Pentru a înțelege cât de mare este Texasul, puteți compara economia acestui stat american cu Rusia, cea mai mare țară din lume în ceea ce privește suprafața. După cum scrie Forbes, deși Rusia are de aproape cinci ori mai mulți locuitori decât ​​Texasul, economia acestui stat american este cu 40 de miliarde de dolari mai mare. În consecință, PIB pe cap de locuitor este, de asemenea, mult mai mare și se ridică la aproximativ 58.000 USD față de 8.700 USD/cap de locuitor în Rusia.

Rusia este cea mai mare țară producătoare de petrol din lume. În ianuarie, potrivit datelor ministrului energiei, în Rusia s-a pompat 10,95 milioane de barili pe zi. Nici Texasul nu ramane mult in urma, deoarece în ianuarie a atins un volum zilnic de producție de aproape 4 milioane de barili. Dar dacă economia rusă este dependentă de exportul de petrol și de produse petroliere, economia Texasului este diversificată, explica Forbes.

Acest stat se clasează pe primul loc în SUA, nu numai în ceea ce priveste producția de țiței, ci și în producția de energie eoliană. Texasul mai are un sector agricol puternic, este un mare centru tehnologic și de producție industriale, construcții de avioane, biotehnologie și științe ale vieții. Capitala statului, Austin, încet dar sigur se transformă în cel mai dinamic centrul american al industriei cinematografice, dupa Hollywood.

Toate acestea au ajutat Texasul să devină unul dintre statele cu cea mai rapidă creștere din SUA. În 2017, populația sa a crescut cu o mie de locuitori pe zi. În schimb, populația Rusiei scade încet din cauza natalității scăzute și a migrației reduse. La începutul anilor 1990, când Uniunea Sovietică s-a prăbușit, Rusia si-a atins vârful – 148 milioane de locuitori. Până în 2050, potrivit estimărilor actuale, populatia Rusiei va ajunge la doar 111 milioane.

Cu toate acestea, după cum subliniază autorul articolului, există o zonă în care Rusia exceleaza în fața Texasului – aceasta este corupția.

„Dacă credeți că în Texas sau în orice alt stat există o problemă de corupție, priviți la Rusia – și veți înțelege că vorbim despre un nivel complet diferit”, scrie autorul.

Potrivit indicelui coruptiei intocmit de Transparency International, anul trecut Rusia a ocupat locul 135 din 180 de țări. Dintre vecinii Rusiei, doar Uzbekistan, Tadjikistan și Turkmenistan se prezinta cu coruptie mai mare.

Totodata, organizația „Freedom House”, în ultima sa analiză a mentinut in cazul Rusiei aceeași evaluare critică, oferindu-i  6,61 puncte din șapte, in care șapte inseamna „cea mai nedemocratica țară”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

8 Responses to Forbes a măsurat puterea economică a unui stat american și a comparat-o cu a Rusiei

 1. Marian spune:

  Aici sunteti toti hibrizi ca americanii!Nu sunteti nici romani nici moldoveni nici rusi pentru ca nu stiti sa vorbiti nici o limbă corect!Dar va unește răutatea care i moșteniri de la părinți!

 2. Basarabia e Romania spune:

  au reaparut godacii mincinosi aici?

 3. Ion spune:

  SUA= DEMOCRATIE, PUTERE ECONOMICA, BUNASTARE, LIBERTATE
  RUSIA= SARACIE, CORUPTIE, TEROARE, SUBDEZVOLTARE, MINCIUNA, DICTATURA

 4. Marian spune:

  Texasul si tot sudul s.u.a apartine Mexicului!Normal ca daca pradezi o tara de pamant plin de resurse naturale esti bogat!

 5. bogdan spune:

  Pai cred ca daca luam si cel mai amarat stat din USA este peste Porcia lui Putler…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top