale Rusiei se topesc vazând cu ochii.

Moscova nu mai are resurse pentru a sustine campania Novorossia” (pentru care rușii oricum nu aratau un prea mare interes). Putin a fortat Ucraina sa aleaga calea reformelor și a creat condițiile pentru schimbarea de regim în propria țară. „Trebuie să ne întrebăm, la fel cum a facut şi președintele Barack Obama, dupa toate acestea, se poate spune despre Putin că este un om inteligent?”, scrie Forbes.

Vladimir Putin s-a folosit de aventurile naționaliste în străinătate pentru a distrage atenția rușilor de la eșecurile sale din țară și sa abata atentia de la corupția interna. Situația s-a schimbat dramatic dupa 2008, după invazia și ocuparea unei parti din Georgia, urmată de anexarea forțată a Crimeei și războiul ascuns în partea de est a Ucrainei, în care invazia trupelor regulate a salvat de la extinctie separatiștii pro-rusi. putin obama

Dar Putin nu a fost multumit cu toate aceste victorii”, și a promis extindă conflictulul asupra întregii lumi ruse„, folosind inclusiv arme nucleare (dacă va fi necesar). Timp de 6 ani Kremlinul a exersat razboiul hibrid, inclusiv promovarea unei realitati alternative, trupe nemarcate, finanțarea ascunsa și negarea adevarului.

Puncte de cotitură

Primele victorii (Cehoslovacia, Polonia și Franța) a celei mai puternice mașini de război din Europa de la sfarsitul anilor 30, Volksdeutsche (denumirea etnicilor germanidin afara Germaniei) le-a întampinat cu bucurie. Ei credeau în infailibilitatea Führer-ului, care apăra minoritățile germane din străinătate și extindea Lebensraum im Osten (spatiul vital spre est) aproape fara victime și fara bani. Din acest punct de vedere, propaganda Kremlinului seamănă puternic cu cea promovata de Goebbels in Germania nazista.

Anexarile Crimeei și Abhaziei sunt similare cu invazia lui Hitler în Cehoslovacia și împarțirea Poloniei în 1938 și apoi în 1939. Ca si in cazul lui Hitler, succesele” timpurii au crescut ratingurile lui Putin, mai ales ca politrucii de la Kremlin au dezinformat rușii cu privire la dușmanii externi si asuprirea etnicilor rusi din țările vecine, care candva au apartinut Maicii Rusiei.

Kremlinul creează imaginea unui Putin care îşi pacaleste adversarii tembeli din NATO. În presa rusă a aparut  o cantitate imensa de caricaturi rasiste în care Putin este aratat superior președintelui negru al SUA, caruia ii spune cu dispreț Maximka, amintind de personajul reprezentand un băiat sclav din cărțile pentru copii din Rusia.

Putin trebuie să știe că jubilarea se poate transforma rapid în dispreț. În 1942, congelati, soldații germani se retrageau de pe frontul de est, iar orașele germane incepeau sa fie supuse bombardamentelor. Poporul german a văzut cu ochii sai realitatea dincolo de propaganda lui Goebbels, acesta fiind punctul de cotitură fatal pentru regimul nazist.

„Va exista o iluminare similara si la ruși în 2015, așa cum a fost în 1942 în Germania?”, se intreaba revista Forbes.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (8 voturi, media: 4,50 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top